Σε… λάθος θέση το seatrac της Ιεράπετρας

Λασίθι
Σε… λάθος θέση το seatrac της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε ένα μήνα δεν κατάφερε να λειτουργήσει το seatrac στη θάλασσα της Ιεράπετρας…

Το σύστημα seatrac που έχει εγκατασταθεί από την περίοδο 2014-2015 στην αποβάθρα της Ιεράπετρας, για να διευκολύνει τα άτομα με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα,  ώστε να μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς  τη βοήθεια δεύτερου ατόμου, δεν κατάφερε να λειτουργήσει τούτο το καλοκαίρι πάνω από 21 μέρες και άφησε με παράπονα όσους το χρησιμοποιούσαν τα τελευταία χρόνια.

Από την έρευνα και την αυτοψία που κάναμε στην κάτω παραλία Ιεράπετρας, όπου έχει εγκατασταθεί, διαπιστώσαμε ότι, έχει τοποθετηθεί εξαρχής σε λάθος θέση, καθώς τα  θαλάσσια ρεύματα δημιουργούν προσάμμωση με αποτέλεσμα να σκεπάζει η άμμος τις ράγες στο σημείο εκείνο όπου σκάει το κύμα, εμποδίζοντας το κάθισμα του να φτάσει μέχρι τη θάλασσα.

«Πέρυσι οι καιροί ήταν ευνοϊκοί και το seatrac λειτούργησε ικανοποιητικά όλο το καλοκαίρι. Μόνο μια φορά χρειάστηκε να το καθαρίσουν από την άμμο οι υπάλληλοι του Δήμου. Φέτος που οι καιροί δεν είναι ευνοϊκοί και τα θαλάσσια ρεύματα δημιουργούν συνεχείς προσαμμώσεις σε αυτήν την παραλία, το σύστημα έχει θαφτεί στην άμμο 5-6 φορές, με αποτέλεσμα τα μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ Ιεράπετρας που έχουν κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα, να μην μπορέσουν να κάνουν αρκετά μπάνια. Επειδή η θέση που είχε από την αρχή επιλεγεί από τους εγκαταστάτες του συστήματος, διαπιστώσαμε ότι είχε προβλήματα με τα θαλάσσια ρεύματα, προτείναμε, αυτό το χρειαζούμενο για τα μέλη μας σύστημα, να εγκατασταθεί στην ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο 50-100 μέτρα νοτιότερα όπου πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε τόσα προβλήματα με την άμμο.

Είναι φυσικό να διαμαρτύρονται οι κινούμενοι με αναπηρικό αμαξίδιο, που δε μπορούν να εξυπηρετηθούν φέτος από το seatrac, και για το λόγο αυτό ψάχνουμε να βρούμε ένα καλύτερο σημείο στην παραλία να το μεταφέρουμε», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ΑμΕΑ Ιεράπετρας κ. Κώστας Ζαμπετάκης.

Οι διαμαρτυρίες των εξυπηρετούμενων από το seatrac της Ιεράπετρας, είχαν φθάσει τον μήνα Αύγουστο, μέχρι τη Δημοτική Αρχή, που έδωσε σήμερα την απάντηση της, δια στόματος του υπεύθυνου αντιδημάρχου Τεχνικών έργων κ. Μανόλη Λουτσέτη.

«Το 2014-2015 είμασταν από τους τρείς πρώτους Δήμους πανελλαδικά, που εγκαταστήσαμε με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Πατρών το seatrac στην κάτω παραλία της Ιεράπετρας.

Η θέση αυτή επιλέχτηκε από τους ίδιους τους εγκαταστάτες του συστήματος μετά από μελέτη. Από την πρώτη χρονιά που λειτούργησε είχαμε προβλήματα, καθώς η θάλασσα δεν είναι πάντα ήρεμη τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεχώς με τα συνεργεία  μας παρεμβαίναμε να το καθαρίσουμε να το ξαναστήσουμε και να του φτιάξουμε υποστηρίξεις με πρόσθετες κατασκευές, ώστε να είναι σε ένα σταθερό μέρος και να μην μετακινείται με τον πρώτο κυματισμό. Πέρυσι λειτούργησε πάρα πολύ καλά . Μόνο μια φορά χρειάστηκε να παρέμβουμε με τα συνεργεία μας. Φέτος οι καιροί δε μας βοήθησαν. Τα θαλάσσια ρεύματα μας το σκέπασαν με άμμο 5-6 φορές και τα παράπονα των χρηστών με κινητικά προβλήματα ήταν εύλογα.

Τώρα ψάχνουμε να βρούμε κάποιο άλλο σημείο να το μεταφέρουμε. Σκεφτήκαμε το σημείο κάτω από το Αστυνομικό μέγαρο, αλλά τα νερά   εκεί είναι πάρα πολύ ρηχά και δεν μας φτάνουν οι αποστάσεις.

Ο Σύλλογος ΑμΕΑ προτείνει ένα άλλο σημείο  στο μέσον την Κάτω παραλίας το οποίο θα το εξετάσουμε για το ερχόμενο καλοκαίρι», μας είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων κ. Μανόλης Λουτσέτης.

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ στην Κάτω παραλία Ιεράπετρας, τρία αγόρια του Δημοτικού Σχολείου, αντιλαμβανόμενα την ανάγκη να αφαιρεθεί η άμμος πάνω από τις ράγες του  seatrac, ξεκίνησαν χρησιμοποιώντας μόνο τα γυμνά τους χέρια να την απομακρύνουν, προκειμένου να το καταστήσουν και πάλι λειτουργικό για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Τι είναι το seatrac;

Το seatrac είναι ένα επίτευγμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Προέκυψε σαν προϊόν έρευνας η οποία  διενεργήθηκε από το  Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου  Πατρών το έτος 2009. Το πρόγραμμα  τότε περιλάμβανε το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας συσκευής που θα παρείχε την δυνατότητα στους κινητικά ανάπηρους να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα.

Ύστερα από την επιτυχή έκβαση του προγράμματος, η δουλειά συνεχίστηκε και η συσκευή εξελίχθηκε σε ένα προϊόν (seatrac) έτοιμο ακόμα και  για εμπορική χρήση. Παράλληλα με αυτό, η ανάγκη για άλλες συσκευές και προϊόντα, τα οποία σχετίζονται με το θέμα της βελτίωσης της ζωής των αναπήρων διαρκώς μεγάλωνε.

Το έργο/καινοτομία seatrac έχει ως στόχο την υλοποίηση μιας διάταξης που  δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να εισέρχονται στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου. Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στη ζωή. Αποτελεί επιταγή του Συντάγματος (άρθο 21), και είναι δείγμα πολιτισμού για μια κοινωνία να μεριμνά για τους πολίτες με προβλήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News