Συγκίνηση στην Ιεράπετρα για τον αδικοχαμένο αναρριχητή που λάτρεψε την Κρήτη

Λασίθι
Συγκίνηση στην Ιεράπετρα για τον αδικοχαμένο αναρριχητή που λάτρεψε την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιεράπετρα τιμά τον αδικοχαμένο φιλέλληνα Αυστριακού αναρριχητή Άλμπερτ Πρεχτ  

Έριξε αυλαία το 3ο Φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας με βραβεύσεις από τις οποίες ξεχώρισε εκείνη που έκανε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, στη μνήμη του αδικοχαμένου Φιλέλληνα Αυστριακού αναρριχητή Άλμπερτ Πρεχτ.

Ο Άλμπερτ Πρεχτ τραυματίστηκε θανάσιμα μαζί με το φίλο του Ρόμπερτ Γιολί, στις 8-5-2015, ενώ έκαναν εξερευνητική αναρρίχηση στο Φαράγγι των Κάτω Περβολακίων.

Το βραβείο παρέλαβαν η αδερφή της γυναίκας του Άλμπερτ Πρεχτ και η Γερμανίδα φίλη τους Ίστεν Παπαδάκη (τουριστική επιχειρηματίας), παρουσιάζοντας  το τελευταίο βιβλίο του σπουδαίου αναρριχητή που είχε εξερευνήσει όλα τα βουνά της Κρήτης και είχε ανοίξει το δρόμο για τον αναρριχητικό Τουρισμό.

 

Στη φωτογραφία ο δήμαρχος Ιεράπετρας, ο αντιδήμαρχος, η αδελφή της γυναίκας του Άλμπερτ Πρεχτ και η Γερμανίδα φίλη τους Ίστεν Παπαδάκη.

Πώς βρέθηκαν στο κενό

Γύρω στη 1:20 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Μάϊου του 2015 οι δύο αναρριχητές που είχαν ξεκινήσει από τη δυτική είσοδο του φαραγγιού των Κάτω Περβολακίων, με κατεύθυνση δυτικά προς τη Μονή Καψά, έπεσαν από τα 70 μέτρα, στο βάθος του φαραγγιού, ύψους 120 μέτρων, καθώς διαπιστώθηκε ότι ξεμπλόκαραν οι ασφάλειες των σχοινιών με τα οποία έκαναν την αναρρίχησή τους, και βρέθηκαν στο κενό, σοβαρότατα τραυματισμένοι.

Στο χαμηλότερο σημείο του φαραγγιού, όπου έπεσαν, το μέρος ήταν ιδιαίτερα δύσβατο, και οι φίλοι τους που είδαν από την κορυφή την πτώση, κάλεσαν αμέσως από το κινητό τους, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και τις ομάδες διάσωσης για να ανασύρουν τους δύο αναρριχητές.

Η ομάδα των Αυστριακών αναρριχητών συνοδευόμενη από τον γαμπρό (ιατρός στο επάγγελμα), και τη σύζυγο του ενός εκ των δυο θυμάτων, είχαν στόχο να σιγουρέψουν την ασφάλεια της διαδρομής, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως», για να περάσουν την επόμενη μέρα και οι υπόλοιποι  της παρέας το φαράγγι με τα σχοινιά τους.

Ο ιατρός της παρέας με επιδεξιότητα επιχείρησε μέχρι να φτάσουν οι διασώστες, να πλησιάσει στο σημείο της πτώσης. Μόλις έφτασε στο βάθος του φαραγγιού, διαπίστωσε ότι ο θάνατος του ενός εκ των δύο ήταν ακαριαίος, ενώ ο δεύτερος πολυτραυματίας είχε τις αισθήσεις του, και υπήρχαν κάποιες ελπίδες να σωθεί.

Η μεγάλη απόσταση, η δυσκολία της επιχείρησης και η καθυστέρηση που μοιραία υπήρξε, μέχρι να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον πολυτραυματία, δε βοήθησαν  τότε τον άτυχο αναρριχητή, που λίγο αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή, δίπλα στον αγαπημένο του φίλο και μέσα στο άγριο τοπίο του φαραγγιού που τόσο αγαπούσε και θαύμαζε.

Έπεσε η αυλαία του 3ου Φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας

Στην συνεδριακή αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» λόγω βροχερού καιρού μεταφέρθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που σφράγισαν το 25θήμερο των δράσεων που οργάνωσε ο Δήμος Ιεράπετρας, συνεχίζοντας με επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ Τουρισμού, το οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας, πατώντας σε δύο αναπτυξιακούς πυλώνες, τον τουριστικό και τον αγροτικό, προσπαθεί δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές και τις συνθήκες, ώστε να αναπτύσσεται και τουριστικά, προσελκύοντας κάθε χρόνο περισσότερους επισκέπτες. Μεταξύ των εκδηλώσεων που οργάνωσε άψογα η Επιτροπή Τουρισμού με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αργύρη Πανταζή τον οποίο ευχαριστώ. Ήταν και οι βραβεύσεις των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών μας, που θα αποτελέσουν στη συνέχεια τη ζωντανή διαφήμιση για τον τόπο μας» , είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Σεπτέμβρη όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τουρισμού 2018 για να πέσει η αυλαία της επιτυχημένης  αυτής διοργάνωσης στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» το βράδυ της Πέμπτης.

«Και αυτή η εκδήλωση  στο «Μελίνα Μερκούρη» ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Τουρισμού Δήμου Ιεράπετρας,  που έχει γίνει πλέον θεσμός. Έγινε απονομή βραβείων φιλίας σε επισκέπτες που επιλέγουν  επανειλημμένα την περιοχή μας για τις διακοπές τους, και στην εκδήλωση που έγινε στο λιμανάκι των Φέρμων αλλά και στο Μακρύ Γιαλό.

Εργάστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι για να τα καταφέρουμε. Τους ευχαριστώ όλους και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους χορηγούς μας που στήριξαν την προσπάθεια μας και τον αγώνα μας να περιφεριοποιήσουμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Δημοτικών Κοινοτήτων Αργύρης Πανταζής.

Την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης  εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Δώρα Μαντάλα, η συμβολή της οποίας ήταν καθοριστική στο να καθιερωθούν οι γιορτές Τουρισμού πριν από πολλά χρόνια στην Ιεράπετρα.

«Τιμούμε και φέτος αυτούς τους επισκέπτες, που επιλέγουν φανατικά την περιοχή μας για τις διακοπές τους. Και αυτό συμβαίνει, ενώ φτάνουμε σε μερικές εβδομάδες στη λήξη της τουριστικής περιόδου, με τον Σεπτέμβρη να έχει πάει πάρα πολύ καλά και να έχουμε καλές κρατήσεις ακόμα  και για τον Οκτώβρη.

Το 3ο Φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας ρίχνει την αυλαία του έχοντας πετύχει απόλυτα το σκοπό του. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχία», είπε μεταξύ άλλων η Δώρα Μαντάλα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News