default-image

Από χρονιά της βεντέμας... εφιάλτης για τις ελιές

Λασίθι
Από χρονιά της βεντέμας... εφιάλτης για τις ελιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάταια οι παραγωγοί στην Ιεράπετρα περίμεναν, ότι αυτή θα ήταν η χρονιά της βεντέμας.

Μετά από δυο καταστροφικές ελαιοκομικές περιόδους για την ελαιοκομική Ιεράπετρα, κι ενώ ολοκληρώνεται η φάση της καρπόδεσης της ελιάς στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές, το συμπέρασμα που βγάζουν οι ειδικοί, είναι ότι η ευρύτερη περιοχή , οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια, σε μια τρίτη συνεχόμενη σαιζόν, με την παραγωγή λαδιού να μην ξεπερνά το 50%.

«Η καρπόδεση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην παραλιακή και ημιορεινή ζώνη της Ιεράπετρας, με τα προβλήματα της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα και της άνοιξης, να έχουν παίξει και πάλι καταλυτικό ρόλο, μη επιτρέποντας στους ελαιοπαραγωγούς να πάρουν την υπεραξία του κόπου τους , καθώς μάταια περίμεναν,  ότι αυτή θα ήταν η καλή τους χρονιά. Η χρονιά της βεντέμας», μας λέει ο κ Γιάννης Μαστοράκης , γνώστης της κατάστασης και έμπειρος παγιδοθέτης στα προγράμματα δακοκτονίας.

Η εικόνα στις άνυδρες περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας είναι  απογοητευτική, καθώς η ζέστη και η ανομβρία τους ανοιξιάτικους μήνες, δεν επέτρεψαν να γονιμοποιηθούν οι ανθοί της ελιάς, οι οποίοι καήκαν από τον ήλιο και έπεσαν στη γη από τον αέρα. Σε αυτές της περιοχές οι ελαιοπαραγωγοί δε θα μαζέψουν φέτος  λάδι ούτε για τη σαλάτα τους.

Καρπόδεση που δεν ξεπερνά το 40-50%

«Στις αρδευόμενες περιοχές υπάρχει μια μικρή σε ποσοστό καρπόδεση των ανθών της ελιάς, που δεν ξεπερνά το 40-50%.

Σε αυτές τις περιοχές, όσοι δεν έχουν ψεκάσει τις ανθόβιες και τις καρπόβιες  γενιές του μπίμπικα και του πυρηνοτρίτη , θα πρέπει να το κάνουν έστω και τώρα, για να ελέγξουν παράλληλα   και τους πρώτους πληθυσμούς του δάκου, που έχει ήδη ξεκινήσει να εμφανίζεται καθώς τον ευνοούν οι καλές καιρικές συνθήκες.

Σε τέσσερις δικές μου δακοπαγίδες που παρακολουθώ στο Κεντρί και τη Βαϊνιά, βλέπω ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται  ήδη οι πρώτοι δάκοι. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει έστω αυτή τη σαιζόν στην ώρα του ο ψεκασμός κατά του δάκου , αν θέλουμε να προστατέψουμε τη μικρή παραγωγή που περιμένουμε φέτος», καταλήγει ο κ Γιάννης Μαστοράκης.

Μετά από δυο χρονιές με μέτρια παραγωγή, η ελαιοκομική περίοδος 2018-2019 θα έπρεπε λογικά να ήταν περίοδος υψηλής παραγωγής, αν έπεφταν περισσότερες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη και οι θερμοκρασίες δεν ήταν τόσο υψηλές .

«Επειδή λοιπόν βλέπουμε ότι και φέτος έχουμε ελλειμματική καρπόδεση των ανθών της ελιάς σε ολόκληρο τον κάμπο της Ιεράπετρας, και επειδή γνωρίζουμε ότι αν δεν οργανώσουμε τη δακοπροστασία θα έχουμε πολλά προβλήματα τον ερχόμενο χειμώνα στην ποιότητα και την ποσότητα του λαδιού που θα παράξουμε , ζητούμε από την κυβέρνηση, να χρηματοδοτήσει με 0,55 λεπτά το ελαιόδεντρο, ώστε να μπορέσουν οι εργολάβοι να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό της δακοκτονίας. Με 0,35 λεπτά το δέντρο, που έχουν ορίσει, τα έξοδα δε βγαίνουν και η δακοκτονία δε μπορεί να γίνει χρεώνοντας με ζημιά τους  μικρούς ελαιουργικούς συνεταιρισμούς.  Εμείς προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Κεντριού –Βαϊνιάς για να βρεθεί μια κάποια λύση στο πρόβλημα αυτό», μας είπε ο πρόεδρος του  Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ Αντώνης Φρονιμάκης.

Η Αντιπεριφέρεια Ν.Λασιθίου πονοκεφαλιάζει για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Ιεράπετρα, τη στιγμή που στη Σητεία πέρυσι, μετά  το διαγωνισμό που έγινε για μια τριετία βρέθηκε εργολάβος και έγινε με επιτυχία η καταπολέμηση του δάκου. Ο ίδιος εργολάβος θα συνεχίσει και φέτος τη δακοκτονία στις περισσότερες ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Σητείας.

«Μας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι σε όλη την Κρήτη γίνεται το πρόγραμμα της δακοκτονίας, με τους εργολάβους να δέχονται τη θεσπισμένη τιμή των 0,35 λεπτών ανά δέντρο, ενώ στον κάμπο της Ιεράπετρας  αλλά και σε άλλα 7 χωριά της, να θεωρείται από τους ενδιαφερόμενους ασύμφορη αυτή η τιμή», απάντησε σε σχετικό μας ερώτημα ο περιφερειακός σύμβουλος και οικονομολόγος κ.Γιάννης Γουλιδάκης.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με περισσότερα χρήματα τους εργολάβους της δακοκτονίας και η επιμονή των συνεργείων να υποστηρίζουν ότι είναι ασύμφορη η τιμή των 0,35 λεπτών ανά δέντρο , αφήνουν απροστάτευτους τους  μικρούς και μεσαίους  ελαιοπαραγωγούς της Ιεράπετρας, οι οποίοι απρογραμμάτιστα και με σπασμωδικές κινήσεις, επιχειρούν χωρίς αποτέλεσμα πάντα , να πάρουν την υπόθεση της δακοκτονίας στα χέρια τους.

Υπάρχουν και εκείνοι που καταφεύγουν σε υπερβολές, χρησιμοποιώντας ακατάλληλα σκευάσματα  και σε λάθος χρόνο , με αποτέλεσμα απλά να χάνουν χρόνο και χρήμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News