Με άλλους 20 νέους εποχικούς υπαλλήλους στη μάχη για πιο καθαρή Ιεράπετρα

Λασίθι
Με άλλους 20 νέους εποχικούς υπαλλήλους στη μάχη για πιο καθαρή Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παραμονή των τεράστιων όγκων φυτικών υπολειμμάτων στην ύπαιθρο, έχει δημιουργήσει προβλήματα που δε θα είχαν δημιουργηθεί, αν όλοι ακολουθούσαν το δρόμο της κομποστοποίησης

Είκοσι νεοπροσληφθέντες οκταμηνίτες εποχικοί δημοτικοί υπάλληλοι, από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, εντάχθηκαν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας και ανέλαβαν αμέσως εργασία σε διάφορους τομείς.

Η προσπάθεια του Δήμου Ιεράπετρας για πιο καθαρό περιβάλλον είναι διαχρονική και συνεχής. Κάποιες φορές με ορατά καλά αποτελέσματα και κάποιες άλλες με πολλές διακριτές αδυναμίες.

Στην Ιεράπετρα και τα δεκάδες χωριά της, ανατολικά και δυτικά της πόλης, συνυπάρχουν χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, που αναμφισβήτητα παράγουν πολλά σκουπίδια, αλλά και οικονομική ανάπτυξη.

Υπάρχουν και δεκάδες μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία που μπορεί να παράγουν λιγότερα σκουπίδια και μια επίσης διακριτή οικονομική ανάπτυξη, αλλά έχουν και απαιτήσεις από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, να φροντίζει ώστε, να διατηρείται η πόλη και οι τοπικές της κοινότητες καθαρές, για τουριστικούς και όχι μόνο λόγους.

«Η προσπάθεια μας να κρατάμε την πόλη και τις τοπικές μας κοινότητες καθαρές, είναι συνεχής και γίνεται κάθε φορά, ανάλογα με το προσωπικό που έχουμε. Τώρα πήραμε 20 νέους εποχικούς υπαλλήλους από την κοινωφελή εργασία και ξεκινήσαμε αμέσως τις εργασίες καθαριότητας, με ένα πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει, ώστε να ευπρεπίσουμε όλα τα κοιμητήρια, τις γειτονιές και τις τοπικές κοινότητες, για τις οποίες δεν επαρκούσε το προσωπικό που είχαμε στη διάθεση μας. Αν μας βοηθήσουν λίγο ακόμα και οι συνδημότες μας, η εικόνα της πόλης και των χωριών μας θα βελτιωθεί σημαντικά», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Η προσπάθεια να πεισθούν οι δημότες της Ιεράπετρας να ξεχωρίζουν τα απορρίμματα τους και να τα τοποθετούν σωστά στους μπλε και στους πράσινους κάδους, τους οποίους θα πρέπει πάντα να έχουν κλειστούς, έχει φέρει τα πρώτα καλά αποτελέσματα.

«Εγώ δεν είμαι ακόμα ευχαριστημένη. Ναι υπάρχει μια μικρή βελτίωση της κατάστασης, αλλά θέλουμε ακόμη πολύ δουλειά. Υπάρχουν πολλά σημεία ακόμη, όπου βρίσκουμε γεμάτες σακούλες απορριμμάτων έξω από τους κάδους, γιατί ο δημότης δε θέλει να πατήσει τον ποδομοχλό, να ανοίξει το καπάκι για να βάλει τη σακούλα του μέσα στον κάδο, ενώ πολλοί κάδοι είναι άδειοι. Βρίσκουμε μέσα στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης απορρίμματα που δεν είναι ανακυκλώσιμα και τα καπάκια των κάδων ανοιχτά. Και κάνουμε πολλές συστάσεις αρχικά, με τη Δημοτική Αστυνομία όμως εκεί όπου χρειάζεται να επιβάλει και πρόστιμα. Η Δημοτική Αστυνομία έχει επισημάνει και τα εγκαταλελειμμένα σε δημοτικά πάρκινγκ και δημοτικές οδούς αυτοκίνητα και έχει ζητήσει από τους ιδιοκτήτες τους να τα απομακρύνουν», μας λέει μεταξύ άλλων η κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Τεράστιο θέμα τα φυτικά υπολείμματα

Οι παραγωγοί κηπευτικών σε πολλές των περιπτώσεων, δεν μετέφεραν τα φυτικά υπολείμματα των καλλιεργειών τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στους ιδιωτικούς υπαίθριους κομποστοποιητές, όπως τους είχε ζητήσει ο Δήμος, αλλά περίμεναν να περάσει η αντιπυρική περίοδος για να ξεκινήσουν από την 1η Νοεμβρίου να καίνε σε ανοιχτούς χώρους ότι έχει απομείνει.

Η παραμονή αυτών των τεράστιων όγκων φυτικών υπολειμμάτων στην ύπαιθρο, έχει δημιουργήσει παρεξηγήσεις μεταξύ γειτόνων και προβλήματα που δε θα είχαν δημιουργηθεί, αν όλοι ακολουθούσαν το δρόμο της κομποστοποίησης.

«Αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με τη συνεργασία αγροτών, ιδιωτών και Δήμου. Σίγουρα η κατάσταση θα βελτιωθεί θεαματικά, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί ένα εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου που σχεδιάζεται πάνω από τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ της Ιεράπετρας, αλλά και το εργοστάσιο κομποστοποίησης που σχεδιάζει ο Δήμος μας.

Οφείλω όμως να παρακαλέσω θερμά, τους αγρότες παραγωγούς κηπευτικών υπό κάλυψη, που θα ξεκινήσουν μετά την 1η Νοεμβρίου να καίνε τα φυτικά υπολείμματα που τους έχουν μείνει στα θερμοκήπια τους, να παίρνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται γιατί μετά από τόσους μήνες ανομβρίας υπάρχει ακόμα σοβαρός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς», καταλήγει η κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, αντιδήμαρχος καθαριότητας Ιεράπετρας, η οποία δηλώνει ότι, θα βρίσκεται και πάλι υποψήφια δημοτική σύμβουλος, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News