Λασίθι

Με... Ι.Χ. μετέφεραν ξένους στην υπεραιωνόβια Μινωική ελιά

Το ιερό άλσος Καβουσίου με τις υπεραιωνόβιες μινωικές ελιές, με κυριότερη εκείνη που έχει περίμετρο κορμού 23 μέτρα και ηλικία 5.000 χρόνων, έχει γίνει πλέον παγκόσμια γνωστό, με αποτέλεσμα πολλά τουριστικά γραφεία, να διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές με λεωφορεία, από κάθε γωνιά της Κρήτης.

Υπάρχουν όμως ορισμένα σημεία στον τσιμεντοστρωμένο από το 2014 αγροτικό δρόμο που οδηγεί από το Καβούσι στον Αζοριά, τα οποία δεν έχουν φτιαχτεί γιατί δεν έφτασαν τα χρήματα της εργολαβίας που είχε εκτελέσει τότε η Περιφέρεια Κρήτης.

«Λόγω αυτών των μικρών τμημάτων του χωμάτινου δρόμου που δεν έχει τσιμεντοστρωθεί από τότε, γιατί ο εργολάβος χρειαζόταν ακόμα μερικά κυβικά μέτρα μπετόν, δε μπόρεσε προχθές να περάσει το μικρό λεωφορείο μιας μεγάλης ομάδας ξένων δημοσιογράφων, που ήρθαν να επισκεφτούν το ιερό άλσος και την αρχαία ελιά του Καβουσίου.

»Εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση με λεωφορεία, τα οποία δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι την αρχαία ελιά του Αζοριά, από το ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου.

»Παρά τις υποσχέσεις που μας έχουν δοθεί για βελτιώσεις και τσιμεντοστρώσεις κάποιων τμημάτων, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της πρόσβασης με λεωφορεία, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, ενώ τα τουριστικά γραφεία σχεδιάζουν ήδη τις ημερήσιες εκδρομές τους και πολλά σχολεία προγραμματίζουν να φέρουν τους μαθητές τους στον Αζοριά», μας είπε ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου.

Η δημοσιότητα που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια το Ιερό Άλσος του Αζοριά, με την αρχαία μινωική ελιά του, τον αρχαιολογικό χώρο με το μινωικό οικισμό που έχει αποκαλυφτεί, τις αρχαιότητες του Βρόντου, τα μοναδικά καλντερίμια και τα τέσσερα γνωστά φαράγγια της περιοχής, έχουν εκτοξεύσει την επισκεψιμότητα του.

«Είναι λυπηρό όμως να γίνεται από τους τοπικούς φορείς του Καβουσίου μια τόσο σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης των φυσικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, να προγραμματίζουν μεγάλα τουριστικά γραφεία της Κρήτης να φέρουν κόσμο, μεγάλα ευρωπαϊκά κανάλια να προσπαθούν να προβάλουν τις ομορφιές του τόπου μας, να δημιουργείται πέρυσι το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» της Ελένη Βλάσση, στηριγμένο στον πολιτισμό της ελιάς και του λαδιού με βάση το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, και από την άλλη να μην επιταχύνουν οι αρμόδιοι την ολοκλήρωση της τσιμεντόστρωσης των μικρών τμημάτων της διαδρομής, για να αποκτήσει μια καλή προσπελασιμότητα και το πούλμαν που πρέπει να ανέβει μέχρι τον Αζοριά, να αποβιβάσει τους επισκέπτες, να βρει χώρο να στρίψει και να γυρίσει να τους παραλάβει για να συνεχίσει το ταξίδι του», προσθέτει ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης.

Διεθνές ενδιαφέρον για τη Μινωική ελιά

Την περασμένη Κυριακή, κατέφθασε στο Καβούσι, μια μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων συνοδευόμενοι από τον Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού του Υπ. Εξ. κ. Δημήτρη Πλευράκη, την κ. Γωγώ Λαμπράκη πρόξενο μας στην Ιταλία, τον διευθυντή σκηνοθεσίας της κρατικής Ιταλικής τηλεόρασης κ. Ginetto Campanini, τον πρόξενο της Ουρουγουάης στην Ιταλία κ. Ελίνα Μικρουλέα και άλλους, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τον Αζοριά με το ιερό άλσος του και τις αρχαιότητες του, με σκοπό να προετοιμαστούν για τηλεοπτικά γυρίσματα το ερχόμενο Φθινόπωρο.

«Δε χωρούν τα λεωφορεία να κάνουν στροφή»

«Δυστυχώς το Mini bus με το οποίο ήρθαν δεν μπορούσε να προσεγγίσει το χώρο, και αναγκάστηκαν οι κάτοικοι του χωριού να τους μεταφέρουν με άλλα μεταφορικά μέσα. Αυτή η εικόνα δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την προβολή ενός νέου τουριστικού προορισμού που έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής σε όλο τον κόσμο.

»Είμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και αυτό έπρεπε να είχε λυθεί προ πολλού. Λίγα κυβικά μπετόν χρειάζεται για την προσωρινή λύση του προβλήματος. Κάποιοι πρέπει να τρέξουν περισσότερο για το συμφέρον της περιοχής μας και ολόκληρου του τουριστικού Δήμου Ιεράπετρας, μιας και η αρχαία ελιά είναι ιδιοκτησία του», καταλήγει ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης.

Θέσαμε στον αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Μανόλη Λουτσέτη, τα ερωτήματα των κατοίκων του Καβουσίου και ζητήσαμε απαντήσεις σχετικές με τη λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

«Είναι στο πρόγραμμα μας η τσιμεντόστρωση των σημείων αυτών που έχουν μείνει ημιτελή από την εργολαβία του 2014. Μέσα στο ερχόμενο 15θήμερο περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις για έναν διαγωνισμό τσιμεντοστρώσεων που θα κάνουμε με κονδύλι 150.000 ευρώ.

Αυτά τα σημεία δεν τσιμεντοστρώθηκαν τότε, γιατί δεν έφτασαν τα χρήματα της παλιάς εργολαβίας του 2014.

Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση χώρου στάθμευσης των λεωφορείων και κάποιου μεγαλύτερου τμήματος που να τους επιτρέπει να κάνουν στροφή για να γυρίζουν στο Καβούσι, είναι κάτι που το ερευνούμε και αναζητούμε την προσφορότερη λύση», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Λουτσέτης.

Σε κάποιες ανάλογες περιπτώσεις, είχαν βρεθεί γαιοκτήμονες που δώρισαν ένα μικρό τμήμα της περιουσίας τους, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες, προκειμένου να μπουν στέρεες βάσεις στην τουριστική ανάπτυξη και στην ανάδειξη του τόπου τους, ως τουριστικός προορισμός.

Σχόλια