Λασίθι

Νέα τροπή στην αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας από την παραλία της Χιόνας

Γιατί όπως υποστηρίζεται δεν τοποθετήθηκε ποτέ η Γαλάζια Σημαία στην ειδυλλιακή παραλία;

Άλλη διάσταση στο θέμα της Γαλάζιας Σημαίας που σύμφωνα με ανακοίνωση αφαιρέθηκε από την παραλία Χιόνα στον Άγιο Νικόλαο δίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΑΝ (Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Αγίου Νικολάου).Σύμφωνα με τον κ.Γαρεφαλάκη δεν τοποθετήθηκε ποτέ Γαλάζια Σημαία στην παραλία –παρότι ήταν βραβευμένη- καθώς δεν μπόρεσαν να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

"Εμπόδισε" η Αρχαιολογία

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ.Γαρεφαλάκης μιλώντας στο neakriti.gr «δεν αποσύρθηκε η Γαλάζια Σημάια από τη Χιόνα γιατί απλά δεν την αναρτήσαμε ποτέ. Ο λόγος είναι ότι πέρυσι το φθινόπωρο ενημερωθήκαμε  από την αρχαιολογική  υπηρεσία ότι η περιοχή, που τότε είχε Γαλάζια Σημαία, αποτελεί α’ αρχαιολογική ζώνη. Έτσι δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις στην παραλία λόγω της απόφασης. Εμείς αποφασίσαμε παρ’όλα αυτά να καταθέσουμε το φάκελο στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας Φύσης ελπίζοντας  ότι θα μπορέσεις να ανατραπεί η απόφαση της αρχαιολογίας».

Όσο για το είδος των παρεμβάσεων στις οποίες θα προέβαινε η Δημοτική Εταιρία εάν της δινόταν το «πράσινο» φως από την Αρχαιολογία θα περιελάμβαναν: λειτουργία ντουζ, τοποθέτηση καμπίνας, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ναυαγοσωστικό εξοπλισμό (από φαρμακείο έως οξυγόνο), καθαρισμό και εποπτεία της παραλίας, ενώ υπάλληλος θα αναλάμβανε τη φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών για την εν λόγω πλαζ.

Η Χιόνα εξάλλου από πιο όμορφες και ειδυλλιακές παραλίες του Λασιθίου που επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατοντάδες λουόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση και μετά από επίσκεψη των αξιολογητών της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης σε 38 παραλίες της χώρας- μεταξύ αυτών και της Χιόνας- αφαιρέθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση τόσο ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ κ. Μιχάλης Φαρσάρης όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας κ. Μιχάλης Γαρεφαλάκης ανέφεραν:

"Προς άρση των όποιων αρνητικών εντυππώσεων, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ήδη από πέρυσι το Φθινόπωρο η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενημέρωσε ότι οι παραλίες : "Μπούφος Σισίου" και "Χιόνα Ελούντας", είναι αναγνωρισμένες ώς Α΄αρχαιολογική Ζώνη!

Κατά συνέπεια μας κοινοποιήθηκε ότι απαγορεύεται η οργάνωση της παραλίας και η τοποθέτηση παντός είδους εξοπλισμού.

Σε επικοινωνία με την  Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, αποφασίστηκε να κατατεθεί σχετικός φάκελος, με το αίτημα της ΔΑΕΑΝ, προσδοκώντας ν΄υπάρξουν πιθανές αλλαγές και οργάνωση της συγκεκριμένης παραλίας. 

Παρά όμως, τις συνεχόμενες  προσπάθειες, η παραπάνω απόφαση δεν κατέστει δυνατόν ν΄αλλάξει  και έτσι ενώ η παραλία είχε βραβευθεί,   δεν οργανώθηκε και δεν ανήρτησε ποτέ Γαλάζια Σημαία,  αφού ανάλογη πράξη θα ήταν παράνομη !

Μάλιστα, σε απαντητική επιστολή της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Δ/νση Προιστορικών & Κλασικών αρχαιολογικών χώρων, Μνημείων & Αρχαιολογικών έργων) του Υπουργείου Πολιτισμού - Αθλητισμού (21/9/17), απορρίπτεται το αίτημα του Δήμου Αγίου Νικολάου, για την παραχώρησηχρήσης αιγιαλού και παραλίας στις παραπάνω περιοχές, με την αιτιολογία ότι οι αιτούμενες θέσεις ευρίσκονται εντός των ορίων της ζώνης Α΄απολύτου προστασίας των αντίστοιχων αρχαιολογικών χώρων , γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν προβλέπονται χρήσεις γης -των εν θέματι αρχαιολογικών χώρων- όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική απόφαση, χρήσεις οι οποίες σχετίζονται με τουριστικές υποδομές ή με λειτουργία θαλάσσιων μέσων αναψυχής".

Οι κύριοι Φαρσάρης και Γαρεφαλάκης, εξέφρασαν  την απογοήτευση όλων των μελών της δημοτικής επιχείρησης , όχι μόνο για αναστάτωση που προκάλεσε η σχετική ανακοίνωση, αλλά πρωτίστως γιατί αφαιρείται η δυνατότητα σε μια Δημοτική Επιχείριση να προσφέρει τις υπηρεσίες της και στην εν λόγω παραλία.

Το Βούλισμα είχε χάσει τη Γαλάζια Σημαία

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που κινδυνεύει η Γαλάζια Σημαία αφού και το Σεπτέμβριο του 2017  το διάσημο Βούλισμα είχε εξαιρεθεί από τον περίφημο κατάλογο με τις Γαλάζιες Σημαίες καθώς δεν είχε βρεθεί ναυγοσώστης μετά την αποχώρηση του προηγούμενου .

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια