Στερεύει από νερό και το Οροπέδιο!

Λασίθι
Στερεύει από νερό και το Οροπέδιο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού βρίσκονται οι γεωτρήσεις και οι πηγές στο Οροπέδιο;

Την ώρα που ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και τρεις μεγάλοι Δήμοι (Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου) περιμένουν ως “μάννα εξ ουρανού” την ολοκλήρωση της σήραγγας του Αποσελέμη, ώστε το άδειο φράγμα να εμπλουτιστεί μέσα στον χειμώνα από τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου και να τροφοδοτήσει με νερό όλο το βόρειο παραλιακό τόξο από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, το ίδιο το Οροπέδιο έχει αρχίσει να στερεύει για τα καλά από... νερό!

Σε μια ασυνήθιστη για την περιοχή κατάσταση, πηγές και γεωτρήσεις αρχίσουν να στεγνώνουν η μία μετά την άλλη, με τον Δήμο Οροπεδίου να βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για την έγκαιρη ολοκλήρωση των υποδομών, διυλιστηρίου, μεγάλης αποθηκευτικής δεξαμενής και αγωγού, που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού, προτού “διψάσει” η σημαντική αυτή παραγωγική περιοχή της Κρήτης...

Για πρωτόγνωρη κατάσταση, απόρροια της παρατεταμένης ανομβρίας, έκανε λόγο στη “Νέα Κρήτη” ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, τον οποίο πετύχαμε τηλεφωνικά επί το έργον των μετρήσεων, ποσοτικών και ποιοτικών, στις γεωτρήσεις, με τη βοήθεια καμερών! Ο δήμαρχος μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Στρατάκη και τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Μανόλη Παντατοσάκη βρέθηκαν χθες, μαζί με ειδικό συνεργείο, στην περιοχή του Αγίου Χαράλαμπου, όπου έγιναν μετρήσεις με κάμερες.

Τα μέλη του συνεργείου διαθέτουν ειδικές αδιάβροχες κάμερες, οι οποίες μπαίνουν μέσα στο νερό στις γεωτρήσεις, καταγράφοντας τη στάθμη, το βάθος και την ποσότητα του νερού. Οι κάμερες μάλιστα διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι κάνουν επιτόπου χημικές αναλύσεις αναφορικά με την ποιότητα του νερού, την αγωγιμότητα κ.λπ.

Όλα τα δεδομένα μεταδίδονται σε “ζωντανό” χρόνο, και έτσι υπάρχει απευθείας εικόνα για κάθε γεώτρηση που ελέγχεται τις ημέρες αυτές.

Πού βρίσκονται όμως οι γεωτρήσεις και οι πηγές στο Οροπέδιο;

Η εικόνα, όπως παραδέχτηκε ο δήμαρχος, είναι άκρως προβληματική έως αποκαρδιωτική.

«Παρατηρείται ένα ομολογουμένως ασυνήθιστο σκηνικό για την περιοχή μας. Πηγές και γεωτρήσεις έχουν αρχίσει να στερεύουν. Το πρόβλημα δεν αφορά σε κάποιες περιπτώσεις μονάχα, είναι συνολικό.

Η κοινή διαπίστωση είναι πως όλες οι γεωτρήσεις έχουν αρχίσει να αδειάζουν. Το νερό έχει κατέβει σε μεγάλα βάθη. Στο Τζερμιάδο, για παράδειγμα, έχουμε δει σε γεώτρηση το νερό να εντοπίζεται πλέον όχι στα 8-10 μέτρα που ήταν παλαιότερα, αλλά σε βάθη 70 μέτρων και ακόμα περισσότερο!

Η εικόνα είναι ανησυχητική και έχει να κάνει με την έλλειψη βροχών και χιονιού», ανέφερε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο Γιάννης Στεφανάκης.

Τι μέλλει γενέσθαι από ’δω και πέρα για την άκρως παραγωγική αυτή περιοχή, που έχει τόσες καλλιέργειες σε πατάτες, λαχανικά, φρούτα κ.λπ.;

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, υπάρχει ένας σχεδιασμός που υλοποιείται, είναι σε εξέλιξη και καταβάλλεται αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί πριν “αποχαιρετήσουμε” το 2018, ώστε μην ξεμείνουν από νερό τα χωριά και οι καλλιέργειες.

«Τη στιγμή αυτή είναι σε εξέλιξη συγκεκριμένος σχεδιασμός. Υπάρχει ένα διυλιστήριο που είχε φτιαχτεί το 2000, αλλά ήταν σε κακό χάλι. Αναθέσαμε έργο επισκευής του και κατασκευής μιας μεγάλης δεξαμενής, καθώς επίσης και ενός αγωγού από τη λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου.

Το σχέδιο είναι απλό. Με τον αγωγό, μήκους 2 χλμ., θα μεταφέρεται νερό από τη λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου στο διυλιστήριο που ανακατασκευάζεται. Εκεί το νερό θα διυλίζεται, ώστε να είναι και πόσιμο για τους κατοίκους, και θα αποθηκεύεται στη μεγάλη δεξαμενή, ώστε να τροφοδοτεί το σύνολο των χωριών του Οροπεδίου.

Τα έργα αυτά προχωρούν. Πιστεύω, ελπίζω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την εκπνοή της χρονιάς, ώστε να έχουμε τη σίγουρη λύση αυτή, με τις γεωτρήσεις που έχουν αδειάσει να περνούν σε επικουρικό ρόλο ή ρόλο εφεδρείας», υπογράμμισε ο κ. Στεφανάκης.

Το σημαντικό, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, είναι ότι έχει αλλάξει η μελέτη και ο σχεδιασμός γύρω από τη σήραγγα και τον αγωγό του Αποσελέμη, αποτρέποντας ένα εφιαλτικό, παλιότερα, σενάριο για το Οροπέδιο.

«Αρχικά ο σχεδιασμός για το έργο εμπλουτισμού του Αποσελέμη από τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου προέβλεπε λήψη νερού από βάθος 10 μέτρων. Μα, σε τέτοιο βάθος δε μιλάμε για πλημμυρικά νερά. Θα επηρεαζόταν άρδην ο υδροφόρος ορίζοντας. Διαμαρτυρηθήκαμε, πιέσαμε, ευτυχώς εισακουστήκαμε και το πλάνο της λήψης νερού για τον εμπλουτισμό του φράγματος Αποσελέμη, μέσω της σήραγγας που έχει φτιαχτεί και του αγωγού που κατασκευάζεται τώρα, ορίστηκε στα 1,80 μέτρα.

Έτσι αποτρέπονται οδυνηρά σενάρια για τη δική μας περιοχή. Όσο για τον Αποσελέμη και τι ποσότητες πλημμυρικών νερών από το Οροπέδιο μπορούν να κατέβουν τον χειμώνα, εφόσον ολοκληρωθεί ο υπό κατασκευή αγωγός, αυτό εξαρτάται από τις διαθέσεις του καιρού, τις βροχές και τα χιόνια», σχολίασε ο Γιάννης Στεφανάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News