default-image

Η διψασμένη Ιεράπετρα «φοβάται» τις πλημμύρες

Λασίθι
Η διψασμένη Ιεράπετρα «φοβάται» τις πλημμύρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι η Ιεράπετρα, μαστίζεται από την ανομβρία των δύο τελευταίων χρόνων, επειδή βρίσκεται στο κόκκινο της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης είναι η πλέον επικίνδυνη περιοχή, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθούν κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις

H Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, έχοντας μέχρι στιγμής στη διάθεση της δύο χειριστές και δυο χωματουργικά μηχανήματα, προσπαθεί από τις αρχές του καλοκαιριού, να ολοκληρώσει τις κλαδοκοπές στα επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου και του ΒΟΑΚ, και να καθαρίσει τα περισσότερα ρέματα σε ολόκληρο το Νομό Λασιθίου.

Μεγαλύτερη έμφαση δίνει στα ρέματα της λεκάνης απορροής ομβρίων, ανατολικά και δυτικά της αγροτικής Ιεράπετρας, όπου υπάρχει πλούσιο ιστορικό πλημμυρών, από τα προηγούμενα χρόνια.

Παρότι η Ιεράπετρα, μαστίζεται από την ανομβρία των δύο τελευταίων χρόνων, επειδή βρίσκεται στο κόκκινο της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης, είναι η πλέον επικίνδυνη περιοχή, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθούν κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, όπως έχει ξανασυμβεί, και να υποστεί το ευαίσθητο οικοσύστημα της ανεπανόρθωτες βλάβες από πλημμυρικά φαινόμενα.

Παρά την προσπάθεια που γίνεται στην Ιεράπετρα, από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Περιφεριακής Ενότητας Λασιθίου, με τη συνδρομή των φορτηγών του Δήμου Ιεράπετρας, υπάρχουν ακόμη αρκετά σημεία στα περιαστικά κυρίως ρέματα βόρεια, ανατολικά και δυτικά της πόλης όπου κάτω από τα γεφυράκια, η οργιώδεις ενδοποτάμια βλάστηση και τα καλάμια που φτάνουν πλέον τα 5 μέτρα ύψος, δεν επιτρέπουν την απορροή των όμβριων υδάτων προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα οι περίοικοι να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε καταγγελίες για εγκατάλειψη της περιουσίας τους, που κινδυνεύει να χαθεί, αν συμβεί να βρέξει έντονα κατά τους Φθινοπωρινούς μήνες.

«Το τμήμα Δομών Περιβάλλοντος, ξεκίνησε προγραμματισμένα από τις αρχές του καλοκαιριού και συνεχίζει με δυο χειριστές και δυο χωματουργικά μηχανήματα, να καθαρίζει τα πιο επικίνδυνα σημεία , των ποταμών και των ρεμάτων ολόκληρου του Δήμου Ιεράπετρας. Στις εργασίες αυτές έχουμε τη συνδρομή δυο φορτηγών αυτοκινήτων του Δήμου, με τα οποία απομακρύνουμε τα δέντρα τα κλαδιά και τα καλάμια που κόβουμε, ενώ παράλληλα καθαρίζουμε και το οδικό δίκτυο από τα κλαδιά που εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Όταν ολοκληρώσουμε τις εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων της Ιεράπετρας, θα συνεχίσουμε στους Δήμους Σητείας και Αγίου Νικολάου», μας είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ. Γιώργος Πάγκαλος.

«Έχουμε καθαρίσει δυο ρέματα ανατολικά της Ιεράπετρας, τον ποταμό Αλμυρό δυτικά της πόλης και τώρα δουλεύουμε στο ρέμα της Γρα Λυγιάς νότια του Φράγματος Μπραμιανών. Θα συνεχίσουμε στο ρέμα των Διαβατών και έπειτα στα ρέματα της Νέας Ανατολής. Δυστυχώς δε μπορούμε να μπούμε στα ρέματα ανατολικά και δυτικά του Στομίου γιατί έχουν χαρακτηριστεί ως υγροβιότοποι. Θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν για να μας επιτραπεί να τα καθαρίσουμε, μέχρι την ακτή», πρόσθεσε ο κ Πάγκαλος.

«Εκτός από την προσπάθεια που κάνει η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου με τα χωματουργικά μηχανήματα της και ο Δήμος Ιεράπετρας με τα φορτηγά του, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εκείνοι που έχουν αφήσει μπάζα η απορρίμματα στις όχθες των ποταμών και των ρεμάτων. Να σπεύσουν να τα απομακρύνουν, για να μην αποτελέσουν την αιτία ενδεχόμενης πλημμύρας, αν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, όταν ξεκινήσουν οι βροχές του φθινοπώρου», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Μπορεί να περνάμε περίοδο έντονης ανομβρίας, αλλά είναι πιθανό λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, οι βροχές να έρθουν απότομα και με μεγάλη ραγδαιότητα, γι’ αυτό θα πρέπει να απομακρυνθούν όλα όσα έχουμε εναποθέσει στα ρέματα και τα ποτάμια, προκειμένου να προλάβουμε τις πλημμύρες. Παρά τις λιγοστές βροχοπτώσεις που είχαμε, σε ορισμένα ποτάμια η βλάστηση θυμίζει ζούγκλα. Κάθε χρόνο καθαρίζονται τα περισσότερα ρέματα και κάθε τέλος καλοκαιριού γίνεται έλεγχος, για να διαπιστωθεί που υπάρχουν επικίνδυνα σημεία, προκειμένου να καθαριστούν.

Υπάρχουν ακόμη κάποια ποτάμια, και κάποια ρέματα που παραμένουν ακαθάριστα τα τελευταία χρόνια και βρίσκονται βόρεια της πόλης της Ιεράπετρας.

Στο ρέμα π.χ. που κατεβαίνει από τα «Κρεμαστά», υπάρχει ένα τμήμα ακαθάριστο, με τα καλάμια να έχουν κλείσει τελείως το γεφύρι, κάτω από το οποίο δεν μπορεί να περάσει το νερό που κατεβαίνει από το βουνό

Στο παραδίπλα ρέμα, που κατεβαίνει από τις «Μπουντούλες» βορειοδυτικά της πόλης, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού το γεφύρι είναι φραγμένο εντελώς από τα καλάμια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News