Δωρεάν εξετάσεις για ηλικιωμένους σε ορεινά χωριά της Ιεράπετρας

Λασίθι
Δωρεάν εξετάσεις για ηλικιωμένους σε ορεινά χωριά της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλών μετά από προσπάθειες πολλών μηνών κατάφερε να σχεδιάσει και να οργανώσει επίσκεψη κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους ηλικιωμένους του χωριού και των γειτονικών δημοτικών κοινοτήτων, να εξεταστούν από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

«Η οργάνωση αυτή είναι μια ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, που στόχος τους είναι, να εξασφαλίζουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία και να διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είχαμε αρχίσει εδώ και μερικούς μήνες να έχουμε επαφές με αυτή την οργάνωση προσκαλώντας τους, να επισκεφτούν και τα ορεινά δυτικά χωριά του Δήμου μας, τα οποία κατοικούνται στην πλειονότητα τους από ηλικιωμένους που έχουν δυσκολία στην πρόσβαση τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα της ανατολικής Κρήτης. Απάντησαν ότι «μια 7μελής ομάδα των Γιατρών του Κόσμου θα είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις Μάλλες, όπου θα τους φιλοξενήσουμε στους ξενώνες του χωριού και θα στήσουμε τρία εξεταστήρια, στο σχολείο, στο ιατρείο και στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, προκειμένου να εξεταστούν όσο περισσότεροι ηλικιωμένοι γίνεται, από τις Μάλλες και τα γύρα χωριά», μας είπε η ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλλών κ. Μαρία Μανιδάκη, η οποία είχε αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία προ μηνών.

«Οι ειδικότητες των Γιατρών που θα συμμετέχουν σε αυτήν την εξόρμηση πρόληψης για την υγεία, που είναι το μεγαλύτερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι, οφθαλμίατρος, καρδιολόγος, ΩΡΛ, και οδοντίατρος», πρόσθεσε η κ. Μανιδάκη.

Όσοι δεν έχουν δηλώσει ακόμη ότι θέλουν να εξεταστούν δωρεάν από τους Γιατρούς του Κόσμου μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Μαρία Μανιδάκη στο τηλέφωνο 6977.268283 για να κλείνουν το ραντεβού τους με τον γιατρό της ειδικότητας που θέλουν.

Ο Πολιτιστικός Συλλογος Μαλλών συνεργάζεται με τους όμορους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Ανατολής και Χριστού, για να ενημερωθούν και να προσκληθούν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι και των γειτονικών χωριών, ενώ ο Δήμος Ιεράπετρας θα διαθέσει ένα mini bus για τη μεταφορά των κατοίκων από και προς τα χωριά τους.

Στις Μάλλες οι κάτοικοι που έχουν απομείνει θεωρούν την επίσκεψη του κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου τόσο σημαντική και θεωρούν ότι θα καταγραφή στην τοπική ιστορία όπως έχει καταγραφεί η επίσκεψη του Νίκου Καζαντζάκη στο μεγαλύτερο χωριό της δυτικής Ιεράπετρας στις 2-5-1940, από την οποία υπάρχει και διατηρείται ως ιστορικό κειμήλιο η σχετική φωτογραφία που απεικονίζει το Νίκο Καζαντζάκη στις Μάλλες με μέλη της οικογένειας Χουρδάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News