Ερημώνει το ΤΕΙ της Ιεράπετρας - Καμία δέσμευση δεν αναλαμβάνει ο υπουργός

Λασίθι
Ερημώνει το ΤΕΙ της Ιεράπετρας - Καμία δέσμευση δεν αναλαμβάνει ο υπουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ότι δεν ανέλαβε καμία δέσμευση ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Λασιθίου επιβεβαίωσε και ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μανόλης Θραψανιώτης.

Ο βουλευτής ήταν παρών στη συνάντηση η οποία έγινε στην Αθήνα παρουσία του βουλευτή κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, της αντιπεριφερειάρχη κ. Πελαγίας Πετράκη και των τεσσάρων δημάρχων του νομού.

«Πράγματι ο κ. Γαβρόγλου δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Λασιθίου», είπε στο neakriti.gr ο κ. Μανόλης Θραψανιώτης, βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνάντηση αυτή εκφράστηκε για ακόμα μία φορά η ανησυχία για το μέλλον των ΤΕΙ Λασιθίου και ζητήθηκαν διευκρινίσεις επί των διαδικασιών.

«Με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συγχωνεύονται οι πανεπιστημιακές σχολές και οι σχολές των ΤΕΙ του Ιονίου και της Ηπείρου, σχεδιάζεται η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ Κρήτης.

Επειδή δεν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και υπάρχουν αντιδράσεις για τη συγχώνευση αυτή, ο κ. Γαβρόγλου δε μπορούσε να αναλάβει καμία δέσμευση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Λασιθίου. Υποσχέθηκε όμως ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα καλέσει και τις 3 πλευρές να συνεννοηθούν μεταξύ τους…

Αν δεν τα καταφέρουν θα συγκροτήσει μια επιτροπή στην οποία θα αναθέσει το θέμα και θα αναμένει την εισήγηση της και τις αλλαγές που θα προτείνουν για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Κρήτη. Στο μηχανογραφικό του 2019 θα πρέπει να έχει αποτυπωθεί το νέο πεδίο των σχολών και των τμημάτων που θα προκύψουν από τη διαφαινόμενη συγχώνευση», πρόσθεσε ο κ. Θραψανιώτης.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία όπου υπάρχει ο φόβος της κατάργησης ή της μεταφοράς των τμημάτων που λειτουργούν στο Ηράκλειο.

Στη δε Ιεράπετρα υπάρχει πλήρης απογοήτευση από την ασυνέπεια της κυβέρνησης και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσα που έχουν δοθεί.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας ανέπτυξε στον κ. Γαβρόγλου το ιστορικό της διακοπής της λειτουργίας του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας, παρέθεσε τις κατά καιρούς συναντήσεις με τους πρώην υπουργούς κ. Μπαλτά και κ. Φίλη, τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί και το σύνολο των προσπαθειών, των ενεργειών και των συναντήσεων για την επαναλειτουργία του τμήματος.

«Για ακόμα μία φορά δεν παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση από την Κυβέρνηση.

Η μεγάλη χρονοκαθυστέρηση και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα βλάπτουν τα συμφέροντα του Δήμου Ιεράπετρας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Παιδείας επιθυμεί να διαμορφώσει τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη είναι δική του πολιτική ευθύνη.

Αυτό που έχει ουσιαστική σημασία είναι να υλοποιήσει η Κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της ώστε να επαναλειτουργήσει το ΤΕΙ στην Ιεράπετρα και να μας ενημερώσει με σαφές χρονοδιάγραμμα για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Λασιθίου.», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Εμείς διεκδικούμε το μερίδιο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που μας αναλογεί στο νομό Λασιθίου.

Η κάθε πόλη του νομού πρέπει να έχει συμμετοχή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πέρυσι δυστυχώς που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία κάποιων τμημάτων των ΤΕΙ που είχαν ανασταλεί, η σύνοδος των πρυτάνεων, δεν ενέκρινε την επαναλειτουργία του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας. Ίσως όμως περιληφθεί στο νέο σχεδιασμό το νέο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, το οποίο έχει προβλεφθεί στο σχέδιο «Αθηνά». Εμείς πάντως διεκδικούμε μέρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά για το Νομό Λασιθίου», καταλήγει ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μανόλης Θραψανιώτης.

Τι έλεγε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ το Φεβρουάριο του 2017

Στους πρώην υπουργούς Παιδείας, Αρβανιτόπουλο και Λοβέρδο, αλλά και στην σημερινή διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης χρέωνε το Φλεβάρη του 2017 το κλείσιμο του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης η Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εξαίρεση του Τμήματος ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης της Ιεράπετρας από τα τμήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι εξαιρετικά αρνητική. Παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας, του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου και του Βουλευτή  Μανόλη Θραψανιώτη για να επανενταχθεί στα μηχανογραφικά του Υπουργείου Παιδείας, δεν υπήρξε θετική εισήγηση εκ μέρους του ΤΕΙ Κρήτης.

Είναι ένα ακόμα πλήγμα στην πόλη της Ιεράπετρας αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλο το Λασίθι που γίνεται ακόμα «φτωχότερος συγγενής» της κατανομής στην Κρήτη.

Το κόστος λειτουργίας είναι τόσο χαμηλό που δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αρνητική εισήγηση και σίγουρα θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις. Είναι φανερό ότι θα χρειαστεί μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια, προς πολλές κατευθύνσεις, για να καταφέρουμε να διορθώσουμε τις καταστροφές που προκάλεσε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του κ. Αρβανιτόπουλου και οι πολιτικές του κ. Λοβέρδου, αλλά και για να πείσουμε για τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Λασίθι», ανάφερε τότε στη σχετική της ανακοίνωση η Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητάμε από το ΤΕΙ Κρήτης να επανεξετάσει τις δυνατότητές του για να επαναλειτουργήσει σταδιακά το Τμήμα στην Ιεράπετρα και να εντάξει συνολικά το Λασίθι στους σχεδιασμούς του, και από το Υπουργείο Παιδείας,

1) να συνυπολογίσει τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που έχει για την Ιεράπετρα η λειτουργία του Τμήματος με βάση και τις προηγούμενες επιδόσεις.

2) στα πλαίσια της δημιουργίας του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας, να προωθήσει την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι για να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση ιδίως στους κλάδους που αυτός ο τόπος πρωτοπορεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News