Ποιες οι επιπτώσεις από τα φυτοφάρμακα στην υγεία και το περιβάλλον

Λασίθι
Ποιες οι επιπτώσεις από τα φυτοφάρμακα στην υγεία και το περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε μέρα 5 Έλληνες δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα - Εσπερίδα γι’ αυτό το «καυτό» θέμα διοργανώνεται το Σάββατο στη Σητεία

«Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα στην υγεία και το περιβάλλον» είναι το θέμα της 4ης Επιστημονικής Εσπερίδας που διοργανώνεται για το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας (οδός Κονδυλάκη 23), με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Σητείας, το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας (ΟΑΣ Α.Ε.) και το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνδιοργανωτές είναι το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Σητείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας. Η εσπερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «κάθε μέρα καταναλώνονται στη χώρα μας 82 τόνοι φυτοφαρμάκων, με μέσο ημερήσιο κόστος 450.000 ευρώ. Κάθε μέρα 5 Έλληνες δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα, εκ των οποίων τα 2 είναι παιδιά. Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και οι δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στην Κρήτη είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και 6πλάσιες της μέσης παγκόσμιας.

Το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων όσων χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, αλλά και των καταναλωτών. Τα αποτελέσματα μελετών και ερευνών στην Κρήτη δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων χρόνιων ασθενειών, όπως καρκίνων, αυτοάνοσων και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που οφείλονται σε φυτοφάρμακα.

Η ημερίδα θα είναι υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού, καθηγητή και διευθυντή Τομέα Μορφολογίας του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αριστείδη Τσατσάκη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News