default-image

Έξυπνη γεωργία  - Από την ιδέα στην πράξη

Λασίθι
Έξυπνη γεωργία  - Από την ιδέα στην πράξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης – (B.I.C. Κρήτης) που έχει έδρα του την Ιεράπετρα, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, την Τετάρτη 30/5/2018 από τις  18.30 με θέμα “Έξυπνη Γεωργία: Από την Ιδέα στην Πράξη” στη συνεδριακή Αίθουσα του, που βρίσκεται  πίσω από τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας στα Μανωλιανά Ιεράπετρας.

Οι εισηγητές θα δείξουν, τι είναι η έξυπνη Γεωργία, και  πως έχει εφαρμοστεί ανά τον κόσμο  αλλά  και στην Ελλάδα. Θα μιλήσουν διακεκριμένοι Ερευνητές - Καθηγητές από το ΙΤΕ & το ΤΕΙ Κρήτης και  θα παρουσιάσουν το επιστημονικό τους έργο.

Ειδικοί θα μιλήσουν για την πρακτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην καλλιέργεια και τις ωφέλειες που προκύπτουν, αλλά και τοπικοί παραγωγοί, θα μοιραστούν με τους άλλους αγρότες την εμπειρία τους.

Το Πρόγραμμα της  Εκδήλωσης

18.00 Εγγραφές

18.30 Έναρξη - Χαιρετισμός B.I.C Κρήτης. Δρ. Ιωάννης Κοπανάκης Καθ. ΤΕΙ Κρήτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Επιχειρησιακής Ευφυΐας (e-Business Intelligence Lab).

18.40 "Τι είναι η Έξυπνη Γεωργία;"  Γιώργος Λυρατζάκης, Γεωπόνος, Υπεύθυνος Τμήματος Γεωπονίας και Ανάπτυξης,  του  Α.Σ. “ΑΝΑΤΟΛΗ”.

Μέρος 1ο: "Το έργο των Επιστημόνων στην Κρήτη"

18.50 "Παρουσίαση του τομέα έρευνας στην Αγροδιατροφή, του ΙΜΒΒ - ΙΤΕ" Δρ. Παναγιώτης Σαρρής, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Φυτών και Μικροβιολογίας , Παν/μιο Exeter, UK & Κύριος Ερευνητής ΙMBB – ITE, GR.

19.00 “Εφαρμογές οπτικής φασματοσκοπίας για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο ποιότητας  τροφίμων” Δρ. Μιχάλης Βελεγράκης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ, ITE.

19.15 “ΑΜΙ Garden : Μια πλατφόρμα ελέγχου και βελτιστοποίησης της αγροτικής παραγωγής.” Μπουλουκάκης Μανούσος, MSc. Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος και Μηχανικός Η/Υ - Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης, Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας & Στρατάκης Χρήστος Γεωπόνος MSc. Πληροφορικός - Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης, Ινστιτούτο Πληροφορικής, ITE.

19.30 "Έρευνα και Καινοτομία στην Αγροδιατροφή - Διαχείριση ποιότητας Κρητικών προϊόντων Αγροδιατροφής, μέσω ‘πλατφόρμας' μιας ενοποιημένης (συμπαγούς) Εφοδιαστικής Αλυσίδας" Δρ. Φίλιππος Βερβερίδης, Κοσμήτορας Γεωπονικής Σχολής, Επιστ. Υπευθ. Ομάδας Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Φυτών (PBBL), Εργαστηρίου "Βιολογικών και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών", Τμήμα Γεωπόνων Τ.Ε., Γεωπονική Σχολή (Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων), ΤΕΙ Κρήτης.

-Διάλειμμα 5'-

Μέρος 2ο: Πρακτική εφαρμογή στη δική μας καλλιέργεια

20.00 “Καλλιέργεια Ακριβείας στο θερμοκήπιο” Ευάγγελος Δρίμτζιας, MSc. Γεωπόνος

"Πραγματικά παραδείγματα"

20.15 Εισήγηση 1: Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Agrologies

20.25 Εισήγηση 2: Μανώλης Βολυράκης, παραγωγός

20.35- 21.15: Συζήτηση όλων των εισηγητών και ερωτήσεις κοινού. Συντονιστής συζήτησης: Δρ. Ιωάννης Κοπανάκης

21.15: Δικτύωση και κέρασμα

Την παρουσίαση των εισηγητών θα κάνει η Έρρικα Χριστοδούλου.

ΤΟ B.I.C. ΚΡΗΤΗΣ

ΤΟ  B.I.C. Κρήτης «Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης» ή  «BIC  Κρήτης» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2014. Δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία Φορέων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Νησιού. Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Ιεράπετρα.

Μεταξύ των Φορέων – Μελών  που αποτελούν τους Εταίρους αυτής της πρωτοβουλίας είναι:

  • Η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας
  • Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης
  • Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ)
  • Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
  • Το Επιμελητήριο Λασιθίου
  • Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

Το Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης, έχει ως αποστολή του, τη συμμετοχή, προώθηση και εκτέλεση στην Ελλάδα, στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αναπτυσσόμενες χώρες, Αναπτυξιακών, Ερευνητικών, ή άλλων Προγραμμάτων της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων Κρατικών – Διακρατικών ή Διεθνών Οργανισμών, στο πλαίσιο των εργασιών ενός κέντρου ανάπτυξης καινοτομικών επιχειρήσεων “BUSINESS AND INNOVATION CENTER” σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα και προδιαγραφές.

Επιπρόσθετα, παρέχει επιστημονική υποστήριξη,  υποβοήθηση και  συντονισμό δραστηριοτήτων αναπτυξιακού σχεδιασμού, στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρεια Κρήτης, στους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή άλλους Φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οι κυριότεροι στόχοι της BIC Κρήτης είναι:

  • Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, Φορέων και Οργανισμών του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα, μέσω της τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης.
  • Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
  • Η αξιοποίηση αναπτυξιακών, ερευνητικών ή άλλων Εθνικών και Ευρωπαϊκών, προγραμμάτων.
  • Εκπαίδευση

Το B.I.C. Κρήτης έχει σαν σκοπό να γίνει πλήρες μέλος του EBN είναι σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο εταιριών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον κόσμο, παρέχοντας στα μέλη του και στους πελάτες τους μοναδικά πλεονεκτήματα σε μια εποχή παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Τα BICs αναπτύχθηκαν σταδιακά με στόχο να συμβάλλουν στην άσκηση της Κοινοτικής και Εθνικής περιφερειακής πολιτικής στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μετεξελιχθούν σε ισχυρούς φορείς τόνωσης της επιχειρηματικότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Το λογότυπο των BICs αποτελεί σφραγίδα ποιότητας και εμπιστοσύνης για τους πελάτες – επιχειρηματίες.

Το ΕΒΝ εδρεύει στις Βρυξέλες και προσφέρει πλήρη υποστήριξη στις δραστηριότητες των μελών του όπως πληροφόρηση προστιθέμενης αξίας και πρόσβαση σε πηγές τεχνογνωσίας. Μια σειρά τακτικών διαδικτυακών δράσεων συμβάλλουν στην άρτια ενημέρωση των στελεχών των ΒΙCs σε θέματα του ενδιαφέροντός τους, και στη στενή συνεργασία μεταξύ των BICs διαφόρων χωρών.

Το διεθνές δίκτυο των BICs προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Άμεση και ευρεία ενημέρωση για κρίσιμα θέματα που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις, καθώς και πληροφόρηση για κοινοτικά προγράμματα σχετικά με έρευνα και τεχνολογία, εκσυγχρονισμό παραγωγικής διαδικασίας, ποιότητα, περιβάλλον κ.ά.
  • Δυνατότητα ανάπτυξης διεθνών επιχειρηματικών και εμπορικών συνεργασιών, και πρόσβαση σε ξένες αγορές.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News