Το νησί των λεπρών εξακολουθεί να «ζει»

Λασίθι
Το νησί των λεπρών εξακολουθεί να «ζει»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βουλιάζει» και φέτος η Σπιναλόγκα από χιλιάδες επισκέπτες.

Επί 50 χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς του ανθρώπινου πόνου. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αποτελεί πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Ο λόγος για τη Σπιναλόγκα, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας, με τους τουρίστες που την επισκέπτονται να αγγίζουν τους 3.000 καθημερινά, αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον Αύγουστο.

Η Σπιναλόγκα έρχεται δεύτερη σε επισκεψιμότητα μετά τη Κνωσό. Πέρυσι, 393.696 άτομα επισκέφτηκαν το νησάκι, όταν το 2008 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τα 246.000 άτομα. Συγκεκριμένα, η επισκεψιμότητα στη Σπιναλόγκα το 2017 ήταν 393.696 άτομα, τη στιγμή που το 2010 ο αριθμός των επισκεπτών ήταν 249.940 άτομα, ενώ το 2008 ήταν 245.157 - νούμερα που αποδεικνύουν τη ραγδαία αύξηση στην επισκεψιμότητα που σημειώνει το «νησί των λεπρών».

«Η επισκεψιμότητα στη Σπιναλόγκα έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Από 250.000 επισκέπτες που είχε, τώρα ο αριθμός αγγίζει και τους 400.000, ενώ έχει τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης. Αποτελεί τον δεύτερο προορισμό μετά την Κνωσό. Πρώτοι που την επισκέπτονται είναι οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ισραηλινοί. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα και από την Πολωνία. Το φρούριο της Σπιναλόγκας, η ιστορία των λεπρών, σε συνδυασμό με τη θάλασσα και τις ωραίες και καθαρές παραλίες που υπάρχουν στην περιοχή, αποτελούν ένα πακέτο το οποίο πουλάει αρκετά καλά», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Ευάγγελος Παπανικολάου.

«Η Σπιναλόγκα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή του Αγίου Νικολάου. Η ιστορία της είναι αυτή που προκαλεί το ενδιαφέρον», δηλώνει σχετικά και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγίου Νικολάου, Χάρης Αλεξάκης, αναφερόμενος στο πού οφείλεται η επισκεψιμότητα αυτή.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερα τουριστικά σκάφη πραγματοποιούν δρομολόγια προς τη Σπιναλόγκα, με τους επαγγελματίες να αναφέρονται στα κακώς κείμενα που έχουν να κάνουν με την προσέγγιση σκαφών στο λιμανάκι, αλλά και με τις τουαλέτες οι οποίες όπως λένε... υπολειτουργούν, ενώ όπως φαίνεται στο νησί καταγράφεται και μια σειρά άλλων προβλημάτων. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κ. Αλεξάκης απαντά σε αυτό λέγοντας πως «διάφορα γραφειοκρατικά θέματα εμποδίζουν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στη Σπιναλόγκα».

Εντωμεταξύ, υπάρχει δυσαρέσκεια στον κλάδο των ξεναγών για το γεγονός ότι ορισμένα γραφεία δεν πραγματοποιούν επίσκεψη στη Σπιναλόγκα ώστε να γίνει ξενάγηση, αλλά μια βόλτα με το σκάφος γύρω από το νησί. «Τους έχουμε επισημάνει το θέμα προφορικά, θα το πράξουμε και γραπτώς, διότι καλό θα ήταν να επισκέπτονται το νησί κανονικά», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Ευάγγελος Παπανικολάου.

https://www.youtube.com/watch?v=eMMxDB9gwAk?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=0&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News