default-image

Πότε θα είναι έτοιμη η διώρυγα του Μύρτου;

Λασίθι
Πότε θα είναι έτοιμη η διώρυγα του Μύρτου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαγγελίες έργων για την Ιεράπετρα από το Γενικό Γραμματέα ΥΠΟΜΕΔΙ Γιώργο Δέδε

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών στην ημερίδα της Ιεράπετρας για την αφαλάτωση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες ανακοίνωσε τη δημοπράτηση της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου μέχρι τα Χριστούγεννα, με χρόνο ολοκλήρωσης του έργου τους 12 μήνες από την έναρξη των εργασιών, που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2019.

«Ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή του ΥΠΟΜΕΔΙ Αντώνη Κοτσώνη, επιβεβαίωσε αυτό που είχε ανακοινώσει προ ημερών στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ότι η προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου θα δημοπρατηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα με προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ, και οι εργασίες κατασκευής του έργου θα ξεκινήσουν μέσα στο 2019 για να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο.

Είναι ένα έργο πνοής που περιμένει 20 χρόνια η Ιεράπετρα, ώστε να επιτευχθεί ο εμπλουτισμός του ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών.

Ο διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Αντώνης Κοτσώνης έκανε με το επιτελείο του από την Τεχνική Υπηρεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ και μια επισκόπηση της περιοχής για να προχωρήσει τις μελέτες των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Μπραμιανών. Μεταξύ άλλων, είναι οι μελέτες για το πρόφραγμα του Μύρτου, για την αντικατάσταση της προσαγωγού του Καλαμαυκιανού ποταμού, των αντιπλημμυρικών έργων της Γρα Λυγιάς και μια σειρά μικρότερων έργων που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του ταμιευτήρα», μας είπε ο ταμίας του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μπάμπης Δραγασάκης.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες αναφέρθηκε και στο γενικότερο πρόβλημα της λειψυδρίας, λέγοντας ότι έχει ανατεθεί η μελέτη για την ενιαία διαχείριση των υδατικών πόρων της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν τονίστηκε πρώτα απ’ όλα η ορθολογική διαχείριση των υδάτων στο νησί της Κρήτης.

Η αφαλάτωση συμφέρει;

Το σχετικά υψηλό κόστος της αφαλάτωσης υφάλμυρου ή θαλασσινού νερού με τη χρήση ΑΠΕ φάνηκε ότι διχάζει και τους επιστήμονες αλλά και τους ενδιαφερόμενους φορείς, και αυτό φάνηκε στις περισσότερες τοποθετήσεις των ειδικών που εξέθεσαν τις απόψεις τους στην ημερίδα για την αφαλάτωση από ΑΠΕ που πραγματοποιήθηκε στο BIC της Ιεράπετρας, με πρωτοβουλία του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

“Αφαλάτωση με ΑΠΕ σε νησιά. Προοπτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Κρήτη” ήταν το θέμα της ημερίδας. Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας που περνά η Ιεράπετρα με το ξηροθερμικό της κλίμα, οι μεγάλες ανάγκες σε αρδευτικό νερό, για τα 16.000 στρέμματα θερμοκηπιακών δυναμικών καλλιεργειών και για τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ελαιοδέντρων, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αγωνία και ανησυχία των αγροτών για την επάρκεια του νερού, την ώρα που έχει σχεδόν αδειάσει ο ταμιευτήρας των Μπραμιανών, επέβαλλαν στο Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας να διοργανώσει αυτή την ημερίδα με τη συμμετοχή επιστημόνων, που επιχείρησαν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτηματικά τα οποία τέθηκαν για την έσχατη λύση της αφαλάτωσης θαλασσινού ή υφάλμυρου νερού, με σκοπό την άρδευση καλλιεργειών με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες μειώνουν το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου αφαλάτωσης.

«Μπορεί να έγιναν οι εξαγγελίες των έργων που δρομολογούνται για να εμπλουτιστεί ο ταμιευτήρας των Μπραμιανών, αλλά δεν είναι κακό να ακούμε τις απόψεις των επιστημόνων και όσων έχουν ξεκινήσει να κάνουν αφαλάτωση υφάλμυρου ή θαλασσινού νερού, ώστε να είμαστε έτοιμοι, αν στο μέλλον χρειαστεί, να χρησιμοποιήσουμε σαν έσχατη λύση και τέτοιες μεθόδους», μας είπε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης.

Ο τ. καθηγητής του ΤΕΙ και συνεργάτης της ΔΕΥΑ του Δήμου Θήρας (Σαντορίνης) Σταμάτης Αυλωνίτης, μεταφέροντας την εμπειρία του, μας είπε ότι «είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για αφαλάτωση με σκοπό την ύδρευση και άλλο πράγμα για αφαλάτωση με σκοπό την άρδευση. Το κόστος σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από το μέγεθος της μονάδας αφαλάτωσης που θα εγκατασταθεί και από το είδος του νερού που θα χρησιμοποιηθεί στην αφαλάτωση για ύδρευση. Αν είναι το νερό υφάλμυρο, η αφαλάτωση μπορεί να κοστίσει πολύ κάτω από το 1 ευρώ το κυβικό μέτρο. Αν είναι θαλασσινό, το κόστος θα είναι περίπου 1 ευρώ το κυβικό μέτρο. Εδώ στην Ιεράπετρα χρειάζεστε γύρω στα 28.000 κυβικά μέτρα νερού τη μέρα για άρδευση. Με κανέναν τρόπο δε θα πρέπει να φτιάξετε ένα τόσο μεγάλο εργοστάσιο αφαλάτωσης για να υποκαταστήσετε τις πηγές που σας τροφοδοτούν τώρα. Μπορείτε όμως να κάνετε με μικρό κόστος (20-30 λεπτά το κυβικό) τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού των βιολογικών καθαρισμών που καταλήγουν στη θάλασσα, όπως έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε πιλοτικά εμείς στη Σαντορίνη», μας είπε ο Σταμάτης Αυλωνίτης από τη ΔΕΥΑ Θήρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News