Η ιστορία μίας άστεγης εγκύου που βρέθηκε να κοιμάται σε παγκάκι στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Η ιστορία μίας άστεγης εγκύου που βρέθηκε να κοιμάται σε παγκάκι στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς τη βοήθησε ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Παναγία η Παντάνασσα».

O Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Παναγία η Παντάνασσα» είναι ένας καινούργιος σύλλογος που επικεντρώνεται στις έγκυες γυναίκες και στις μητέρες, προσφέροντας ηθική, ψυχολογική και πνευματική στήριξη.

Είναι ένας πρωτότυπος σύλλογος με έδρα τον νομό Λασιθίου.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τη γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου Κωνσταντίνα Αντωνάκη, η οποία μας μίλησε για το έργο του συλλόγου που μετρά μόνο μερικούς μήνες ζωής.

«Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2017. Απαρτίζεται από γιατρούς, μαίες, ιερείς, θεολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Στηρίζουμε την έγκυο και φροντίζουμε για την πρόληψη και την ενημέρωση στις γυναίκες και στις έφηβες, ώστε να προλάβουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ενώ πολύ συχνά κάνουμε ενημερώσεις για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων με μαθήματα στο σχολείο. Παράλληλα, είχαμε οργανώσει την πρώτη ομιλία σχετικά με το AIDS και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα τον Δεκέμβριο του 2017. Επίσης, έχουμε κάνει ημερίδα πάνω στην εγκυμοσύνη και τη μητέρα.

Ο σύλλογος στηρίζει και το φυσιολογικό τοκετό, κάνοντας μαθήματα ανώδυνου τοκετού, ώστε οι γυναίκες να γεννούν φυσιολογικά, χωρίς φάρμακα και ιατρικές παρεμβάσεις. Επίσης, στηρίζουμε και το μητρικό θηλασμό», ανέφερε η κ. Αντωνάκη, μιλώντας για το ηθικό έργο του συλλόγου.

Η κ. Αντωνάκη, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, μας επισήμανε πως οι μητέρες που βρίσκονται υπό την προστασία του συλλόγου μπορεί να είναι και εκτός γάμου. Η φροντίδα των συγκεκριμένων γυναικών χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Έτσι, είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε στηρίξει και έγκυες και μητέρες. Οι τελευταίες μπορεί να είναι και εντός και εκτός γάμου. Βασικό μας έργο είναι να στηρίξουμε τη ζωή που έρχεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως μια μητέρα που θέλει να κρατήσει το παιδί της, αλλά οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν εξαιτίας κοινωνικών προβλημάτων. Στηρίζουμε αυτές τις γυναίκες, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί από τους συζύγους τους. Έχουμε ειδική και ηθική συμπαράσταση σε αυτές τις γυναίκες».

Η κ. Αντωνάκη, μιλώντας με παραδείγματα προς επιβεβαίωση του παραπάνω ισχυρισμού, ανέδειξε την παρακάτω περίπτωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπήρχε μια γυναίκα με δύο παιδιά και έμεινε έγκυος στο τρίτο. Μας ενημέρωσαν από το Κέντρο Νεότητας ότι θέλει βοήθεια. Η γυναίκα ήταν πολύ διστακτική, αλλά τελικά κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της. Της βρήκαμε δουλειά, γιατί ο σύζυγος την εγκατέλειψε, καθώς της έθεσε το δίλημμα: άμβλωση ή χωρισμός. Ο σύζυγος έφυγε κι εμείς στηρίξαμε τη γυναίκα, η οποία έκανε χειροτεχνίες και πουλούσαμε τα έργα της μετά στο παζάρι μας. Η κοπέλα και τα παιδάκια μάς ευγνωμονούν. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ηθική επιβράβευση που μπορεί να έχουμε εμείς ως σύλλογος».

Έκκληση για βοήθεια

Ωστόσο, η κ. Αντωνάκη μάς εξήγησε πως υπάρχουν πιο ακραίες περιπτώσεις, αναφέροντας την περίπτωση μιας γυναίκας η οποία βρέθηκε στα παγκάκια της Ιεράπετρας.

«Ήταν μια άστεγη έγκυος στον 7ο μήνα, που βρέθηκε στα παγκάκια της Ιεράπετρας. Περιπλανιόταν δύο μήνες. Με βάση τις πληροφορίες, οι κάτοικοι ενημέρωσαν την Κοινωνική Υπηρεσία Ιεράπετρας, η οποία δε βρήκε κάποια λύση. Η κοπέλα ήταν 22 ετών. Ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της. Ανέβασε πυρετό και πήγε στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, απ’ όπου μας την παρέπεμψαν στον Άγιο Νικόλαο. Εμείς ενημερωθήκαμε και τη βοηθήσαμε. Βρήκαμε ρούχα από τα μαγαζιά του Αγίου Νικολάου. Τη φροντίσαμε».

Η κ. Αντωνάκη συνέχισε λέγοντας ότι «η ίδια αργότερα έλαβε ένα επίδομα από την Κοινωνική Υπηρεσία της τάξης των 300 ευρώ, το οποίο όμως κόπηκε. Έφυγε από τον Άγιο Νικόλαο και ήρθε σε μια άγνωστη πόλη για εκείνη, το Ηράκλειο. Η κοπέλα δεν έχει κάνει προγεννητικό έλεγχο και μάλλον μπορεί να έχει και κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα αγγεία, όπως έχουμε δει στον υπέρηχο. Μια γυναίκα με σοβαρό ιστορικό υγείας μπορεί να κινδυνεύει πολύ εάν βρεθεί ξανά στα παγκάκια. Το κορίτσι έχει ψυχιατρικό νόσημα και νοητική υστέρηση 40%. Παίρνει μια αναπηρική σύνταξη. Η κοπέλα συνοδεύεται από τη μητέρα της, η οποία είναι επίσης αλκοολική. Έχουμε ενημερώσει τους πάντες. Μένανε στα ΚΤΕΛ και τώρα βρίσκεται η κοπέλα στο ΠΑΓΝΗ και δεν ξέρω τι λύση θα βρεθεί. Κινδυνεύει άμεσα η ζωή τής συγκεκριμένης γυναίκας».

Σε αυτό το σημείο, η κ. Αντωνάκη κάνει μια έκκληση βοήθειας σε συλλόγους, στην Αρχιεπισκοπή κ.λπ. Τόσο η συγκεκριμένη γυναίκα όσο και η μητέρα της θέλουν να επανενταχθούν στην κοινωνία και ως προς αυτό οφείλουμε, όπως λέει η κ. Αντωνάκη, να σταθούμε δίπλα στις συγκεκριμένες γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται στην κλινική του ΠΑΓΝΗ.

«Καθετί που έρχεται στη ζωή πρέπει να το αφήνουμε να γεννηθεί»

Αναμφισβήτητα, το έργο που έχει παραχθεί είναι αξιόλογο και ξεπερνάει κάθε είδους προσδοκία. Ωστόσο, η καταστατική ίδρυση του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Παναγία η Παντάνασσα» προήλθε από την ανάγκη κάποιων ατόμων να βάλουν φρένο στην άμβλωση, καθότι η χώρα μας καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις. Αυτό μας διεμήνυσε και η κ. Αντωνάκη.

«Κάθε εγκυμοσύνη πρέπει να καταλήγει σε γέννα. Αυτό στηρίζουμε. Στηρίζουμε τη ζωή. Δηλαδή, καθετί που έρχεται στη ζωή πρέπει να το αφήνουμε να γεννηθεί. Αυτός είναι ο σκοπός τού συλλόγου. Από εκεί και πέρα, οι κυρίες αποφασίζουν. Ενημερώνουμε τον κόσμο για τις επιπλοκές που έχει μια άμβλωση, δηλαδή σωματικές, ψυχολογικές και πνευματικές. Είμαστε η πρώτη χώρα στις αμβλώσεις, πράγμα που είναι καταδικαστέο. Προσωπικά, το καταδικάζω. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη φύση, ακόμη και στον τοκετό. Δεν πρέπει να κάνουμε μια βίαιη διακοπή της εγκυμοσύνης, καθώς ακολουθούν σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας σαφώς είναι κατά της άμβλωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News