Επιτέλους «ήρθε» η πολυπόθητη βροχή στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Επιτέλους «ήρθε» η πολυπόθητη βροχή στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε η πολυπόθητη βροχή στην Ιεράπετρα - Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι Ιεραπετρίτες - Τι προβλέπεται στην περιοχή τις επόμενες ημέρες

Δυσκολεύονται να πιστέψουν οι Ιεραπετρίτες, εκείνους τους μετεωρολόγους, που στις προγνώσεις του καιρού των επόμενων ημερών, αναφέρουν ότι θα έχουμε βροχές και στην Ανατολική Κρήτη.

Παρόλα αυτά, στις 2 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, χωρίς αυτό να έχει αναφερθεί από κανένα μετεωρολογικό δελτίο, ξεκίνησε από τα δυτικά χωριά του Δήμου Ιεράπετρας, να πλησιάζει ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό με βροντές και αστραπές και ξαφνικά να ξεκινά Ιούνη μήνα μια καταιγίδα διάρκειας 40 περίπου λεπτών της ώρας, η οποία άφησε δυτικά της Γρα Λυγιάς, τα περισσότερα χιλιοστά ευεργετικής βροχής.

Όσοι παραγωγοί κηπευτικών υπό κάλυψη, είχαν φροντίσει έξω από τα θερμοκήπια τους, να έχουν φτιάξει όπως επίμονα ζητούσε ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, πλαστικές, σιδερένιες η τσιμεντένιες ομβροδεξαμενές, κατάφεραν να μαζέψουν σε μόνο 40 λεπτά της ώρας, μερικές δεκάδες κυβικών  μέτρων καθαρού ποιοτικού βρόχινου νερού, για να το χρησιμοποιήσουν στις καλοκαιρινές καλλιέργειες τους.

«Από το πλαστικό της οροφής του θερμοκηπίου μου, έκτασης 5,5 στρεμμάτων, στην ομβροδεξαμενή που έφτιαξα πριν μερικές εβδομάδες μπήκαν σε 40 λεπτά της ώρας, 40 κυβικά μέτρα βρόχινου νερού, που θα το αναμείξω με το νερό του φράγματος Μπραμιανών, για να το χρησιμοποιήσω στις καλοκαιρινές καλλιέργειες αγγουριού που διατηρώ κοντά στους Καλογέρους.

Βροχές το επόμενο τετραήμερο

Οι μετεωρολόγοι  του Εθνικού Αστεροσκοπείου λένε ότι, θα πέσουν βροχές και στην Ανατολική Κρήτη το επόμενο τετραήμερο που έρχεται η καιρική αστάθεια σε όλη την Ελλάδα. Ας αποθηκεύσουμε στις δεξαμενές μας όσο περισσότερο νερό μπορούμε, για να το χρησιμοποιήσουμε στα θερμοκήπια μας», συνιστά ο αγρότης κ. Γιάννης Μπιλανάκης.

Ο συνταξιούχος τέως γεωλόγος στην Διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας Λασιθίου κ. Στέφανος Καραχάλιος, η υπογραφή του οποίου έχει μπει στις περισσότερες σοβαρές μελέτες αντιμετώπισης της λειψυδρίας τα τελευταία 20 χρόνια, στην ερώτηση μας για τα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι αγρότες της περιοχής, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι σαφής.

«Εκτός από το να πιέζουν οι αγρότες να προχωρήσουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα, της αντικατάστασης της προσαγωγού διώρυγας και του διαφράγματος του Μύρτου, καθώς και των άλλων σχετικών έργων που έχουν ωριμάσει πλέον, φρόνιμο και έξυπνο θα ήταν, όσοι δεν έχουν φτιάξει ακόμα ομβροδεξαμενές να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν αποθηκεύει ο κάθε παραγωγός στην δεξαμενή του, μέχρι και την τελευταία σταγόνα βροχής που πέφτει πάνω στο πλαστικό του θερμοκηπίου του, δεν θα ξεπεράσουμε ανώδυνα αυτή την παρατεταμένη περίοδο λειψυδρίας που περνά ο τόπος μας», μας είπε ο κ. Στέφανος Καραχάλιος.

Από την πλευρά του ο Δήμος Ιεράπετρας σκοπεύει να ζητήσει από την κυβέρνηση, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης και υλοποίησης των εγγειοβελτιωτικών έργων που έχουν σχέση με τον εμπλουτισμό του Φράγματος Μπραμιανών αλλά και με το Φράγμα του Αγίου Ιωάννου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News