Έμειναν στις δεξαμενές 2.300 τόνοι ελαιολάδου!

Λασίθι
Έμειναν στις δεξαμενές 2.300 τόνοι ελαιολάδου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Σητείας και της Ιεράπετρας.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί ελαιολάδου, μέλη ελαιουργικών συνεταιρισμών στη Σητεία και στην Ιεράπετρα, καθώς έχουν μείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αδιάθετοι στις δεξαμενές 2.300 τόνοι λαδιού, ενώ η τιμή του έχει υποχωρήσει κάτω από τα 2,70 ευρώ, και η αγορά του εξωτερικού έχει “παγώσει”.

Οι ελαιουργικοί συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί είχαν συνηθίσει από τα τελευταία χρόνια να κρατούν τη σοδειά τους στις δεξαμενές και να τη διαθέτουν για πώληση μετά το μήνα Μάη, όπου συνήθως οι τιμές στο διεθνές εμπόριο λαδιού ήταν υψηλότερες.

Τούτη τη χρονιά, όμως, η αγορά αποσυντονίστηκε εντελώς, λόγω της μικρής παραγωγής και του ισχυρού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η τιμή του λαδιού για το ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας να φτάσει μέσα στο χειμώνα στα 3,90 ευρώ.

Εκείνη την περίοδο ελάχιστοι “έκοβαν” το λάδι τους ελπίζοντας ότι η τιμή του θα φτάσει την άνοιξη και το καλοκαίρι τα 5 ευρώ! Όταν η αγορά άρχισε να υποχωρεί τον Φεβρουάριο στα 3,80 και στα 3,75, ελάχιστοι παραγωγοί πρόβλεψαν ότι η κατρακύλα της τιμής θα είχε και συνέχεια... Οι τιμές παραγωγού σταδιακά συνέχισαν να πέφτουν μέχρι τα 3,20 και τελικά εδώ και μερικές μέρες στην οξύτητα των 0,3 γραμμών έχουν φτάσει να κυμαίνονται από 2,50 έως 2,70 ευρώ.

Αυτή η κατάσταση ανάγκασε την επιτροπή αγώνα των αγροτών της Σητείας να βγάλει μια ανακοίνωση-καταγγελία, μιλώντας για παιχνίδια συμφερόντων και καλώντας τους παραγωγούς σε κινητοποιήσεις, ενώ από την πλευρά της Ιεράπετρας οι αγροτοσυνδικαλιστές ακόμη τηρούν στάση αναμονής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «για άλλη μια χρονιά οι αγρότες της περιοχής μας είναι σε απόγνωση, με το λάδι της προηγούμενης χρονιάς να μένει απούλητο και με μηδενική προοπτική παραγωγής την επόμενη χρονιά.

Είμαστε αντιμέτωποι με τον αγώνα της επιβίωσης, ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε αυξημένα ασφάλιστρα ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρους και δάνεια, χωρίς να έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News