Χωρίς νεότευκτα σπίτια και διαμερίσματα η Ιεράπετρα, λόγω κρίσης

Λασίθι
Χωρίς νεότευκτα σπίτια και διαμερίσματα η Ιεράπετρα, λόγω κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυσεύρετα τα μεγάλα διαμερίσματα στην Ιεράπετρα – Πολλοί είναι εκείνοι που δεν νοικιάζουν τα ακίνητά τους, αποφεύγοντας και να τα συντηρήσουν

Στις παρενέργειες τη οκταετούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, συγκαταλέγεται και η πλήρης αδράνεια της οικοδομικής δραστηριότητας, που άφησε τις αναπτυσσόμενες μεγάλες πόλεις, όπως η Ιεράπετρα, χωρίς νεότευκτα σπίτια και διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να είναι δυσεύρετα σήμερα τα ελεύθερα προς ενοικίαση μεγάλα διαμερίσματα και οι μονοκατοικίες.

Η εύρεση προς ενοικίαση, ενός διαμερίσματος ή μιας μονοκατοικίας με δύο η τρεις κρεβατοκάμαρες, για κάποια οικογένεια που μεγάλωσε και θέλει να πάει σε μεγαλύτερο σπίτι η μετακόμισε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων στη μεγαλύτερη πόλη της Νοτιοανατολικής Κρήτης, δεν είναι πλέον καθόλου εύκολο πράγμα.

«Τα ελεύθερα δυάρια η τριάρια διαμερίσματα, είναι δυσεύρετα σήμερα στην Ιεράπετρα. Αν μάλιστα ψάχνεις μεγάλη μονοκατοικία θα πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να βρεις μετά από πολύ καιρό, κάτι πραγματικά αξιόλογο.

Μόνο γκαρσονιέρες και δυαράκια μπορείς να βρεις σχετικά εύκολα, αν ψάξεις με υπομονή», μας είπε απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση ο κτηματομεσίτης Νίκος Αποστολάκης.

«Επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά για μεγάλα διαμερίσματα και μονοκατοικίες, τον τελευταίο καιρό παρατηρούμαι ότι έχουμε αυξήσεις στα ενοίκια από 15-25%.

Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το ΤΕΙ της Ιεράπετρας, μετατράπηκαν σε γκαρσονιέρες για τους φοιτητές πάρα πολλά μεγάλα διαμερίσματα. Μετά που έκλεισε το ΤΕΙ και έφυγαν οι φοιτητές, αυτά τα μικρά διαμερίσματα νοικιάστηκαν σε οικονομικούς μετανάστες και εργάτες γης, ο αριθμός των οποίων στην Ιεράπετρα είναι πολύ μεγάλος.

Έτσι αναγκαζόμαστε, να τηρούμε λίστες αναμονής στα μεσιτικά γραφεία για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, που ζητούν και δε βρίσκουν μεγάλα διαμερίσματα η μονοκατοικίες», πρόσθεσε ο Νίκος Αποστολάκης.

Υπάρχουν φυσικά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν μείνει πολλές φορές απλήρωτοι από τους ενοικιαστές τους, η έχουν βρει απλήρωτους τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού, γεγονότα που τους έχουν οδηγήσει στο να πάρουν την απόφαση να κρατήσουν κλειστά τα ακίνητα τους και να μην τα ξανανοικιάσουν.

Εκτός του ότι πολλοί ιδιοκτήτες αποφεύγουν να ενοικιάσουν τα ακίνητα τους, αποφεύγουν και να τα συντηρήσουν.

«Βλέπουμε πολλές φορές ότι ασυντήρητα διαμερίσματα με πολλά προβλήματα ενοικιάζονται σε οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι όταν αποφασίσουν να τα εγκαταλείψουν, αφήνουν πίσω τους ακίνητα, όπου ντρεπόμαστε να πάμε εμείς οι μεσίτες, έναν νέο πελάτη για να τα ιδεί. Ο κόσμος γενικά έχει κακή ψυχολογία και δεν επενδύει στη συντήρηση της ίδιας του της περιουσίας. Γιατί άλλη τιμή θα πάρεις για ένα καλά συντηρημένο περιποιημένο ακίνητο και άλλη, πολύ χαμηλότερη, από ένα εγκαταλειμμένο», συμπληρώνει ο μεσίτης Λευτέρης Τζίτζικας.

Αντίθετα με τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες, στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας , βρίσκει κανείς πιο εύκολα γραφείο η κατάστημα προς ενοικίαση.

Εκεί όπου δεν υπάρχει τίποτα ελεύθερο είναι στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας, λόγω του ότι όλοι θέλουν να έχουν θέα στη θάλασσα.

Και στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας υπάρχουν κλειστά μαγαζιά, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν επιθυμούν με τίποτε να τα ενοικιάσουν, έχοντας υποστεί τις συνέπειες της ασυνέπειας των προηγούμενων ενοικιαστών τους.

Ζωηρό το ενδιαφέρον των ξένων

Την ίδια ώρα ζωηρό ενδιαφέρον από ξένους κυρίως Αυστριακούς , Γερμανούς , Γάλλους , Άγγλους και Ρώσους, εκδηλώνεται για αγορά παραθαλάσσιων σπιτιών, μονοκατοικιών η διαμερισμάτων καθώς και οικοδομήσιμων οικοπέδων στην Ανατολική πλευρά της Ιεράπετρας.

«Έχουμε πολλούς ξένους που έρχονται και ζητούν πληροφορίες για αγορά ακινήτων στα ανατολικά παραθαλάσσια διαμερίσματα της Ιεράπετρας, καθώς γνωρίζουν ότι στα τελευταία χρόνια της κρίσης, οι αξίες των ακινήτων έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ. Το ενδιαφέρον τους πάντως είναι μεγαλύτερο της προσφοράς που υπάρχει από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων», μας είπε ο μεσίτης Νίκος Αποστολάκης.

«Πράγματι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων από Ευρωπαίους και Ρώσους πελάτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως για τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Μας ρωτούν για διαμερίσματα, βίλλες, παλιά καλά συντηρημένα σπίτια, αλλά και για παραθαλάσσια οικόπεδα προς ανοικοδόμηση.

Διαπιστώνουμε από τις συζητήσεις που κάνουμε μαζί τους, ότι ελπίζουν σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση των τιμών, αν και εκείνοι που προσφέρουν ακίνητα προς πώληση, δεν θέλουν να κάμουν ούτε μια υποχώρηση στις απαιτήσεις τους», συμπλήρωσε ο μεσίτης Λευτέρης Τζίτζικας.

Το συμπέρασμα πάντως που βγαίνει, είναι ότι η τελευταία 10ετία , καταγράφεται ως η πιο δύσκολη και η πιο ανασφαλής για τους κατέχοντες ακίνητη περιουσία, καθώς όπως και αν προσπάθησαν να τη διαχειριστούν, για να τους αποδώσει κάποιο εισόδημα, δεν έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι. Σε αντίθεση με την Εφορία που ήταν πάντα συνεπής στις φορολογικές της απαιτήσεις…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News