Λασίθι

Έμειναν στις δεξαμενές 2.300 τόνοι ελαιολάδου!

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Σητείας και της Ιεράπετρας.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί ελαιολάδου, μέλη ελαιουργικών συνεταιρισμών στη Σητεία και στην Ιεράπετρα, καθώς έχουν μείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αδιάθετοι στις δεξαμενές 2.300 τόνοι λαδιού, ενώ η τιμή του έχει υποχωρήσει κάτω από τα 2,70 ευρώ, και η αγορά του εξωτερικού έχει “παγώσει”.


Οι ελαιουργικοί συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί είχαν συνηθίσει από τα τελευταία χρόνια να κρατούν τη σοδειά τους στις δεξαμενές και να τη διαθέτουν για πώληση μετά το μήνα Μάη, όπου συνήθως οι τιμές στο διεθνές εμπόριο λαδιού ήταν υψηλότερες.


Τούτη τη χρονιά, όμως, η αγορά αποσυντονίστηκε εντελώς, λόγω της μικρής παραγωγής και του ισχυρού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η τιμή του λαδιού για το ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας να φτάσει μέσα στο χειμώνα στα 3,90 ευρώ.
Εκείνη την περίοδο ελάχιστοι “έκοβαν” το λάδι τους ελπίζοντας ότι η τιμή του θα φτάσει την άνοιξη και το καλοκαίρι τα 5 ευρώ! Όταν η αγορά άρχισε να υποχωρεί τον Φεβρουάριο στα 3,80 και στα 3,75, ελάχιστοι παραγωγοί πρόβλεψαν ότι η κατρακύλα της τιμής θα είχε και συνέχεια... Οι τιμές παραγωγού σταδιακά συνέχισαν να πέφτουν μέχρι τα 3,20 και τελικά εδώ και μερικές μέρες στην οξύτητα των 0,3 γραμμών έχουν φτάσει να κυμαίνονται από 2,50 έως 2,70 ευρώ.


Αυτή η κατάσταση ανάγκασε την επιτροπή αγώνα των αγροτών της Σητείας να βγάλει μια ανακοίνωση-καταγγελία, μιλώντας για παιχνίδια συμφερόντων και καλώντας τους παραγωγούς σε κινητοποιήσεις, ενώ από την πλευρά της Ιεράπετρας οι αγροτοσυνδικαλιστές ακόμη τηρούν στάση αναμονής.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «για άλλη μια χρονιά οι αγρότες της περιοχής μας είναι σε απόγνωση, με το λάδι της προηγούμενης χρονιάς να μένει απούλητο και με μηδενική προοπτική παραγωγής την επόμενη χρονιά.
Είμαστε αντιμέτωποι με τον αγώνα της επιβίωσης, ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε αυξημένα ασφάλιστρα ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρους και δάνεια, χωρίς να έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ.


Οι αγρότες είναι θύματα της πολιτικής της λεγόμενης “ελεύθερης αγοράς”, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που αφήνει ασύδοτους τους μεγαλοκαρχαρίες-μεγαλοεπιχειρηματίες, στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους, να παίζουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των παραγωγών.
Δε δίστασαν να κάνουν εισαγωγή λαδιού από την Τυνησία, ενώ το δικό μας είναι στις δεξαμενές απούλητο, για να εκβιάσουν χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής», αναφέρει στην καταγγελία της η επιτροπή αγώνα των αγροτών της Σητείας.

«Ζητούν τιμή 3,60 ευρώ το κιλό»

Στην ανακοίνωσή της η επιτροπή αγώνα των αγροτών της Σητείας ζητά:


1. «Κατώτατη εγγυημένη τιμή 3,60 ευρώ ανά κιλό λαδιού, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.


2. Να σταματήσει η πολιτική της “ελεύθερης αγοράς” της Ε.Ε. που είναι ελεύθερη μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να απαγορευτεί η εισαγωγή ελαιολάδου και άλλων προϊόντων που παράγονται με επάρκεια στην Ελλάδα.


3. Να δοθεί αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, που τον χρυσοπληρώνουμε, για την καταστροφή της παραγωγής μας, που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την αφρικανική σκόνη κατά την περίοδο της καρπόδεσης. Να αλλάξει ο νόμος για τις αποζημιώσεις και να συμπεριλάβει τις υψηλές θερμοκρασίες και την αφρικανική σκόνη κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, καθώς και την παρατεταμένη ανομβρία.


4. Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα και χαμηλή τιμή στο αρδευτικό νερό.


5. Καμιά κατάσχεση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού. Καμιά κατάσχεση λογαριασμού κάτω των 5.000 ευρώ.
6. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.


7. Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ.


8. Να μην ισχύσουν οι περικοπές επιδοτήσεων που προβλέπονται από την ΚΑΠ 2014-2020».

Σχόλια