Εργαζόμενοι - Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Καταγγέλλουν μη τήρηση εργασιακής νομοθεσίας

Λασίθι
Εργαζόμενοι - Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Καταγγέλλουν μη τήρηση εργασιακής νομοθεσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υ.ΠΕ.

Την διαμαρτυρία τους ενάντια στη «δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη προσωπικού σε όλα τα τμήματα και υπηρεσίες και με τη μη τήρηση των κανόνων της εργασιακής νομοθεσίας στο Νοσοκομείο» εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «τα τελευταία χρόνια ενώ σε κάποια θέματα έχει βελτιωθεί η κατάσταση (επάρκεια υλικών, φαρμάκων, αγορά εξοπλισμού κλπ), στο θέμα της στελέχωσης του νοσοκομείου όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση αλλά έχει επιδεινωθεί».

Για τους προαναφερόμενους λόγους καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018.

Δείτε την ανακοίνωση:

Τον περασμένο Μάιο εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας στη γενική συνέλευση που έγινε στις 10/5/18 και στη συνέχεια την 1/6/2018 συμμετείχαμε στη μαζική διαμαρτυρία του συλλόγου μας στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ. Μετά τα παραπάνω η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ επισκέφθηκε το Νοσοκομείο μας και τον Ιούλιο υπήρξε συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου με τον Υπουργό Υγείας, όπου δόθηκαν υποσχέσεις κυρίως για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Δυστυχώς έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες και ειδικά στο θέμα της ενίσχυσης του Νοσοκομείου με προσωπικό, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά έχει επιδεινωθεί, αφού υπήρξαν και νέες αποχωρήσεις.

Αναμένουμε την απόφαση έγκρισης από τον υπουργό υγείας για την πρόσληψη 25 επικουρικών εργαζομένων και απαιτούμε να υπογραφεί άμεσα.

Αναμένουμε επίσης την προκήρυξη για μόνιμες θέσεις για να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και ζητούμε η προκήρυξη να βγει άμεσα και να εξασφαλίσει τη μονιμοποίηση των συναδέλφων, που έχουν προσληφθεί με έλεγχο από το ΑΣΕΠ και έχουν ήδη πολύμηνη εμπειρία στο Νοσοκομείο.

Αναμένουμε να δούμε τί θα γίνει με τους συναδέλφους συμβασιούχους ΙΔΟΧ σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση των οποίων οι συμβάσεις τελειώνουν στις 31/12/2018, και έχει ετοιμαστεί νέα ΣΟΧ με τον ίδιο προϋπολογισμό, που δεν επαρκεί ούτε στον αριθμό των ατόμων, ούτε στις ώρες εργασίας (6ωρα στην καθαριότητα). Ζητούμε τη μετατροπή των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ ή εναλλακτικά τη δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού των ΣΟΧ ώστε να είναι με 8ωρη εργασία και με περισσότερα άτομα.

Αναμένουμε να δούμε τί θα γίνει με τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ που η θητεία τους λήγει το Φεβρουάριο του 2019 και τον Νοέμβριο του 2019, και που χωρίς αυτούς το Νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και ζητούμε την παραμονή τους.

Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει άλλη προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό, αφού όλα τα παραπάνω δεν διασφαλίζουν τη νόμιμη και πλήρη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ζητούμε να υπάρξει επιπλέον προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό για το Νοσοκομείο μας, που όπως παραδέχεται και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι ένα από τα πιο υποστελεχωμένα της χώρας. Ζητούμε επίσης μέχρι τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να υπάρξουν επιπλέον προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, τουλάχιστον άλλων 15 ατόμων.

Δεν αντέχουμε άλλο τις υποσχέσεις, ζητούμε πράξεις. Ζητούμε να δούμε να βελτιώνονται έμπρακτα οι συνθήκες εργασίες μας

Ζητούμε να τηρείται  η εργασιακή νομοθεσία για την οκτάωρη εργασία, για τα 2 ρεπό την εβδομάδα, για τη χορήγηση της κανονικής άδειας στο ίδιο έτος, για την 11ωρη ανάπαυση ανάμεσα σε2 βάρδιες.

Ζητούμε να μπορούμε να πάρουμε τις άδειες και τα ρεπό μας, να μπορούμε να ξεκουραζόμαστε, να μπορούμε να δουλεύουμε με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και με επαρκή στελέχωση των τμημάτων και των κλινικών, ώστε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τους ασθενείς.

Ζητούμε να αλλάξει ο αυταρχικός τρόπος διοίκησης του Νοσοκομείου.

Ζητούμε το Νοσοκομείο να δουλέψει σύμφωνα με τις δυνατότητες του εναπομείναντος προσωπικού (όπως αυτές ορίζονται από τη νομοθεσία και τον οργανισμό), διαφορετικά κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.

Αυτό αφορά στο ζήτημα της εκκίνησης νέων δραστηριοτήτων από το Νοσοκομείο. Ενώ η κατάσταση στην έλλειψη προσωπικού δεν βελτιώνεται η διοίκηση του Νοσοκομείο προχωρά στην εκκίνηση νέων δραστηριοτήτων από το Νοσοκομείο (γαστροσκοπήσεις, έναρξη ψυχιατρικού ιατρείου, ανοσοθεραπείες, χημειοθεραπείες) αδιαφορώντας για το ότι έτσι επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και οι παρεχόμενες νοσηλευτικές υπηρεσίες.

Η διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας σε επίσημο έγγραφο της αναφέρει ότι «για να είναι δυνατή η τήρηση των ελάχιστων προδιαγραφών για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με το ΠΔ 88/1999 και με συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 93/104/ΕΚ απαιτούνται το λιγότερο τριάντα επιπλέον άτομα νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα λειτουργούντα νοσηλευτικά τμήματα του Νοσοκομείου μας»  και ότι “για την προώθηση και εξόφληση παλαιών αδειών και ρεπό καθώς και για την ανάπτυξη επιπλέον τμημάτων όπως ημερήσιο τμήμα Χημειοθεραπείας και ΤΕΠ, νέες αίθουσες χειρουργείου και γενικά ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και ιατρείων, απαιτείται πολύ μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού.” Αναφέρεται επίσης και ότι “ο παραπάνω ρεαλιστικός αριθμός των 30 επιπλέον νοσηλευτών αντιστοιχεί σε 4 περίπου τμήματα των 7 ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού ή σε 3 τμήματα των 10 ατόμων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να είμαστε μέσα στα πλαίσια της εργασιακής νομοθεσίας και σε περίπτωση που δεν έχουμε δυνατότητα νέων προσλήψεων.

θα πρέπει να παρθεί η απόφαση ποια τμήματα θα παραμείνουν σε λειτουργία και ποια όχι ώστε αυτά που θα παραμείνουν να είναι στελεχωμένα έτσι ώστε να είναι δυνατή η τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και η ασφάλεια των εργαζομένων.” Δηλαδή σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, αν δεν υπάρξει   ενίσχυση του νοσοκομείου με 30 και πλέον νοσηλεύτριες, όχι μόνο δεν μπορούν να αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες όπως οι χημειοθεραπείες, αλλά θα πρέπει να κλείσουν και κάποια από τα υπάρχοντα νοσηλευτικά τμήματα! Mε την πρόταση αυτή συμφωνούμε ως Γενική Συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ και ζητούμε αν δεν υπάρξουν νέες προσλήψεις και αύξηση του προσωπικού, να υπάρξει αναστολή κάποιων δραστηριοτήτων και αναστολή της λειτουργίας κάποιων τμημάτων ώστε αυτά που θα παραμείνουν να είναι στελεχωμένα έτσι ώστε να είναι δυνατή η τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και η ασφάλεια των εργαζομένων.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου προχωρά στην εκκίνηση νέων δραστηριοτήτων  και αυτοί που  την πληρώνουν  είναι και πάλι οι ίδιοι: εμείς οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ακόμα πιο εξαντλητικά  και εν πολλοίς παράνομα προγράμματα εργασίας, χωρίς να παίρνουμε τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούμαστε και φορτωμένοι με ακόμη περισσότερες οφειλόμενες ημέρες άδειας και ρεπό!

Η κατάσταση είναι αντίστοιχη και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Νοσοκομείου Ιατρική, διοικητική, τεχνική, υπηρεσίες υποστήριξης.

Είμαστε απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση που έχουμε μέχρι σήμερα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, από τη διοίκηση της ΥΠΕ και από την κυβέρνηση, στις διαμαρτυρίες μας για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Ακούμε μόνο λόγια κατανόησης, δεχόμαστε υποσχέσεις, αλλά η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται. Αυτοί συνεχίζουν να είναι στις θέσεις εξουσίας τους, κι εμείς συνεχίζουμε να τραβούμε καθημερινά το κουπί με όλο και δυσκολότερες συνθήκες εργασίας.

Γι΄ αυτό διεκδικούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • βελτίωση της κτιριακής κατάστασης και του εξοπλισμού του Νοσοκομείου
  • αύξηση του προϋπολογισμού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες
  • Αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αργίας
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων (φυσικοθεραπευτές, διοικητικοί, κα)
  • Ασφαλιστική ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, να σταματήσει η αδικία

Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε, αν δεν δούμε αξιοπρεπείς και νόμιμες συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο μας.

Προχωρούμε στις παρακάτω κινητοποιήσεις:

- Συμμετοχή στην πανυγειονομική 24ωρη απεργία την Τετάρτη 10/10/18 και συμμετοχή αντιπροσωπειών στη συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΥΠΕ στο Ηράκλειο και στην πορεία της ΠΟΕΔΗΝ στην Αθήνα.

- Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άγ. Νικόλαο με αίτηση την παραμονή των συμβασιούχων συναδέλφων του ΟΑΕΔ στο Νοσοκομείο. Η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει το ΔΣ του Συλλόγου.

- Οργάνωση σύσκεψης με την ιεραρχία του Νοσοκομείου (προϊσταμένες-ους, διευθυντές-τριες, υποδιευθυντές, τομεάρχες) με θέμα τη διαχείριση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού

- Παράσταση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους του ΓΝΑΝ και εκπροσώπους φορέων στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News