default-image

Τα χρέη και η ανταγωνίστρια Τουρκία «γονατίζουν» τους παραγωγούς στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Τα χρέη και η ανταγωνίστρια Τουρκία «γονατίζουν» τους παραγωγούς στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα ανασφάλειας οι φυτεύσεις στην Ιεράπετρα όπου οι παραγωγοί είναι ήδη χρεωμένοι

Πολλοί  και αστάθμητοι παράγοντες, δημιουργούν ιδιαίτερα φέτος, κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας, στις τάξεις των παραγωγών κηπευτικών της Ιεράπετρας, που ξεκίνησαν τη νέα σεζόν  με πάρα πολλά προβλήματα .

Χωρίς επάρκεια και καλή ποιότητα αρδευτικού νερού, χωρίς ρευστότητα και πίστωση για να ξεκινήσουν να φυτεύουν, χωρίς κάποιον υπεύθυνο φορέα να κατευθύνει και να προγραμματίζει τις φυτεύσεις τους , ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, με το φορολογικό και το ασφαλιστικό να ροκανίζουν τις οικονομίες τους, με ελλιπή προετοιμασία των εδαφών τους  λόγω  υψηλού κόστους , χωρίς εξειδικευμένους εργάτες γής,  και με την ανταγωνίστρια Τουρκία να προσφέρει σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα  της  στις  Βαλκανικές αγορές , λόγω υποτίμησης της λίρας. Εξαιτίας όλων αυτών ξεκινούν με τις εναπομείνασες  ψυχολογικές αντοχές,  μετά από την περυσινή άκρως προβληματική σεζόν, που άφησε τους περισσότερους αγρότες χρεωμένους.

«Οι φυτεύσεις συνεχίζονται σε κλίμα ανασφάλειας στην Ιεράπετρα, με τα θερμοκήπια να μην έχουν προετοιμαστεί σωστά  όλα , λόγω έλλειψης χρημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι, αν έχουμε βαρύ χειμώνα, τα προβλήματα των θερμοκηπίων  που δεν απολυμάνθηκαν και δεν έκαναν βασικές λιπάνσεις θα είναι πάρα πολύ μεγάλα», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ κ. Μπάμπης Δραγασάκης.

Φυτεύουν αγγούρια και τομάτες

Με ανεπίσημα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, διαφαίνεται ότι,  από τα 16.000 περίπου στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών της   ευρύτερης Ιεράπετρας, το 45% περίπου θα φυτευτεί με τομάτες όλων των ειδών. Τα  διάφορα  μικρά τοματίνια , φαίνεται ότι θα είναι πολύ περισσότερα φέτος στον κάμπο της Ιεράπετρας.

Το 25% περίπου των θερμοκηπίων θα φυτευτεί με αγγούρια και το 23% περίπου με διάφορα είδη πιπεριών. Το υπόλοιπο 7% θα φυτευτεί με μελιτζάνες και κολοκύθια που  θα είναι λιγότερα από πέρυσι.

«Οι  φυτεύσεις σε πολύ μεγάλο ποσοστό γίνονται χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και έρευνα της αγοράς. Το νερό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα από τη στιγμή που είναι λίγο και κακής ποιότητας. Αν δεν έχουμε πολλές βροχές, δεν θα μπορούμε να βγάλουμε καλά και ποιοτικά κηπευτικά.

Ανταγωνίστρια η Τουρκία

Μας προβληματίζει η ανταγωνίστρια Τουρκία μετά την υποτίμηση του νομίσματος της , γιατί είναι πιθανό η Βαλκανική αγορά να στραφεί εκεί όπου θα βρεί φτηνότερα κηπευτικά. Μας προβληματίζει , ότι, δεν βρίσκουμε πλέον εύκολα εργάτες γής γιατί οι περισσότεροι  έφυγαν και έψαξαν  για καλύτερη ζωή στην Ιταλία , τη Γερμανία η την Ολλανδία. Μας απασχολεί η βαριά φορολογία και το άδικο ασφαλιστικό σύστημα που δε μας επιτρέπει να επανεπενδύσουμε τα κέρδη μας και με μια τέτοια κακή ψυχολογία ξεκινούμε αυτή τη δύσκολή νέα σεζόν», μας είπε ο πρόεδρος της Οργάνωσης παραγωγών «Νότος» κ Αντώνης Πλεξουσάκης.

Αδυναμία γενικότερα υπάρχει για εύρεση εξειδικευμένων εργατών γης  σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας κηπευτικών καθώς δεν θέλουν να ρισκάρουν να χρησιμοποιήσουν Πακιστανούς εργάτες,  που δεν τους έχει χορηγηθεί η πράσινη κάρτα εργασίας.

Έχει επιτραπεί σε Πακιστανούς, Ινδούς , Ιρακινούς και άλλους να εισέλθουν  στην Ελλάδα, τους έχει δοθεί η λευκή κάρτα και άρα έχουν το δικαίωμα να μένουν στη χώρα μας, αλλά δεν τους χορηγείται η πράσινη κάρτα εργασίας, για να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται και να εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι εργοδότες , τους χρησιμοποιούν παράνομα και τους πληρώνουν «μαύρα», αλλά ουδείς κρατικός φορέας αναρωτήθηκε πως θα ζούν οι άνθρωποι αυτοί, αν δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν νόμιμα .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News