Έριξε χαλάζι στο Οροπέδιο - Τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες

Λασίθι
Έριξε χαλάζι στο Οροπέδιο - Τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απελπισμένοι οι παραγωγοί που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να έχουν καταστραφεί

Η ξαφνική κακοκαιρία δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το Οροπέδιο Λασιθίου με τους υπεύθυνους να τρέχουν και να μη φτάνουν προκειμένου να εξετάσουν πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή που προκάλεσε το χαλάζι.

Κι όμως! Σύμφωνα με το Δήμαρχο του Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννη Στεφανάκη που μίλησε στο neakriti.gr «έριξε τόσο χαλάζι που το ‘στρωσε. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Τουλάχιστον το 1/3 των καλλιεργειών έχει καταστραφεί».

Ο ίδιος αναφέρει πως το χαλάζι άρχισε να πέφτει ήδη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αλλά και σήμερα περίπου στις 5 με 6 τα ξημερώματα, προκαλώντας αγανάκτηση στους καλλιεργητές οι οποίοι είδαν το βιός τους να «εξαφανίζεται» μέσα σε μια νύχτα.

Να σημειωθεί πως στο επίκεντρο της ισχυρής χαλαζόπτωσης βρέθηκε το δυτικό τμήμα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, προξενώντας τεράστια καταστροφή στα υπαίθρια κηπευτικά που καλλιεργούνται στο μισό Τζερμιάδω, στο Μαρμακέτο, το Πινακιανό, στου Λαγού, στο Κάτω Μετόχι, στον Άγιο Χαράλαμπο, στην Πλάτη, στο Ψυχρό και σε άλλα χωριά.

«Με το πρώτο φως της μέρας, ξεκινήσαμε την περιοδεία μας σε όλα αυτά τα σημεία όπου έχουμε την καταστροφή των υπαίθριων καλλιεργειών, μαζί με  τους Μ. Ανδρουλάκη και Θ. Μουδάτσο από την Ένωση Οροπεδίου» πρόσθεσε επίσης ο κ. Στεφανάκης ο οποίος τόνισε ότι «Ζημιές έχουν υποστεί από κεραυνούς στα ηλεκτρολογικά τους συστήματα και κάποιες επιχειρήσεις, ενώ σε τρία σημεία στο οδικό δίκτυο είχαμε καταπτώσεις μπάζων και βράχων τα οποία καθαρίσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Χερσονήσου».

Απελπισμένοι οι παραγωγοί μετά τις καταστροφές

«Περάσαμε μια εφιαλτική νύχτα στο Οροπέδιο. Οι αστραπές, οι βροντές και οι κεραυνοί που έπεφταν μαζί με χαλάζι και ισχυρή βροχόπτωση, δεν μας επέτρεπαν να βγούμε από τα σπίτια μας. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ γιατί ήταν ασυνήθιστα έντονα τα καιρικά φαινόμενα. Μέχρι και ο σκύλος μου πανικοβλήθηκε και έτρεξε στην κρεβατοκάμαρα μας για να κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι μας!

Ξέραμε εμείς οι αγρότες ότι το ξημέρωμα θα αντικρύζαμε την απόλυτη καταστροφή των καλλιεργειών μας. Από τα 10 στρέμματα που καλλιεργώ με φυλλώδη λαχανικά, σαλατικά και κηπευτικά γενικότερα, δεν μου έχει μείνει τίποτα για να πάρω κάποιο μικρό εισόδημα. Για εμάς τους παραγωγούς του Οροπεδίου, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που συνήθως μας δίνει κάποιο εισόδημα. Αυτή τη φορά όμως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος μας.

Υπολογίζω ότι έχω υποστεί οικονομική ζημιά που ξεπερνά με τα έξοδα της καλλιέργειας, τις 15.000 ευρώ», είπε ο παραγωγός κ. Γιάννης Παπαδάκης.

Όπως τονίζει ο κ. Στεφανάκης, ο ΕΛΓΑ έχει ενημερωθεί και κλιμάκιο θα μεταβεί στο Οροπέδιο Λασιθίου το πρωί της Παρασκευής έτσι ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Καλλιέργειες σε κηπευτικά, πατάτες, ντομάτες και όχι μόνο έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά.

Εν τω μεταξύ, χαρακτηριστικό είναι το video που δημοσιεύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Παπαδάκης που μας δείχνει τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας. Ένα στρέμμα γεμάτο μαρούλια έχει πλημμυρίσει νερό και έχει χτυπηθεί από το χαλάζι. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος «εδώ ήταν οι λόλες που έπρεπε να κοπούν σε μια βδομάδα… και μάλλον δε θα κοπούν καθόλου. Μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια…».

Δείτε το video:

Φωτογραφία με χαλάζι από facebook: Siganos J. Oropedio Lasithiou

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News