Η Ελούντα «απόρθητο φρούριο» λόγω της τριμερούς με Τσίπρα - Ανασταστιάδη - Αλ Σίσι

Κρήτη
Η Ελούντα «απόρθητο φρούριο» λόγω της τριμερούς με Τσίπρα - Ανασταστιάδη - Αλ Σίσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα έτοιμα για τη συνάντηση κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συσκέψεις επί συσκέψεων, απανωτές αυτοψίες και διεξοδικοί δοκιμαστικοί έλεγχοι των σχεδίων αστυνομικής επιτήρησης, ακόμη και καλλωπισμός δρόμων με ασφαλτοστρώσεις... Στην τελική ευθεία έχουν περάσει πλέον οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που αναμένεται να διεξαχθεί αύριο στην Ελούντα. Σύνοδος, όπως έχουμε γράψει, η οποία θα έχει ως ατζέντα θέματα ενεργειακά, με αιχμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τους αγωγούς και την ΑΟΖ, θέματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς επίσης και θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η συριακή κρίση και το παλαιστινιακό, η κατάσταση στη Λιβύη και η ενίσχυση των δεσμών της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη σημαντική συνάντηση κορυφής μεταξύ των τριών χωρών, η οποία αναμένεται να επισφραγίσει μια ακόμη πιο στενή τριμερή συνεργασία, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο της Κρήτης στην ευόδωση της συνεργασίας.

Η Κρήτη ήταν ο αναμενόμενος τόπος φιλοξενίας της συνόδου κορυφής επί ελληνικού εδάφους, αφού βρίσκεται στην “καρδιά” των ραγδαίων ενεργειακών εξελίξεων και αποτελεί τον ενδιάμεσο κόμβο για όλα τα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που προωθούνται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, στην προηγούμενη αντίστοιχη τριμερή συνάντηση κορυφής, που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2017 στη Λευκωσία, είχαμε την ανακοίνωση-προαναγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού, πως η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής θα φιλοξενηθεί μέσα στο 2018 στη... φιλόξενη Κρήτη, δίχως βεβαίως τότε να έχει “κλειδώσει” ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία.

Απόλυτα εύλογη, αν μη τι άλλο, και η επιλογή της Ελούντας, η οποία διαχρονικά έχει βρεθεί στο επίκεντρο, στην πρώτη γραμμή ανάλογων μεγάλων γεγονότων.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας υπάρχει εδώ και ημέρες ένας έντονος αναβρασμός. Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός, προετοιμάζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για την επιτυχή εφαρμογή των ειδικών μέτρων ασφαλείας που είθισται να λαμβάνονται σε τέτοια σημαντικά γεγονότα.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις από τους αστυνομικούς επιτελείς. Έχουν γίνει απανωτές αυτοψίες στους δρόμους που οδηγούν σε γνωστό ξενοδοχείο της Ελούντας, που θα φιλοξενήσει την τριμερή σύνοδο. Έχουν ελεγχθεί χώροι, σημεία αλλά και τα καλύτερα σενάρια πρόσβασης και διελεύσεων, προκειμένου να κυλήσουν τα πάντα ομαλά για τη μετάβαση των ηγετών των τριών χωρών και των συνοδειών τους από και προς το ξενοδοχείο.

Σε αναβρασμό, πέρα από την ΕΛ.ΑΣ., βρίσκεται και ο Δήμος Αγίου Νικολάου ως “οικοδεσπότης” της σημαντικής συνάντησης.

Ο δήμαρχος Αντώνης Ζερβός έχει δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις και εντολές για να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος που οδηγεί στο ξενοδοχείο και να γίνει ένας σχετικός καλλωπισμός της περιοχής.

Η ατζέντα

Επί κρητικού εδάφους, στην ειδυλλιακή, φιλόξενη Ελούντα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας των τριών χωρών αλλά και συμβούλους, θα συζητήσουν θέματα που άπτονται της ενίσχυσης της τριμερούς συμμαχίας, που “χτίζεται” σταδιακά τα τελευταία χρόνια...

Ως βασικό “μενού” στις συζητήσεις δεσπόζουν φυσικά τα ενεργειακά. Οι πρωτοβουλίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, σε συνδυασμό με την πορεία των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, είναι στην ατζέντα των αρχηγών κρατών, και μάλιστα υπό τις νέες εξελίξεις με τις απειλές Ερντογάν για τη γεώτρηση που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του χρόνου στο “οικόπεδο 10” της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ενδιαφέρον εδώ θα είναι στραμμένο στο πιθανό ενδεχόμενο οι τρεις ηγέτες να στείλουν από κοινού μήνυμα απέναντι στη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, προτάσσοντας τη συμμαχία των τριών για την ειρήνη και την ευημερία στη Λεκάνη της Μεσογείου.

Ο EuroAfrica Interconnector

Στο “μικροσκόπιο” της τριμερούς συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η πορεία των ενεργειών για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας (EuroAfrica Interconnector). Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου, οι Αρχές της Αιγύπτου και της Κύπρου κατέληξαν πρόσφατα σε συμφωνία με ευρωπαϊκό επενδυτικό όμιλο, με σκοπό τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της αφρικανικής χώρας, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, με την ευρωπαϊκή ήπειρο (EuroAfrica Interconnector), με κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως το τέλος του 2019. Επιπλέον, ο αιγυπτιακός οικονομικός Τύπος ανέφερε σε πρόσφατα δημοσιεύματα ότι έχει ανατεθεί στην ιταλική συμβουλευτική εταιρεία CESI η εξέταση και αξιολόγηση της οικονομοτεχνικής μελέτης σκοπιμότητας του έργου διασύνδεσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και η εισήγηση βέλτιστων λύσεων προς υλοποίηση του έργου, τόσο όσον αφορά στις σχεδιαζόμενες διαδρομές που θα ακολουθήσει το υποθαλάσσιο καλώδιο, όσο και τις χρηματοδοτικές και νομικές πλευρές του εγχειρήματος.

Ένα επίσης βήμα που έχει γίνει για το χτίσιμο της τριμερούς συμμαχίας είναι και η συμφωνία Αιγύπτου-Κύπρου για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα “Αφροδίτη”. Στις 19 Σεπτεμβρίου υπογράφτηκε διμερής συμφωνία με την Κύπρο για την κατασκευή αγωγού, που θα μεταφέρει ποσότητες από το μεγάλο κυπριακό κοίτασμα “Αφροδίτη” στις αιγυπτιακές μονάδες κατεργασίας στις παραθαλάσσιες μεσογειακές περιοχές Idku και Δαμιέττης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News