Λασίθι

Τρίτη ηλικία, ενεργός γήρανση και συναισθήματα μοναξιά

 Η Περιφέρειας Κρήτης - Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, στα πλαίσια σχεδιασμού και οργάνωσης Κοινωνικών Δράσεων υπερτοπικού χαρακτήρα, για την υλοποίηση του Κοινωνικού της Προγράμματος, διοργάνωσε στην Ιεράπετρα το πρωί της Παρασκευής 6 Ιουλίου ημερίδα με θέμα «Μοναξιά και Ενεργός Γήρανση».

Την ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη των Κοινωνικών Φορέων που ασχολούνται με το αντικείμενο, επιστημονικοί συνεργάτες, καθώς και δημότες της Ιεράπετρας.

Έγινε εκτενής ενημέρωση από τους ειδικούς εισηγητές για τις επιπτώσεις της μοναξιάς στα άτομα Τρίτης Ηλικίας, τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της Γήρανσης και την αξία της ενεργούς γήρανσης.

Η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη σε δηλώσεις της για την υλοποίηση-στόχο της ημερίδας ανέφερε:

«Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας βιώνουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό συναισθήματα μοναξιάς και με το δεδομένο ότι ο ηλικιωμένος άνθρωπος τείνει να γίνεται λιγότερο ευέλικτος με το πέρασμα του χρόνου, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τελικά την απομόνωσή του.

»Η προώθηση της ενεργού γήρανσης συνεπάγεται τη δημιουργία καλύτερων ευκαιριών ώστε οι ηλικιωμένοι, γυναίκες και άνδρες, να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, στηριζόμενοι από τις κοινωνικές δομές και το κράτος, το οποίο έχει την υποχρέωση να τους στηρίζει και να διασφαλίζει γι’ αυτούς, τη δυνατότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς, εξαλείφοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό, προάγοντας την ενεργό συμμετοχή στην οικογενειακή ζωή και την κοινωνία».

Ο κ. Συμεών Παναγιωτάκης, Παθολόγος Γηρίατρος - Επιμελητής Α΄ Παθολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, και Αντιπρόεδρος Εταιρείας Ν. Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Ν. Ηρακλείου «Αλληλεγγύη», μίλησε για την μοναξιά και τις αρχές διασφάλισης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Η κ. Ιωάννα Κορτσιδάκη, Πρόεδρος της Εταιρείας Ν.Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Ν. Ηρακλείου «Αλληλεγγύη», μίλησε για την άνοια την Νόσο ALZHEIMER και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Ο κ. Εμμανουήλ Φαζάκης, Ψυχίατρος - Δ/ντης Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγ. Νικολάου, αναφέρθηκε στις ψυχικές διαταραχές των ηλικιωμένων και πως αυτές αντιμετωπίζονται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ακολούθησε ο κ. Γιάννης Χλιαουτάκης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των καινοτόμων δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Τρίτη ηλικία.

Ο κ. Διονύσης Μπαλούρδος, Οικονομολόγος, Δημογράφος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, αναφέρθηκε στην γήρανση και την ενεργό γήρανση αναλύοντας τις τάσεις τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος καταθέτοντας επίσημα στοιχεία για τη γήρανση του πληθυσμού σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, τονίζοντας ότι ο Νομός Λασιθίου έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών), δικαιολογώντας το με την απουσία σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υποχρεώνει τους νέους άνω των 18 να φεύγουν σε άλλες πόλεις για να σπουδάσουν.

Δωρεάν θεατρικές παραστάσεις για ηλικιωμένους        

Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο υλοποίησης του Κοινωνικού Προγράμματος 2018 προχωρά στην υλοποίηση της Κοινωνικής Δράσης «Δωρεάν Θεατρικές Παραστάσεις για την Γ΄ Ηλικία» στην Περιφέρεια Κρήτης.  

Η Κοινωνική Δράση έχει σκοπό να υποστηρίξει μια ιδιαίτερα Ευάλωτη Κοινωνική Ομάδα που είναι οι Ηλικιωμένοι οι οποίοι βιώνουν κοινωνική απομόνωση και μοναξιά, καταστάσεις που υποσκάπτουν την ψυχική και την σωματική τους υγεία.

Η ενθάρρυνση για την συμμετοχή τους αυξάνει τις κοινωνικές σχέσεις και επαφές κατά συνέπεια την καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν 7 Θεατρικές παραστάσεις στην Περιφέρεια Κρήτης σε κεντρικές πόλεις ώστε να συμμετέχουν όλοι  οι Δήμοι ανά Περιφερειακή Ενότητα με το έργο των Ρέππα - Παπαθανασίου, «Συμπέθεροι από τα Τίρανα».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια