«Ακέφαλο» το γηροκομείο στην Ιεράπετρα

Λασίθι
«Ακέφαλο» το γηροκομείο στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία από τις παραιτήσεις προέδρου και αντιπροέδρου

Σα βόμβα έσκασε η παραίτηση του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συλλόγου Φίλων Tρίτης Hλικίας, (διαχειριστή  του Γηροκομείου Ιεράπετρας), Γιώργου Αγγελάκη και Δημήτρη Αρώνη.

Αυτές οι παραιτήσεις ήρθαν τη στιγμή που έχοντας εργαστεί πάρα πολύ σκληρά τα τρία τελευταία χρόνια, είχαν καταφέρει με το Δήμο Ιεράπετρας και την τοπική εκκλησία να εξασφαλίσουν από την Περιφέρεια Κρήτης 1,5 εκατομμύριο ευρώ, για την επανακατασκευή του «Όρφανουδάκειου» Γηροκομείου, στη θέση «Περιστεράς» και την διαμόρφωση του σε νόμιμο σύγχρονο οίκο ευγηρίας.

Η αιτία που οδήγησε στην παραίτηση τους δύο εθελοντές βοηθούς των ηλικιωμένων έχει να κάνει με τη μερική δέσμευση των λογαριασμών τους, αλλά και της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους από την Πολιτεία διότι κατά την περίοδο 2009 - 2014, διαπιστώθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΙΚΑ ότι δεν καταβάλλονταν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των εργαζομένων αλλά μέρος αυτών που αναλογούσαν στον καθένα.

Το ποσό που καταλογίστηκε από το ΙΚΑ στο Ίδρυμα ήταν περίπου στις 65.000 ευρώ που έφτασε μαζί με το πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε πάνω από τις 80.000 ευρώ. Η οφειλή αυτή σήμερα με τους τόκους έχει φτάσει τις 145.000. Οι παλιές οφειλές των ΝΠΙΔ, σύμφωνα με το νόμο, κληροδοτούνται στις επόμενες διοικήσεις τους, άσχετα αν αυτές οι διοικήσεις παραλαμβάνουν τη διοίκηση χωρίς φανερά χρέη και έχοντας εξασφαλίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Η επιστολή παραίτησης του Γιώργου Αγγελάκη έχει ήδη πάρει από την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει και η παραίτηση του Δημήτρη Αρώνη.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προβληματίσει και εξοργίσει την κοινωνία της Ιεράπετρας, που θεωρούσε ότι η υπόθεση είχε τακτοποιηθεί και το Γηροκομείο Ιεράπετρας μετά από πολλά χρόνια είχε μπει σε μια ομαλή λειτουργία.

Αναγκαστικά, πλέον, ο Σύλλογος Φίλων Τρίτης Ηλικίας και κατ’ επέκταση το Γηροκομείο Ιεράπετρας που έχει μετεγκατασταθεί προσωρινά στο κτήριο της πρώην ΔΟΥ, μένει προσωρινά χωρίς διοίκηση ενώ οι επόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού Συμβουλίου έχουν οριστεί για τις 16 Νοεμβρίου.

Η υπόθεση πάντως δεν έχει κλείσει ακόμη δικαστικά, καθώς στις 19 Μαρτίου του 2019 έχει οριστεί δικάσιμος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Προσωπικά θεωρώ ότι τα δύσκολα πέρασαν. Θα είναι καλύτερα και ευκολότερα τα πράγματα από εδώ και πέρα. Ειδικά τώρα που και ο βραχνάς των 145.000 ευρώ περίπου παλαιών οφειλών και παραλείψεων προς το ΙΚΑ Ιεράπετρας, της περιόδου 2009- 2014, ξεφορτώθηκαν σε κάποιου τις πλάτες. Συγκεκριμένα όχι στις πλάτες, αλλά στο Α.Φ.Μ του, στους λογαριασμούς του, και στην ακίνητη περιουσία του, που είχαν αποκτήσει οι γονείς του και ο ίδιος με πολύ κόπο. Είναι  κρίμα και άδικο! Πιστεύω να είναι ένα κακό όνειρο αυτό που περνάω αυτή την περίοδο, και όλα να εξελιχθούν καλά  στο δικαστήριο. Οι ευχές και η αγάπη όλων των συντοπιτών  μας βοηθάνε» αναφέρει με πικρία ο Γιώργος Αγγελάκης, διασώστης, υπεύθυνος του Τομέα ΕΚΑΒ Ιεράπετρας, και μέχρι την περασμένη Παρασκευή πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τρίτης Ηλικίας Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News