Λασίθι

Εκδηλώσεις

Ξυπνούν μνήμες από την αιματηρή απόδραση του 1989

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018, 6:00 μμ, Εστιατόριο «Χάλαβρο», Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αστυνομικών Νικόλαου Κοκολάκη και Σαράντου Σακκά, που είχαν πέσει νεκροί από τα πυρά κρατουμένων τον Ιούνιο του 1989, θα τελεστεί αυτή την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, στις Δικαστικές Φυλακές Νεάπολης.

Την εκδήλωση μνήμης διοργανώνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «θα πραγματοποιηθεί λιτή τελετή μνήμης, προκειμένου να τιμηθεί όπως αξίζει η μνήμη των δύο αστυνομικών, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση των αγαθών των πολιτών και της κοινωνίας μας».

Το πρωτοφανές για τα κρητικά χρονικά, συμβάν είχε σημειωθεί στις 8 Ιουνίου του 1989.

Ένας Κρητικός κρατούμενος, ο οποίος εξέτινε ποινή κάθειρξης στις φυλακές της Νεάπολης για την περιβόητη ληστεία που είχε γίνει νωρίτερα το ίδιο έτος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, μπήκε στο θυρωρείο ζητώντας μια ασπιρίνη από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Εκεί, με τη βοήθεια συγκρατούμενού του, τους ακινητοποίησαν και τους άρπαξαν τα κλειδιά. Εν συνεχεία, οι δύο δραπέτες μαζί με έναν τρίτο συγκρατούμενό τους έπεσαν πάνω στον Νίκο Κοκολάκη και τον Σαράντο Σακκά, τους οποίους πυροβόλησαν θανάσιμα. Μέχρι σήμερα, πάντως, συνεχίζει να αποτελεί ερωτηματικό για πολλούς ποιοι ήταν αυτοί που σκότωσαν τους αδικοχαμένους αστυνομικούς. Σημειώνεται ότι στη δίκη είχαν καταδικαστεί σε ποινή δις ισόβιας κάθειρξης οι δύο εξ αυτών. Αμφότεροι «φόρτωσαν» το φόνο των αστυνομικών στον τρίτο που ήταν μαζί τους, ο οποίος δεν πήγε ποτέ κατηγορούμενος στο δικαστήριο, καθώς είχε πέσει νεκρός μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς, μερικές μέρες μετά την απόδραση...

Παράλληλα ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, το Καμπάνειο Ίδρυμα και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου οργανώνουν εκδήλωση-εσπερίδα με θέμα «Πολιτισμός, Τουρισμός και Ασφάλεια» που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Παρασκευή 8 Ιουνίου, και ώρα 6 το απόγευμα, στον αύλειο χώρο του εστιατορίου «Χάλαβρο» στο Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου.

 

Σχόλια