Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιεράπετρα λόγω λειψυδρίας

Λασίθι
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιεράπετρα λόγω λειψυδρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών θεμάτων και αντιδήμαρχος Αγροτικών και Τουρισμού κ. Αργύρης Πανταζής, θα θέσει το αίτημα της κήρυξης του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της έντονης λειψυδρίας που κινδυνεύει να βγάλει εκτός προγραμματισμού τον πρωτογενή αλλά και τον τουριστικό τομέα της περιοχής.

Μπαίνουμε στους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και ένα ποσοστό αγροτών που ξεπερνά το 25% του πληθυσμού, προχωρεί εξ΄ ανάγκης σε καλοκαιρινές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, την ώρα που οι ανάγκες και για νερό ύδρευσης πολλαπλασιάζονται, λόγω της φιλοξενίας μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Από το λιγοστό νερό του ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, ο οποίος δέχεται αυτή την περίοδο, μόνο το νερό των πηγών της Μαλαύρας και των γεωτρήσεων των Μύθων, υδρεύεται εν μέρει το καλοκαίρι και η πόλη της Ιεράπετρας.

«Επειδή λοιπόν το νερό για άρδευση και ύδρευση λιγοστεύει, και η πολιτεία καθυστερεί τα προγραμματισμένα εγγειοβελτιωτικά έργα τόσα χρόνια, στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικών θεμάτων, που έχει ρόλο εισηγητικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το πρώτο θέμα που θα συζητήσουμε είναι εκείνο της κήρυξης του Δήμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω έντονης λειψυδρίας, που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα και τον πρωτογενή τομέα και τον τουριστικό τομέα, δηλαδή τους δυο πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει από το Δήμο Ιεράπετρας, με πρόταση του κ. Πανταζή, και πέτυχε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούσαν τα έργα της προστασίας του λιμανιού και ολόκληρου του παραλιακού μετώπου από τη φουρτούνα.

«Πιστεύω ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και να επισπεύσουμε το ώριμο έργο της κατασκευής της προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου και των 14 συνοδών έργων του Φράγματος Μπραμιανών. Αν είμαστε ως Δήμος, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , δεν θα χρειάζονται τόσες αδειοδοτήσεις για όλα αυτά τα έργα, και τα συναρμόδια Υπουργεία θα διευκολυνθούν για να προχωρήσουν ταχύτερα στην κατασκευή τους», προσθέτει ο κ. Πανταζής.

Το θέμα της κήρυξης της Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από την εισήγηση της Επιτροπής Αγροτικών θεμάτων , θα τεθεί για συζήτηση και λήψης απόφασης στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Χ. Κασσίμης δεσμεύτηκε στις 13/10/17 για το Φράγμα Μπραμιανών

Ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ κ Χαράλαμπος Κασσίμης είχε επισκεφθεί στις 13 Οκτωβρίου του 2017 την Ιεράπετρα και το Φράγμα Μπραμιανών και είχε δεσμευτεί για την επίσπευση της διαδικασίας δημοπράτησης της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει επαληθευτεί.

Κατά την επίσκεψη του στα γραφεία του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, εκείνη τη μέρα, ο κ Κασσίμης ένιωσε την αγωνία των αγροτών που είχαν συγκεντρωθεί, και ζητούσαν με ένταση, να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, αφού η παλαιά(42 ετών) είναι «σουρωτήρι» και το νερό των πηγών, της βροχής, και των γεωτρήσεων, δεν φτάνει μέχρι τον άδειο ταμιευτήρα στα Μπραμιανά.

Του δόθηκε το μήνυμα ότι, αν συνεχιστεί η ξηρασία και δεν βρέξει τους επόμενους μήνες, οι 17.000 στρέμματα καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη και τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, θα τιναχτούν στον αέρα, ενώ ο αγροτικός κόσμος θα οδηγηθεί στην καταστροφή και την ανεργία.

«Το αίτημα των Ιεραπετριτών είναι δίκαιο», μας είχε δηλώσει τότε, μπροστά στον άδειο ταμιευτήρα, «είναι κατανοητό και έχει επείγον χαρακτήρα. Έχουμε στα χέρια μας ολοκληρωμένη ώριμη μελέτη για να μπορέσει να γίνει αυτό το έργο, αλλά πρέπει η χώρα μας να λύσει δυο εκκρεμότητες που έχει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποτελούν προϋπόθεση για να γίνουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα.

 Η μία αφορά στην κοστολόγηση του νερού και η δεύτερη στην επικαιροποίηση των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών απορροής.

 Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι, ότι μέχρι τέλος τοειυ 2017, θα έχει εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, ώστε το 2018, να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις και οι εντάξεις των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Για εμάς, και βλέποντας την σημερινή εικόνα του Φράγματος , το έργο αυτό είναι προτεραιότητα.  Θα δώσουμε τη σημασία που πρέπει, ώστε το συντομότερο δυνατόν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αγροτών της Ιεράπετρας», είχε πει, μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Χ. Κασσίμης.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε σε τόσο λίγο χρόνο παθογένειες δεκαετιών. Μπορούμε όμως να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και να τις αντιμετωπίσουμε με διαφάνεια, με σοβαρότητα, επενδύοντας , πόρους , γνώση και πολιτική βούληση.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα , θα κάνω ότι είναι δυνατόν, να επισπευστεί η διαδικασία. Θα διερευνήσουμε με κάθε τρόπο, κάθε χαραμάδα που υπάρχει, για να μπορέσουμε να επισπεύσουμε το έργο.

Αν συμβεί το απευκταίο, και μείνει ο ταμιευτήρας χωρίς νερό, η χώρα μας θα παρέμβει στην Ε.Ε. να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σοβαρά, και θα επιδιώξουμε να αποζημιώσουμε τον αγροτικό κόσμο γι’ αυτή τη χρονιά. Από την ενημέρωση που έχω όμως λέω ότι, δεν υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί η περιοχή χωρίς νερό άμεσα», είπε στις 13-10-2017 ο κ Χ. Κασσίμης.

Σε επίμονη ερώτηση μας για το χρονοδιάγραμμα της εκκίνησης των δημοπρατήσεων των ώριμων εγγειοβελτιωτικών έργων που περιμένει η Ιεράπετρα, ο κ. Κασσίμης μας είχε πει ότι θα ξεκινήσουν μετά το πρώτο 6μηνο του 2018.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News