Λασίθι

Erasmus+: Από όλο τον κόσμο, στο Λύκειο της Ιεράπετρας

Μαθητές και εκπαιδευτικοί γνώρισαν την κρητική παράδοση και τις ομορφιές του νησιού

Στις 8 Οκτωβρίου ξεκίνησε η 4η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ (ΚΑ2) με τίτλο «Life & Job Skills for Successful Europeans» και ολοκληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα αυτό συντονίζεται από το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας.

Πρόκειται για μια διετή σχολική σύμπραξη που χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σαν στόχο της έχει τη συνεργασία των σχολείων - εταίρων, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πράξης.

Το 1o Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας σε συνεργασία με τα άλλα πέντε ευρωπαϊκά σχολεία από Αυστρία, Ιταλία, Κύπρο, Πορτογαλία και Ισπανία (Κανάρια Νησιά) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δραστηριοποιείται στη διαμόρφωση απόψεων και δημιουργίας δεξιοτήτων που προάγουν τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας.

Επίσης, η ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, η επιτυχημένη κοινωνική ένταξη και οι δεξιότητες ζωής ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση από τη ζωή του σχολείου σε πραγματικές καταστάσεις ζωής είναι προϋποθέσεις που τους επιτρέπουν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους με ισχυρή αντίληψη, συναισθηματική σταθερότητα, κρίσιμη και διαλεκτική δεξιότητα, καθώς επίσης θετική στάση στη συνεργασία  και υπευθυνότητα με δημοκρατικές,  κοινωνικές και ανθρωπιστικές αρχές, χωρίς θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις.

Οι μαθητές θα πρέπει να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που θα εξασφαλίσουν την απασχόλησή τους το συντομότερο δυνατό μετά την αποφοίτησή τους. Δεξιότητες που να τους βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, να αποφύγουν την εξαίρεσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αγορά εργασίας.

Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες αλλαγές και να γίνουν ευτυχισμένοι εργαζόμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργού ζωής τους.

Την πρώτη ημέρα, στο χώρο του σχολείου έγινε καλωσόρισμα  από την Διευθύντρια, το σύλλογο των καθηγητών, γονέων και κηδεμόνων και παρουσιάστηκαν κρητικοί παραδοσιακοί χοροί.

Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις του προγράμματος από Αυστρία, Ισπανία και Κύπρο. Ακολούθησαν δραστηριότητες ώστε οι μαθητές να γνωριστούν καλύτερα και προσφέρθηκε γεύμα από το σύλλογο γονέων με τοπικά φαγητά και εδέσματα.

Το απόγευμα ακολούθησε συνάντηση καθηγητών. Έπειτα έγινε επίδειξη παραγωγής ντόπιων προϊόντων και ψήσιμο σε ξυλόφουρνο. Την Τρίτη συνεχίστηκαν οι παρουσιάσεις από Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα. Με την συνεργασία του ΚΠΕ Ιεράπετρας διοργανώθηκε ποδηλατάδα από το σχολείο για τον γύρο της πόλης. Εν συνεχεία, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις δράσεις του ΚΠΕ.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την εκπρόσωπο του Δημάρχου κ. Χατζημαρκάκη Χρύσα στο Δημαρχείο της πόλης και έγινε ανταλλαγή δώρων. Προσφέρθηκε γεύμα στο σχολείο από το σύλλογο γονέων το μεσημέρι. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας όπου έγινε υποδοχή από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο, όπου ευχήθηκε καλή διαμονή και δημιουργική εβδομάδα. Στις εγκαταστάσεις της Μητρόπολης οι μαθητές γνώρισαν τις εκκλησιαστικές τέχνες της Αγιογραφίας και της Βυζαντινής Μουσικής. Στη συνέχεια προσφέρθηκε γεύμα και ακολούθησε χορός με κρητική μουσική και ανταλλαγή δώρων.

Τέλος, έγινε συνάντηση καθηγητών.

Την Τετάρτη έγινε ημερήσια εκδρομή στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από καθηγητές και μαθητές του σχολείου. Το μεσημέρι υπήρξε ελεύθερη περιήγηση στην πόλη. Το απόγευμα έγινε επίσκεψη στον Αγ. Νικόλαο και ιδιαίτερα στο χώρο γύρω από την λίμνη. Την Πέμπτη πρωί έγινε συνάντηση καθηγητών και στην συνέχεια  επιβίβαση στο πλοίο για επίσκεψη στο υπέροχο νησί  Χρυσή, όπου μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν τον ήλιο το Κολύμπι και το περπάτημα. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής. Την Παρασκευή πρωί μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν μαθήματα και ακολούθησαν αθλητικές δραστηριότητες.

Στην συνέχεια υπήρξε επίσκεψη σε θερμοκήπιο της περιοχής που καλλιεργεί με την μέθοδο της υδροπονίας. Ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις μαζεύοντας και δοκιμάζοντας ντόπια προϊόντα.

Το απόγευμα ακολούθησε το αποχαιρετιστήριο πάρτυ με κρητική μουσική και χορό, προσφέρθηκαν τοπικά φαγητά και εδέσματα από τις οικογένειες των μαθητών. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, οι μαθητές της Ιεράπετρας αποχαιρέτησαν τους νέους φίλους τους και  ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αυστρία τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Σχόλια