Λασίθι

Ανοίγουν πανιά δέκα ανεμόμυλοι στην Καρδαμούτσα

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να αναστηλωθούν περίπου 60 ανεμόμυλοι από τον Δήμο Οροπεδίου.

Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, ανοίγουν πανιά δέκα ανεμόμυλοι στο Οροπέδιο και συγκεκριμένα στην Καρδαμούτσα, ενώ προγραμματίζεται φεστιβάλ για την περαιτέρω ανάδειξή τους σε πολίτες και επισκέπτες.

Η επίμαχη μελέτη που υποβλήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και σχετικό ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στο Οροπέδιο στις 3, 4 και 5 Αυγούστου, ενώ στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα γίνουν δράσεις βιωματικού εκπαιδευτικού χαρακτήρα για παιδιά.

Κατά την περίοδο της μεγάλης ξηρασίας σε Αφρική και Ινδία στις αρχές του 1970, οι ανεμόμυλοι έσωσαν ανθρώπινες ζωές. Ο ΟΗΕ απέστειλε ειδικούς μηχανικούς στην Κρήτη οι οποίοι αντέγραψαν τον λασιθιώτικο ανεμόμυλο, μεταφέροντας την τεχνογνωσία άντλησης νερού.

Το σημαντικό αυτό στοιχείο περιλαμβάνεται στον φάκελο που κατέθεσε ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη των ανεμόμυλων του Λασιθίου στον εθνικό κατάλογο της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο αξιολόγησης, και με το βλέμμα να είναι στραμμένο στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στον επίμαχο φάκελο, ο Γιάννης Στεφανάκης παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία και τη χρήση των ανεμόμυλων, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε ντοκιμαντέρ με τίτλο “Γήινος άνεμος”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια