Ξεκίνησαν οι αναρριχήσεις του Κέντρου Αναρρίχησης Μεσσελέρων

Λασίθι
Ξεκίνησαν οι αναρριχήσεις του Κέντρου Αναρρίχησης Μεσσελέρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις πρώτες αναρριχήσεις στο νέο Κέντρο Αναρρίχησης Μεσσελέρων διοργάνωσε ο τοπικός Πολιτιστικός Φιλοδασικός Σύλλογος

Δώδεκα αναρριχητές από το Ηράκλειο και το εξωτερικό, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Φιλοδασικού Συλλόγου Μεσσελέρων Ιεράπετρας, προκειμένου να πάρουν μέρος στην πρώτη εκδήλωση επίδειξης αναρρίχησης, στο νεοσύστατο Κέντρο αναρριχήσεων που έχουν οργανώσει στο δέτη του Κόρακα, νοτιοδυτικά του χωριού.

Την πρώτη επίδειξη των αναρριχητών, που δοκίμασαν τις αντοχές και τις δυνάμεις τους στις δέκα πρώτες διαδρομές κλιμακούμενης δυσκολίας που έχουν οριοθετήσει και ασφαλίσει, παρακολούθησαν δεκάδες πεζοπόροι και ορειβάτες από την ευρύτερη περιοχή, με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του Ε.Ε.Σ.

Ο Αυστριακής καταγωγής Ντάβιντ Πίτσμαν με τη σύζυγό του, ο οποίος έρχεται κάθε χρόνο στην Κρήτη, για να κάνει αναρριχήσεις με τους Έλληνες φίλους του, δοκίμασε όλες τις δύσκολες διαδρομές με ιδιαίτερη άνεση και ασφάλεια.

«Έρχομαι κάθε χρόνο στην Κρήτη για αναρρίχηση. Για να αποκτήσει κανείς πείρα στην αναρρίχηση θα πρέπει να ασχοληθεί συστηματικά και να εκπαιδευτεί από ειδικούς εκπαιδευτές. Εμείς με τη σύζυγο μου κάνουμε τακτικά αναρριχήσεις εδώ και 15 χρόνια. Εδώ στους Μεσσελέρους το κέντρο που δημιουργείται τώρα έχει πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές για όλα τα επίπεδα των αναρριχήσεων», μας είπε ο Ντάβιντ Πίτσμαν.

Στη διπλανή ευκολότερη διαδρομή ο εκπαιδευτής αναρρίχησης Άρης Μαυρομάτης, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου, καθοδηγεί έναν νεαρό ερυθροσταυρίτη, ο οποίος δοκιμάζει την πρώτη του αναρρίχηση σε μια διαδρομή ύψους 25 μέτρων.

«Ήρθαμε μια παρέα φίλοι αναρριχητές να σκαρφαλώσουμε σε αυτό το νέο αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο, που δημιούργησε ο Πολιτιστικός Φιλοδασικός Σύλλογος Μεσσελέρων. Οι διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί είναι κλιμακούμενης δυσκολίας. Μόλις είδατε έναν ερυθροσταυρίτη να σκαρφαλώνει με ασφάλεια σε μια εύκολη διαδρομή, ενώ δεν είχε ποτέ στο παρελθόν δοκιμάσει να αναρριχηθεί.

Για να αποκτήσει κανείς εμπειρία και να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, θα πρέπει πρώτα να βγάλει κάποια σχολή αναρρίχησης, όπου θα μάθει πρώτα τα βασικά για την ασφάλεια του. Σχολές αναρρίχησης γίνονται σε όλη την Κρήτη σε συνεργασία με τους ορειβατικούς συλλόγους.

Αν κάποιος έχει εκπαιδευτεί από πιστοποιημένους εκπαιδευτές, σίγουρα θα παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας», μας είπε ο εκπαιδευτής Άρης Μαυρομάτης.

Θέλουν να κάνουν σημείο αναφοράς τους Μεσσελέρους

Το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Φιλοδασικού Συλλόγου Μεσσελέρων ξεκίνησε την προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών στο χωρίο τους, αξιοποιώντας την άγρια ομορφιά των απόκρημνων βράχων στη θέση «Κόρακας» και δημιουργώντας εν αρχή δέκα διαδρομές στο νέο Κέντρο Αναρριχήσεων Ιεράπετρας.

«Ξεκινήσαμε λίγοι χωριανοί αρχικά και καθαρίσαμε τα μονοπάτια που οδηγούν στο δέτη του Κόρακα. Καλέσαμε τους αναρριχητές από το Ηράκλειο να μας κάνουν την πρώτη επίδειξη αναρρίχησης στις δέκα πρώτες διαδρομές που ασφάλισαν οι ίδιοι, και στοχεύουμε να κάνουμε το κέντρο μας παγκόσμια γνωστό, για να προσελκύουμε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, που θέλουν να έρχονται κάθε χρόνο στο νησί μας για αναρρίχηση», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλοδασικού Συλλόγου Μεσσελέρων Κώστας Κοντοπόδης (φυσιοθεραπευτής).

«Ξεκινήσαμε με δικά μας μέσα να διαμορφώνουμε το αναρριχητικό κέντρο Μεσσελέρων και θα το τελειοποιήσουμε σιγά-σιγά. Υπάρχουν και άλλα κατάλληλα μέρη στο Ν Λασιθίου όπου μπορεί να δημιουργηθούν όμοια αναρριχητικά κέντρα, ώστε να τα κάνουμε πόλο έλξης των αναρριχητών παγκοσμίως.

Έτσι ελπίζουμε ότι θα αναπτύξουμε το θεματικό τουρισμό. Υπάρχουν όμως και στο Ν. Λασιθίου λίγοι προς το παρόν συντοπίτες, που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με το άθλημα της αναρρίχησης», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλιδασικού Συλλόγου Μεσσελέρων.

«Συμμετέχουν αρκετοί χωριανοί στην προσπάθεια του Συλλόγου μας. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας σήμερα και μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση. Ελπίζουμε, την επόμενη φορά, που θα κάνουμε και τα εγκαίνια του Αναρριχητικού Κέντρου Μεσσελέρων, ότι θα είναι πολύ περισσότεροι», μας είπε ο Μιχάλης Κοντοπόδης, καρδιολόγος στην «Creta InterClinic» του Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News