Το νερό… νεράκι λένε οι Ιεραπετρίτες τις τελευταίες ημέρες

Λασίθι
Το νερό… νεράκι λένε οι Ιεραπετρίτες τις τελευταίες ημέρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης και των χωριών της Ιεράπετρας, αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή της «Νύμφης» του Λιβυκού πελάγους, με τους δημότες να διαμαρτύρονται και να ζητούν άμεση επίλυση των προβλημάτων με όποιο κόστος.

Αν και είναι από καιρό ορατός ο κίνδυνος της μείωσης του διαθέσιμου για ύδρευση νερού στο Δήμο Ιεράπετρας, ο προβληματισμός εδώ και πολλές εβδομάδες, αφορούσε κυρίως την επάρκεια του νερού της άρδευσης, καθώς η στάθμη στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, είχε φτάσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

«Ένας συνδυασμός άτυχων συγκυριών μας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην πλήρωση με νερό του υδραγωγείου στο λόφο «Περιστεράς», με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην εκ περιτροπής υδροδότηση της πόλης», μας είπε ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Λουτσέτης.

«Την ώρα που λόγω θέρους άρχισε να αυξάνεται η κατανάλωση του νερού από τους δημότες μας και τους ξένους επισκέπτες, είχαμε πολλά σπασίματα στους κεντρικούς αγωγούς μεταφοράς νερού, όπως για παράδειγμα στο Τζαμί και στα Γενικά Λύκεια δυτικά της πόλης. Την ίδια ώρα διαπιστώθηκε ότι, η μεγάλη δεξαμενή νερού του ΤΟΕΒ στη Βαϊνιά, η οποία επικουρικά βοηθούσε τους μήνες αιχμής, στην άνοδο της στάθμης του νερού στο υδραγωγείο μας, δε συγκρατούσε το νερό, μετά τις εργασίες καθαρισμού που έγιναν, και έπρεπε να επιδιορθωθεί από ειδικό συνεργείο.

Παρά τα προβλήματα όμως, εργαστήκαμε σκληρά και βρήκαμε μια άλλη λύση, η οποία θα μας εξασφαλίσει τη συμπλήρωση του νερού στο υδραγωγείο μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Προσωρινά κάνουμε προγραμματισμένες διακοπές στην υδροδότηση της πόλης, δίνοντας νερό εκ περιτροπής στη Νότια και στη Βόρεια πλευρά της, ώστε να κρατήσουμε στη στάθμη του νερού στο υδραγωγείο σε ένα καλό επίπεδο, προκειμένου να έχουμε μια σχετική πίεση στα δίκτυα διανομής .Το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα», μας απάντησε ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος ύδρευσης-άρδευσης και τεχνικών υπηρεσιών κ. Μανόλης Λουτσέτης, στον οποίο θέσαμε τα παράπονα των δημοτών της Ιεράπετρας.

Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας ανέθεσε την εργολαβία της στεγάνωσης της μεγάλης ανοικτής δεξαμενής νερού της Βαϊνιάς σε ιδιώτη εργολάβο, ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Μανόλη Παπαδάκη, «θα χρειαστεί περισσότερο από ένα μήνα για να ολοκληρώσει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν».

Στο μεταξύ οι γεωτρήσεις των Μύθων που είχαν ανορυχτεί πριν μερικά χρόνια έπειτα από μελέτες του γεωλόγου της τότε Νομαρχίας Λασιθίου κ. Στέφανου Καραχάλιου και είχαν φέρει στην επιφάνεια εξαιρετικής ποιότητας πόσιμο νερό, δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα σωστά, καθώς τα στρατηγικά  αποθέματα του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής αυτής, που ανανεώνονται συνεχώς από τα νερά της Δίκτης, δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στο υδραγωγείο της Ιεράπετρας, καθώς δε φρόντισαν οι υπηρεσίες να ολοκληρώσουν κάποια σοβαρή μελέτη κατασκευής ενός μεγάλου αγωγού μεταφοράς νερού(μήκους 20 χλμ.), και να την εντάξουν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα την εποχή που υπήρχαν χρήματα για έργα υποδομής, για ύδρευση, άρδευση, και αποχέτευση.

Τώρα οι μηχανικοί της υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου Ιεράπετρας, εκπονούν μια νέα μελέτη για έναν αγωγό μεταφοράς νερού Φ56 μήκους μόλις 6 χλμ., ο οποίος όμως θα κουμπώσει όταν φτιαχτεί, πάνω σε παλιά προβληματικά δίκτυα με αμιαντοσωλήνες μικρότερης διατομής, που δεν εξασφαλίζουν τη χωρίς προβλήματα μεταφορά του νερού στην Ιεράπετρα.

Αυτό το έργο, λένε οι επαϊοντες που γνωρίζουν το παρασκήνιο, θα έπρεπε να βρίσκεται από το 2008 στην πρώτη προτεραιότητα των τοπικών αρχόντων, καθώς και μηχανολόγοι μηχανικοί που μπορούσαν να ολοκληρώσουν τη μελέτη υπήρχαν στην τότε ΔΕΥΑΙ, και χρηματοδοτικά εργαλεία υπήρχαν για να ενταχθεί αυτό το έργο, που θα μπορούσε να γίνει στο σύνολο του με 4 εκ. ευρώ.   

Ενώ υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα στην ύδρευση και την άρδευση η Περιφέρεια Κρήτης - Π.Ε. Λασιθίου, ανακοινώνει ότι με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, συνδιοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα- σύσκεψη, με θέμα: «Αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Π.Ε. Λασιθίου», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα Αντώνης Στρατάκης της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News