Άλλαξε ο τρόπος πληρωμής για τους παραγωγούς εμπόρους στις λαϊκές – Κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους

Λασίθι
Άλλαξε ο τρόπος πληρωμής για τους παραγωγούς εμπόρους στις λαϊκές – Κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους όσοι δεν εναρμονιστούν με το νέο ηλεκτρονικό τρόπο καταβολής των τελών.

Ο τρόπος πληρωμής του ανταποδοτικού τέλους για τους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών, άλλαξε αιφνιδιαστικά από τις 22 Ιουνίου, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά, όλοι οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι άδειας πωλητή, στις λαϊκές αγορές.

Η απόφαση αυτή έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση στο Σύλλογο Κρητών Παραγωγών -Πωλητών Λαϊκών Αγορών Αττικής «Η Μεγαλόνησος», από τη Διεύθυνση Οικονομικού της Περιφέρειας Αττικής.

Οι εκατοντάδες κρητικοί παραγωγοί - πωλητές στις λαϊκές αγορές της Αττικής αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε «αγρανάπαυση» καθώς ετοιμάζονται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να μην εναρμονίζονται με το νέο τρόπο μηνιαίας ηλεκτρονικής καταβολής των ανταποδοτικών τελών της λαϊκής αγοράς.

«Ο κίνδυνος που υπάρχει τώρα είναι, πολλοί που δεν έχουν ενημερωθεί για τις αλλαγές αυτές, να μην πληρώσουν έγκαιρα για δυο συνεχόμενους μήνες τα ανταποδοτικά τέλη και να ανασταλεί η άδεια τους με αποτέλεσμα να χαθεί η θέση τους στη λαϊκή αγορά, την οποία έχουν κερδίσει με ιδρώτα εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν διευκρινίζεται επιπλέον στα σχετικά έγγραφα της Περιφέρεις Αττικής, αν ο παραγωγός - πωλητής λαϊκών αγορών, θα πρέπει να πληρώνει αυτά τα ανταποδοτικά τέλη, ακόμη και για τους 4 έως 5 μήνες του χρόνου που δεν έχει προϊόντα να πουλήσει», εκφράζει την εύλογη απορία του, έχοντας δεχτεί τα παράπονα πελατών του, ο φοροτεχνικός κ. Γιάννης Γουλιδάκης από την Ιεράπετρα.

Από τις 22 Ιουνίου τέθηκε σε λειτουργία ο νέος τρόπος πληρωμής του ανταποδοτικού τέλους των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών.

Η ενημέρωση για την καταβολή του τέλους θα αναρτάται στο ίντερνετ και οι έμποροι η οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται θα μπαίνουν με τον κωδικό τους να εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο τους κάθε μήνα.

Στο ειδοποιητήριο θα αναγράφεται το καθαρό ποσό πληρωμής προς την Περιφέρεια και την Ομοσπονδία παραγωγών. Θα αναγράφεται επίσης η προθεσμία πληρωμής και ένας 25ψήφιος μοναδικός κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής, αρχικά για την Τράπεζα Πειραιώς και μετά τις 15 Ιουλίου και για τις άλλες Τράπεζες μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

Το ειδοποιητήριο που αφορούσε στον Απρίλιο του 2018, έχει ήδη αναρτηθεί, αλλά η προθεσμία πληρωμής του έληξε την 10η Ιουλίου, πριν ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί και έμποροι.

Θα ακολουθήσουν ανά 20 μέρες τα ειδοποιητήρια των μηνών Μαΐου - Ιουνίου και Ιουλίου, ώστε από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ομαλοποιηθεί το σύστημα.

Ωστόσο σύμφωνα με το άρθρο 36 του Νόμου 4497 η μη καταβολή του ανταποδοτικού τέλους, πέραν των δυο μηνών, συνεπάγεται αναστολή της άδειας λαϊκής αγοράς του υπόχρεου και απώλεια της θέσης που κατείχε.

Αυτό το μέτρο πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί, αν αφορά μόνο εκείνους που δουλεύουν 12 μήνες το χρόνο, καθώς όπως έχει διατυπωθεί χωρίς να ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα να πιάνει και εκείνους που εργάζονται εποχικά και ξεκουράζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως είναι για παράδειγμα οι εκατοντάδες παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών, που καλλιεργούν θερμοκηπιακά κηπευτικά στο Τυμπάκι, την Ιεράπετρα και την Κουντούρα, τα οποία πουλούν μόνοι τους στις λαϊκές αγορές της Αττικής, από το Φθινόπωρο μέχρι την Άνοιξη.

                

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News