Έτοιμοι να βάλουν μπρος για την τουριστική ανάπτυξη στο Κάβο Σίδερο

Λασίθι
Έτοιμοι να βάλουν μπρος για την τουριστική ανάπτυξη στο Κάβο Σίδερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα «αναθέρμανσης» για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο από τους Βρετανούς επενδυτές

Αποφασισμένοι να βάλουν μπρος την πολυσυζητημένη εδώ και τόσα χρόνια μεγάλη τουριστική επένδυση στη Σητεία δηλώνουν τώρα οι Βρετανοί επενδυτές της Minoan Group, μετά και την πώληση του τουριστικού γραφείου Stewart Travel Limited που ήταν στα χέρια της και το παραχώρησε έναντι ποσού κοντά στα 7 εκατ. ευρώ!

Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την επένδυση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις νέες περιβαλλοντικές προσφυγές και άναψε το «πράσινο φως» στους Βρετανούς επενδυτές για να προχωρήσουν.

Για τους Βρετανούς επενδυτές εδώ, μετά το οριστικό “πράσινο φως” του ΣτΕ, ισχύει το “ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν”. Οι ίδιοι μπορούσαν να κάνουν κάποια κίνηση. Να δείξουν εμπράκτως πως έχουν την πρόθεση, αλλά και την ευχέρεια να υλοποιήσουν την τουριστική επένδυση, ύψους 267 εκατ. ευρώ, που τόσο πολύ έχει συζητηθεί, έχει “σηκώσει” αντιπαράθεση, αλλά και έχει αμφισβητηθεί. Βλέπετε, η ευρύτερη περιοχή της Σητείας στερείται γενικώς τουριστικών υποδομών και ξενοδοχειακών μονάδων. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για τη φιλοξενία τουριστών, με αποτέλεσμα να είναι δώρον... άδωρον στην πράξη και το σχετικά καινούργιο έργο της επέκτασης του αεροδρομίου “Βιτσέντζος Κορνάρος”.

Όλο αυτό το διάστημα οι Βρετανοί του Ομίλου Minoan Group δεν έχουν δείξει κάποια ιδιαίτερη έμπρακτη κινητικότητα ή “ζέση” να προχωρήσουν το τουριστικό πρότζεκτ που σέρνεται εδώ και σχεδόν μια 25ετία. Η σιγή ιχθύος αυτή έδωσε νέα “τροφή” στις σκέψεις και στις εκτιμήσεις που υπάρχουν από παλιά, είναι η αλήθεια, και θέτουν εν αμφιβόλω το κατά πόσον η εν λόγω βρετανική εταιρεία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει από μόνη της μια τέτοια μεγάλη επένδυση.

Απέναντι στις αμφισβητήσεις και τις σκιές, η βρετανική εταιρεία διαμηνύει τώρα πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ωρίμασαν οι συνθήκες για να επικεντρωθεί κατά βάση στη σχεδιαζόμενη επένδυσή της στο Κάβο Σίδερο της Σητείας.

Σημείο- “κλειδί” για την “αναθέρμανση” ενδιαφέροντος στάθηκε, σύμφωνα με διαρροές των ίδιων των Βρετανών επενδυτών, η ολοκλήρωση του deal με την πώληση τουριστικού γραφείου.

Ένα ποσό ύψους σχεδόν 7 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει η Minoan Group Plc., που έχει δρομολογήσει την επένδυση 267 εκατ. ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη της έκτασης των 25.000 στρεμμάτων στην περιοχή Κάβο Σίδερο, στη Σητεία

Αναλυτικότερα, ένα ποσό ύψους σχεδόν 7 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει η Minoan Group Plc., που έχει δρομολογήσει την επένδυση 267 εκατ. ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη της έκτασης των 25.000 στρεμμάτων στην περιοχή Κάβο Σίδερο, στη Σητεία. Όπως ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας η εισηγμένη στην αγορά ΑIM του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, το παραπάνω ποσό θα προκύψει από την πώληση του τουριστικού γραφείου που διέθετε, Stewart Travel Limited. Αγοραστής είναι η Zachary Asset Holdings Limited, εκ των βασικών πιστωτών της Minoan. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία περιόρισε κατακόρυφα τον δανεισμό της, αλλά από την άλλη πλευρά πλέον στερείται μιας σταθερής ροής εσόδων. Όπως έγινε γνωστό, μετά την κίνηση αυτή, στρατηγική στόχευση της Minoan κατά τη διάρκεια του προσεχούς 12μήνου είναι η κεφαλαιοποίηση του έργου στη Σητεία, το οποίο, έπειτα από 25 χρόνια προσπαθειών (!), έχει πλέον ξεπεράσει κάθε γραφειοκρατικό και νομικό εμπόδιο και απομένει μόνο η έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Βεβαίως, όπως έχουμε γράψει, οι Βρετανοί επενδυτές είναι και σε αναζήτηση επενδυτικών συμμαχιών και συμπράξεων για το τουριστικό πρότζεκτ στη Μονή Τοπλού.

Προ μηνών είχε γίνει μάλιστα γνωστό ότι η Minoan Group είχε εισέλθει σε προκαταρκτικές συζητήσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτή αναφορικά με την πώληση ποσοστού συμμετοχής στην προωθούμενη επένδυση με την επωνυμία “Ιτανος Γαία”, στην περιοχή της Σητείας (Κάβο Σίδερο στον Όρμο Φανερωμένης), στο νομό Λασιθίου. Τότε είχε ανακοινωθεί και η πρόσληψη ειδικού συμβούλου με γνώση της ελληνικής αγοράς, προκειμένου να συνδράμει στη σχετική προσπάθεια.

Παραμένει άγνωστο το τι τροπή είχαν αυτές οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την εμπλοκή στρατηγικού επενδυτή. Είναι δεδομένο ωστόσο ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα έχει ως αποτέλεσμα και την κεφαλαιακή τόνωση και χρηματοδότηση των σχετικών εργασιών.

Γαϊτανάκι γραφειοκρατίας

Έχει μείνει στα χαρτιά

Από τα πλέον κλασικά παραδείγματα επενδύσεων, που έχουν χρονίσει, είναι η γνωστή βρετανική τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο. Και εδώ έχουμε ένα “γαϊτανάκι” γραφειοκρατίας, αντιδράσεων, δικαστικών διαμαχών, αλλά και αμφιλεγόμενων κινήσεων εκ μέρους των ίδιων των επενδυτών! Ένα “γαϊτανάκι” που έχει ως αποτέλεσμα, μια 25ετία περίπου μετά τα πρώτα βήματα, η επένδυση να μην έχει πάρει ακόμα μπρος!

Η βρετανική εταιρεία το 2011 υπέβαλε στο “Invest in Greece” νέα αναθεωρημένη πρόταση, όπου το μέγεθος του πρότζεκτ ήταν μικρότερο. Μετά την αναμόρφωση του τελικού σχεδίου, το ΣτΕ ενέκρινε την επένδυση, ενώ εκδόθηκε και σχετικό εγκριτικό Προεδρικό Διάταγμα, εναντίον του οποίου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και 140 φορείς και κάτοικοι της περιοχής.

Το 2017 βγήκε απόφαση του ΣτΕ, που απέρριψε τις προσφυγές και άναψε το “πράσινο φως” στους Βρετανούς επενδυτές για να προχωρήσουν. Είχαν βεβαίως ήδη συμπληρωθεί περί τα 25 χρόνια από τις πρώτες συζητήσεις για την πολυσυζητημένη επένδυση στο Κάβο Σίδερο!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News