Λασίθι

Οι «ακροβάτες» των θερμοκηπίων

Είναι νέοι, γυμνασμένοι, λεπτοί και ευέλικτοι, και έχουν άριστη σχέση με την ισορροπία…

Γιατί αν θέλεις να ανήκεις στην ειδική ομάδα των «ακροβατών» των θερμοκηπίων, θα πρέπει να μπορείς να εργάζεσαι, από το ξημέρωμα μέχρι το σούρουπο, κάτω από τον καυτό ήλιο, και να κατορθώνεις ισορροπώντας πάνω στο ξύλο η το σίδερο πλάτους 5 εκατοστών, να αφαιρείς το παλιό πλαστικό κάλυψης και να τοποθετείς το καινούργιο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι παραγωγοί τις νέες τους καλλιέργειες.

Αυτοί οι νέοι, ντόπιοι και αλλοδαποί εργάτες γης, που έχουν συγκροτήσει αυτά τα ειδικά συνεργεία των «ακροβατών» που αναλαμβάνουν αυτές τις δύσκολες εποχικές εργασίες στη θερμοκηπιακή Ιεράπετρα, αυτή την περίοδο έχουν γίνει περιζήτητοι, καθώς οι παραγωγοί τώρα προγραμματίζουν την έναρξη των Φθινοπωρινών και των Χειμερινών φυτεύσεων τους.

Προηγουμένως με τη δική τους βοήθεια, έχουν αφαιρέσει τα φθαρμένα πλαστικά κάλυψης και έχουν τοποθετήσει τα καινούργια, τα οποία θα κρατήσουν μερικά χρόνια αν δεν τα καταστρέψει κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Παρακολουθήσαμε τις εργασίες τοποθέτησης του πλαστικού οροφής, που πραγματοποιούσε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο καινούργιο θερμοκήπιο του Γιάννη Κουτσουδάκη, στις Μπουντούλες, το συνεργείο που έχουν συγκροτήσει οι Μανόλης Σκορδίλης και Παντελής Ζυγάκης.

Αν και οι εργασίες ξεκίνησαν από το πρωί με μπονάτσα, ένα ελαφρύ «γαρμπινό» αεράκι, που σηκώθηκε κατά τις 2.00 μετά το μεσημέρι, δυσκόλεψε τους έμπειρους Έλληνες και Αλβανούς εργάτες γης, οι οποίοι όμως γρήγορα βρήκαν τον τρόπο να δαμάσουν τον άνεμο, και να ολοκληρώσουν με μαεστρία μοναδική την εργασία τους.

«Εμείςοι μεγαλύτερης ηλικίας αγρότες δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και δε μπορούμε να φέρουμε σε πέρας με ασφάλεια αυτή τη δύσκολη εργασία που αναλαμβάνουν αυτά τα συνεργεία.

Για το λόγο αυτό τους αναθέτουμε την αφαίρεση και την τοποθέτηση του πλαστικού κάλυψης και των πλαϊνών, χωρίς να ρισκάρουμε ισορροπώντας πάνω στα ξύλα του θερμοκηπίου.

Αυτές οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται πάντα με άπνοια, για να είναι ασφαλές το συνεργείο που ακροβατεί πάνω σε ένα ξύλο η ένα σίδερο, πλάτους 5 εκατοστών.

Καμιά φορά ενώ ξεκινάμε με άπνοια, όπως κάναμε εμείς σήμερα, ξαφνικά σηκώνεται αέρας και μας δημιουργεί προβλήματα. Όταν όμως τα συνεργεία είναι έμπειρα και ικανά, καταφέρνουν να ξεπερνούν όλες τις αντιξοότητες» μας είπε ο παραγωγός μελιτζάνας Γιάννης Κουτσουδάκης.

«Τα θερμοκήπια που πρέπει αυτή την περίοδο να καλυφτούν με τα καινούργια πλαστικά οροφής είναι πάρα πολλά. Ήδη βρισκόμαστε στο μέσον της περιόδου. Το 50% των εργασιών έχει ολοκληρωθεί και τα περισσότερα από τα θερμοκήπια που έχουμε φτιάξει, έχουν αρχίσει να φυτεύονται. Μένει το άλλο 50% και τρέχουμε να προλάβουμε τους παραγωγούς που καλούν το συνεργείο μας για να αφαιρέσει το παλιό πλαστικό και να τοποθετήσει το καινούργιο.

Είμαστε έμπειροι και γνωρίζουμε πώς να ισορροπούμε πάνω στο θερμοκήπιο. Είναι αλήθεια ότι αυτή η δουλειά έχει μια μεγάλη επικινδυνότητα, γιατί μια στιγμή αν αφαιρεθείς, μπορεί να βρεθείς στο κενό.

Το μόνο πουν θέλουμε εμείς είναι να έχουμε σύμμαχο τον καιρό. Να ξεκινάμε με άπνοια μια δουλειά και να την τελειώνουμε πάλι με άπνοια. Ο αέρας όμως πολλές φορές δεν είναι σύμμαχος μας», δήλωσε ο Μανόλης Σκορδίλης, επικεφαλής συνεργείου εργατών γης.

Είναι πάντως εντυπωσιακός ο τρόπος που έχουν βρει και συνεργάζονται οι Έλληνες με τους Αλβανούς εργάτες γης.

«Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά. Κατασκευάζω θερμοκήπια, τα καθαρίζω όταν τελειώσει η καλλιέργεια, αφαιρώ το φθαρμένο πλαστικό οροφής η το πλαϊνό και τοποθετώ το καινούργιο πλαστικό.

Είναι κουραστική δύσκολη και επικίνδυνη αυτή η δουλειά. Μας έχουν συμβεί και ατυχήματα, αλλά συνεχίζουμε καθώς καταφέρνουμε να ξεπερνούμε όλες τις δυσκολίες. Η δουλειά που κάνουμε χρειάζεται νέους αδύνατους και καλογυμνασμένους εργάτες, που να έχουν καλή σχέση με την ισορροπία. Τα υπόλοιπα τα μαθαίνεις πάνω στη δουλειά.

Τα μεροκάματα που παίρνουμε είναι πολύ καλά, γιατί λίγοι μπορούν να κάνουν αυτό που κάνουμε εμείς», μας λέει ο Άγγελος από την Αλβανία.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια αυτές οι δουλειές ήταν θέμα μόνο αλλοδαπών εργατών γης. Τα τελευταία χρόνια έχουν οργανωθεί και μικτά συνεργεία με Έλληνες και αλλοδαπούς , αλλά και ορισμένα μόνο με Έλληνες εργάτες.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια