Φοινοκαλιά: Περιήγηση στο «μάτι» της Ανατολικής Μεσογείου

Λασίθι
Φοινοκαλιά: Περιήγηση στο «μάτι» της Ανατολικής Μεσογείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξερευνώντας τον περιβαλλοντικό σταθμό ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τοποθετημένος στο Ακρωτήριο του Αφορισμένου με θέα το επιβλητικό τοπίο του Μεραμπέλου, ο περιβαλλοντικός σταθμός ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στη Φινοκαλιά, είναι το «μάτι» της Ανατολικής Μεσογείου.

Η γεωγραφική θέση του σταθμού της Φινοκαλιάς τον καθιστά μοναδικό, αφού βρίσκεται πάνω σταυροδρόμι ηπείρων όπου όπου εδώ και 25 χρόνια επιστήμονες από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης μετρούν τον αέρα που αναπνέουμε. Συγκεκριμένα, καταγράφονται η χημική σύσταση της ατμόσφαιρας, η μεταφερόμενη ρύπανση, η μεταφορά σκόνης από την περιοχή της Σαχάρας, τα θερμοκηπικά αέρια, η ηλιακή ακτινοβολία και το τροποσφαιρικό όζον.

Ο σταθμός αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και προσελκύει κάθε χρόνο επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμβάλλοντας καθοριστικά στις μελέτες, τα περιβαλλοντικά πειράματα και την εκπαίδευση.

Η συμμετοχή του σταθμού σε δεκάδες εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, στα μεγαλύτερα παγκοσμίως δίκτυα περιβαλλοντικών ερευνητικών σταθμών, καθώς και σε εκατοντάδες πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις, καταδεικνύουν τον σπουδαίο ρόλο του στην επιστημονική κοινότητα του πλανήτη.

Το 1993, κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι επιστήμονες βρέθηκαν πρώτη φορά στο σταθμό. Με την πρόσβαση να είναι δύσκολη, αφού δρόμοι δεν υπήρχαν και με εγκατεστημένο μόνο ένα πυλώνα ερευνητές είχαν στο πλάι τους την οικογένεια Λαμπράκη, που φιλοξένησε το σταθμό στη γη της, και τους ίδιους στην καρδιά της. «Είναι τα παιδιά τους», όπως λένε ο κύριος Γιάννης και η κόρη του Φρειδερίκη.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News