Πρακτικές ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, θέμα συνεδρίου στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Πρακτικές ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, θέμα συνεδρίου στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διοργανώνεται στην Ιεράπετρα από τις 25-27 Μαϊου, η Γ΄ Επιστημονική Συνάντηση για την Ανάδειξη και τη Διαχείριση του Πολιτιστικού μας Αποθέματος, με σκοπό να κατατεθούν στην τοπική κοινωνία απόψεις σχετικές με την ανάδειξη των μνημείων, αλλά και των ιδιαίτερων εκείνων χαρακτηριστικών που παρουσιάζει η νοτιοανατολικότερη πόλη της Ευρώπης.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς που θα αποτελούν την ταυτότητα της πόλης μας (city branding), αναδεικνύοντας το έργο που έχει, ήδη, πραγματοποιηθεί, μελετώντας τα παραδείγματα από άλλες περιοχές και οριοθετώντας το πλαίσιο εκείνο μέσα στο οποίο θα πρέπει η τοπική κοινωνία να δραστηριοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα ισόρροπο τοπικό, αναπτυξιακό πλαίσιο αναφοράς. Ευελπιστούμε ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η ενδογενής ανάπτυξης και θα ενισχυθεί η  πολιτιστική φυσιογνωμία της περιφέρειας μας.

Μεγάλες οι προσδοκίες που η Τοπική Κοινωνία θέτει», αναφέρουν σχετικά οι διοργανωτές.

«Κίνητρό μας το μεγάλο ενδιαφέρον που καθημερινά εκδηλώνεται. Ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο θα είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των Ιεραπετριτών τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου της προτεινόμενης αλλαγής, όσο και στη διαδικασία υλοποίησής της» προσθέτει η  Οργανωτική και Επιστημονική επιτροπή δια στόματος του Οργανωτικού διευθυντή του συνεδρίου κ Μιχάλη Σκλάβου.

Το τριήμερο πρόγραμμα

Ιεράπετρα - 35ος Παράλληλος - Η Νοτιότερη πόλη της Ευρώπης.

Καλές Πρακτικές Ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματος

Μελέτη περίπτωσης η πόλη της Ιεράπετρας

Παρασκευή 25.05.2018 - Α΄ Συνεδρία

Συνεδριακό Κέντρο B.I.C. της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας.

17:00 - 17:15: Έναρξη συνεδρίου - Χαιρετισμός Οργανωτικού Διευθυντή, MSc Αρχαιολόγου, κ. Μιχάλη Σκλάβου.

17:15 - 17:30: Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λυδίας Κονιόρδου.

17:30 - 17:45:  Χαιρετισμός της Αντιδημάρχου Ιεράπετρας και προέδρου της επιστημονικής  επιτροπής του συνεδρίου, κας Χρύσας Χατζημαρκάκη.

17:45 - 18:00: Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

18:00 –18:15: Χαιρετισμός Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, κ.κ. Κύριλλου.

18:15 - 18:30: Χαιρετισμός Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιου Καλαντζάκη.

18:30 - 19:00: Ομιλία του Αντιπρόεδρου του Συλλόγου για την Ανάδειξη των  Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού της Ιεράπετρας «ΙΕΡΑΠΥΤΝΑ» και μέλους της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, MSc - Διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού E.M.Π, κου Γιώργου Σωμαράκη, με τίτλο: «Το όραμά μας για την πόλη μας…».

19:00 - 19:30: Ομιλία της  Ομότιμης  Καθηγήτριας Α.Π.Θ., Ιστορικού της τέχνης-Μουσειολόγου, κας Ματούλα Σκαλτσά και της Αρχαιολόγου - Δρ. Μουσειολόγου και Συμβούλου  αποκατάστασης μνημείων, κας Βούλας Νίτσιου, με τίτλο: «‘Ένα χρόνο πριν - ένα χρόνο μετά: Η πρώτη αναπτυξιακή συνάντηση της «Ιεράπυτνας», του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων και Πολιτισμού Ιεράπετρας».

19:30 - 20:00: Ομιλία της Ομότιμης  Καθηγήτριας Α.Π.Θ., Ιστορικού της τέχνης-Μουσειολόγου, κας Ματούλα Σκαλτσά και της Αρχαιολόγου - Δρ. Μουσειολόγου και Συμβούλου  αποκατάστασης μνημείων, κ. Βούλας Νίτσιου, με τίτλο: «Συνθέτοντας ένα αναγνωρίσιμο πολιτιστικό στίγμα».

20:00 - 20:30:   Ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή Α.Π.Θ., Αρχιτέκτονος-μηχανικού, κου  Πάνου Τζώνου

20:30 - 21:00:  Ομιλία του εκπροσώπου της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος», κου Παύλου Δασκαλάκη.

Ο «Επτάστικτος» καταγράφει όλα τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, παράγει και προωθεί  ελαιόλαδο σε ειδική συσκευασία.

Σάββατο 26.05.2018 - Β΄ Συνεδρία:

Εγκαταστάσεις B.I.C. της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας.

10:00 - 10:30: Ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή Οπτικού Πολιτισμού στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτιστική Διαχείριση», και διδάσκοντος στο πρόγραμμα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Δρ Γιάννη Σκαρπέλου, με τίτλο: «Πολιτιστική Ανάπτυξη: Δυνατότητες, Καλές Πρακτικές, Προοπτικές».

10:30 - 11:00: Ομιλία του Αρχαιολόγου - Ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Newcastle UK και διδάσκοντος  στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου,  Δρ Στέλιου Λεκάκη, με τίτλο: «Καλές πρακτικές στη διαχείριση μνημείων. Η ευκαιρία των τοπικών κοινωνιών»

11:00 - 11:30: Ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή Ανθρωπολογίας της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη, Δρ Χρήστου Δερμεντζόπουλου, με τίτλο: «Πολιτιστική πολιτική και κουλτούρα της καθημερινότητας. Τι πολιτική πολιτισμού χρειαζόμαστε σε καιρούς κρίσης;

11:30 - 12:00:  Ομιλία του Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας University of London και διδάσκοντος Συμβούλου στην Οικονομία του Πολιτισμού και την Διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Γιάννη Κυριακάκη, με τίτλο: «Οικονομία του Πολιτισμού, Δημιουργική οικονομία και προώθηση πόλεων και περιοχών».

12:00 - 12:30: Ομιλία του Προϊστάμενου του Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής, Φεστιβάλ & Υποστήριξης Δράσεων ΥΠ.ΠΟ.Α.. κου Γιάννη Ανδρέου, με τίτλο: «Προτάσεις διαχείρισης του σύγχρονου πολιτιστικού αποθέματος».

12:30 - 13:00: Ομιλία του Αρχιτέκτονος - μηχανικού / MSc Πολεοδόμου, κου Χρήστου Κούρτη, με τίτλο: «Το αναπτυξιακό όραμα και η υλοποίησή του στον χώρο: Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ) και τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια (ΕΧΣ) ως πολεοδομικά εργαλεία υλοποίησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών Διαχείρισης Πολιτισμού».

13:00 - 13:30: Ομιλία του Αρχιτέκτονος - Μηχανικού MΑrch, Business Growth Mentor, κου Γιώργου Βλάχου, με τίτλο: «Από τη επιχειρηματική ιδέα στο επιχειρηματικό σχέδιο».

13:30 - 14:00: Ομιλία του κ. Αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρου Πέγκα, με τίτλο: «Η Διπλωματία των Πόλεων στον Δήμο Θεσσαλονίκης».

14:00 - 17:00: Διάλειμμα (θα παρασχεθεί στους συμμετέχοντες γεύμα τύπου buffet)

Σάββατο 26.05.2018 - Γ΄ Συνεδρία:

Εγκαταστάσεις B.I.C. της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας.

17:00 - 17:30: Ομιλία των κ.κ. Μαριάνα Ζήκου και Πάτυ Παπαγιάννη, με τίτλο: «Ψηφιακή και άυλη πολιτιστική κληρονομιά: Τα τεχνολογικά οικοσυστήματα της συλλογικής μνήμης και των κοινών».

17:30 - 18:00: Ομιλία του Θεολόγου και κατόχου μεταπτυχιακού Διπλώματος στην   Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη, κ. Γιώργου Μαριδάκη, με τίτλο: «H τοπική διακυβέρνηση στον τουρισμό. Διερεύνηση ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στο Δήμο Ιεράπετρας με τη συμβολή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών εμπλεκόμενων».

18:00 - 20:30 Ομιλία Συλλόγων και φορέων με σκοπό την ανάδειξη του κοινωνικού, εθελοντικού και παραγωγικού έργου που γίνεται στη πόλη της Ιεράπετρας.

  1. Εμμανουήλ Γεωργαλάκης, Πρόεδρος Κοινοπολιτεία Ιεράπετρας: «Αναφορά στις πλούσιες πολιτιστικές δράσεις στο Δήμο Ιεράπετρας».
  2. Νίκος Δασκαλάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης εντεταλμένος στα αγροτικά θέματα: «Η παραγωγική Ιεράπετρα».
  3. Ευάγγελος Μπινιχάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας: «Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ιεράπετρα».
  4. Μιχάλης Φιλανδαράκης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής: «Ο Αθλητισμός στην πόλη της Ιεράπετρας».
  5. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, Ιατρός, Πρόεδρος Ερυθρού σταυρού, Πρόεδρος Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και υπεύθυνος Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου: «Οι εθελοντικές δράσεις στη πόλη μας».
  6. Γεώργιος Βαρδάκης, Πρόεδρος Ξενοδόχων Ν.Α. Κρήτης: «Ο τουρισμός στην περιοχή της Ιεράπετρας».

20:30 - 21:15: Συμπεράσματα - Συζήτηση

Κυριακή 27.05.2018 - Δ΄ Συνεδρία:

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας

10:00 - 13:00: Στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Start-up στον πολιτισμό». Συντονιστές: Μιχάλης Σκλάβος, Ματούλα Σκαλτσά, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Σωμαράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News