Λασίθι

Συνεχίζουν τις καλλιέργειας μέσα στο κατακαλόκαιρο

Γύρω στο 25% των θερμοκηπίων της νοτιοανατολικής Κρήτης, φυτεύονται αυτή την περίοδο με κάθε λογής καλοκαιρινών κηπευτικών, καθώς οι αγρότες δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν από τις χειμερινές και τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες τους, την πρόσοδο εκείνη, που θα τους επιτρέψει να καλύψουν το κόστος παραγωγής και τις υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, παρότι ο Μάιος ήταν ο μήνας εκείνος που οι τιμές σε δυο βασικά τους προϊόντα παρουσίασαν μια σχετική ανάκαμψη, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να καλύψει όλη τη χασούρα της χρονιάς.

«Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών (υπό κάλυψη), πέρασαν τη χειρότερη καλλιεργητική περίοδο των τελευταίων 20 χρόνων, έχοντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας και της κακής ποιότητας του αρδευτικού νερού, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές στα περισσότερα προϊόντα, και στο μεγαλύτερο διάστημα της καλλιεργητικής περιόδου, που λογικά για τα θερμοκήπια, θα έπρεπε να τελειώνει στις 31 Μαΐου.

Αντίθετα όμως βλέπουμε, το 25% περίπου των παραγωγών της Ιεράπετρας, να συνεχίζει μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, να φυτεύει καλοκαιρινές καλλιέργειες κηπευτικών, οι οποίες έχουν πάρα πολύ μεγαλύτερο ρίσκο, σε σύγκριση με τις χειμερινές, και επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος, εκεί που ο παραγωγός προσπαθεί να κερδίσει κάτι για να καλύψει τις υποχρεώσεις του, να φορτωθεί περισσότερα χρέη στις πλάτες του, και να μη μπορέσει ποτέ να ξεφύγει από αυτά.

 Πιστεύω ότι, στην Ιεράπετρα το καλοκαίρι θα φυτευτούν με διάφορα κηπευτικά, περισσότερα από 2.500 στρέμματα θερμοκηπίων», μας λέει ο κ. Νίκος Δασκαλάκης, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας.

Αναφορικά με την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης του 2018, τα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι, η καλλιέργεια της πιπεριάς ήταν εκείνη που είχε τις μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι καλλιέργειες της ντομάτας πήγαν πολύ χειρότερα από πέρυσι, ενώ του αγγουριού παρουσίασαν μια καλύτερη εικόνα, όχι όμως όπως εκείνη της περυσινής περιόδου.

«Στην περιοχή του Γούδουρα Σητείας όπου καλλιεργούμε οι περισσότεροι αγγούρια στα θερμοκήπια, επειδή δε μπορούμε να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας , μας αναγκάζουν με την υψηλή φορολογία και τον υπέρογκο ΕΦΚΑ, να ξαναφυτέψουμε μέσα στους καυτούς μήνες του καλοκαιριού κηπευτικά, και να μείνουμε να ψηνόμαστε όλο το καλοκαίρι κάτω από τα πλαστικά κάλυψης, όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου. Δεν πήγαν καθόλου καλά οι παραγωγοί του Γούδουρα το χειμώνα και την άνοιξη, και βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί δε μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους, πληρώνοντας παράλληλα και τις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους.

Για το λόγο αυτό, ξαναφυτεύονται με καλοκαιρινά κηπευτικά, τα περισσότερα από τα 400 στρέμματα θερμοκηπίων του Γούδουρα.

Εμείς προσπαθούμε να οργανώσουμε με τον Αγροτικό Σύλλογο της Ιεράπετρας μια διημερίδα , για να τα συζητήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν σχέση με τα βάρη που έχουν φορτώσει στις πλάτες του μικρομεσαίου αγρότη, ο οποίος από εκεί που πλήρωνε 500 ευρώ το χρόνο ασφάλεια στον ΟΓΑ, τώρα πληρώνει 500 ευρώ το μήνα ΕΦΚΑ. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο», καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης.

Στα νότια του Δήμου Βιάννου οι παραγωγοί θερμοκηπιακού αγγουριού της Ψαρής Φοράδας, μετά από μια μέτρια σε αποδόσεις περίοδο, έχουν ήδη ξεριζώσει τις καλλιέργειες τους και έχουν καθαρίσει τα θερμοκήπια τους.

«Η σαιζόν για τους παραγωγούς αγγουριού της Ψαρής Φοράδας, ήταν μέτρια σε αποδόσεις, και σίγουρα ήταν χειρότερη από την περυσινή σαιζόν.

Εμείς τόσα χρόνια τώρα, το καλοκαίρι δεν φυτεύουμε τα θερμοκήπια μας. Γνωρίζω όμως ότι αυτό το καλοκαίρι, θα είναι φυτεμένα τα 50 τουλάχιστον από τα 400 στρέμματα της περιοχής μας.

Η περίοδος της προετοιμασίας για την επόμενη σαιζόν για εμάς στην Ψαρή Φοράδα, ξεκινά στα τέλη Αυγούστου», μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ψαρής Φοράδας Νίκος Μαρουλάκης, ο οποίος προτιμά τους καλοκαιρινούς μήνες να τους αφιερώνει στο ερασιτεχνικό ψάρεμα από το να βρίσκεται κάτω από το πλαστικό του θερμοκηπίου του και να τσουρουφλίζεται.

Πάντως, από την έρευνα που κάναμε στη Νοτιοανατολική Κρήτη, η οποία δέχτηκε τον περασμένο χειμώνα τις λιγότερες βροχοπτώσεις και αντιμετωπίζει έντονα το ανυπέρβλητο πρόβλημα της λειψυδρίας, διαπιστώσαμε ότι, οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών, στην αγωνία τους να έχουν κάποια καλοκαιρινή πρόσοδο από αγροτικά εισοδήματα , το τελευταίο πράγμα που ρωτούν είναι, αν θα έχουν νερό να ποτίζουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες που έχουν ξεκινήσει…

 

Σχόλια