Λασίθι

Στο Οροπέδιο ο Προκόπης Παυλόπουλος για τη Μάχη του Λασιθίου

Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Σε τρελούς ρυθμούς έτρεχε τις τελευταίες μέρες το Οροπέδιο Λασιθίου για την υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σήμερα το πρωί λοιπόν, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έφτασε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και από εκεί με ισχυρή αστυνομική δύναμη, έφτασε στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου, αλλά και πρόσωπα της αυτοδιοίκησης.

Ο λόγος για τον οποίο παρέστη ο ΠτΔ στο Δήμο είναι οι επετειακές εκδηλώσεις για 151 χρόνια από την ιστορική μάχη του Λασιθίου.

Την Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, ενώ τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Ευρωβουλευτής Νικόλαος Μ. Ανδρουλάκης.

Οι δηλώσεις του ΠτΔ

«Να θυμόσαστε κάτι, αυτός εδώ ο τόπος (Οροπέδιο Λασιθίου) μαζί με το Αρκάδι δίδαξαν πως για τους Κρήτες και για όλους τους Έλληνες, η αυτοθυσία είναι υπέρτατο χρέος», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το Οροπέδιο Λασιθίου τιμώντας με την παρουσία του τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα για την 151η επέτειο της δεκαήμερης ιστορικής Μάχης του Λασιθίου στο Οροπέδιο Λασιθίου, τον Μάιο του 1867.

Μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Κρουσταλένιας, έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο μνημείο των ηρώων του Λασιθίου που βρίσκεται στο Άλσος Ελευθερίας κάτω από ιστορικό μοναστήρι.

Στην τιμητική τελετή που ακολούθησε στο χώρο του Άλσους, τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκε στο νησί και το Οροπέδιο Λασιθίου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας πως ο Μάιος είναι ο μήνας που διαδραματίστηκαν γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου.

«Είναι κορυφαίες πράξεις ηρωισμού και φιλοπατρίας που τροφοδοτήθηκαν από το δίκιο των Κρητικών, των ντόπιων αγωνιστών που δεν ανέχθηκαν τον ξένο ζυγό. Των ανθρώπων που πάνω από τη ζωή τους έβαλαν την Κρήτη, των αγωνιστών που από τις Χανιώτικες Μαδάρες και τα Λευκά Όρη ως τα μαρτυρικά χωριά της Ανατολικής Κρήτης, ως τα χωριά του Μεραμπέλλου και του Οροπεδίου Λασιθίου, δίδαξαν σε όλους μας τι σημαίνει να θέλεις να ζεις Ελεύθερος»

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Λασίθι διαμήνυσε πως «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Τουρκία να βρει το δρόμο της και ο δρόμος της είναι προς τη Δύση», ενώ για την Ελλάδα τόνισε ότι «θα υπερασπιστούμε την ελευθερία και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις

Παρέστησε και χαιρέτισε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος (εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ευρωβουλευτής Νικόλαος Ανδρουλάκης (Ελιά- Δημοκρατική Παράταξη-S&D).

Κατά την τελετή στο Άλσος χαιρέτισαν επίσης ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Εμμανουήλ Θραψανιώτης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λασιθίου, ο τ. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Πλακιωτάκης Βουλευτής ΝΔ Ν. Λασιθίου, ο Ευρωβουλευτής Γεώργιος Γραμματικάκης (Το Ποτάμι-S&D), ενώ παραβρέθηκαν η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Μαρία Κοζυράκη, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, Δήμαρχοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, Φορέων εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Πάρκο Ελευθερίας

 

Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης


Σχόλια