Λασίθι

«Έκλεισε» το λιμάνι και ξεκίνησαν τα έργα

Απαγορεύτηκε η διέλευση πεζών και οχημάτων από τη χερσαία ζώνη του αλιευτικού καταφυγίου της Ιεράπετρας, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες προστασίας και θωράκισης του λιμενοβραχίονα, που είχε πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια κυρίως στη νότια και νοτιοδυτική του πλευρά.

«Το έργο έχει προϋπολογισμό γύρω στις 500.000 ευρώ και περιλαμβάνει τις επείγουσες εργασίες θωράκισης και προστασίας του λιμενοβραχίονα, με την  τοποθέτηση 250 τετράποδων που ξεκίνησαν ήδη να κατασκευάζονται. Θα ανασυρθούν επίσης γύρω στα 100 από τα 170 παλιά τετράποδα που έχουν παρασυρθεί από τα θαλάσσια ρεύματα και έχουν βρεθεί στο βυθό, και θα επανατοποθετηθούν μαζί με τα καινούργια στα σημεία όπου η θωράκιση του λιμενοβραχίονα έχει αδυνατίσει», μας είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Αντώνης Πετράς.

«Στην εργολαβία αυτή προβλέπεται να κατασκευαστούν επίσης  80 νέες δέστρες (μπίντες) περιμετρικά του λιμανιού και να ασφαλτοστρωθεί το νότιο τμήμα του, εκεί όπου είχε μείνει ημιτελές, και θα κλείσουν οι σπηλαιώσεις που έχουν δημιουργηθεί κοντά στον παλιό φάρο», καταλήγει ο κ. Αντώνης Πετράς.

Ο Σύλλογος των Επαγγελματιών Αλιέων της Ιεράπετρας, είχε αγωνιστεί για να θωρακιστεί επί δημαρχίας Νίκου Χριστοφακάκη το λιμάνι της Ιεράπετρας.

«Τότε ήταν η τελευταία φορά που θωρακίστηκε το λιμάνι με 220 τετράποδα, αλλά η θαλασσοταραχή δημιούργησε και πάλι λίγα χρόνια μετά, νέα προβλήματα στο Νότιο και στο Δυτικό τμήμα του λιμενοβραχίονα. Ο πρώην βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης , μας εξασφάλισε εκείνη την περίοδο, ένα κονδύλι 600.000 ευρώ, για να θωρακίσουμε με καινούργια τετράποδα το λιμάνι, αλλά λόγω διαφόρων τυπικών προβλημάτων, δε μπόρεσε τότε να εκτελεστεί το έργο», μας εξήγησε ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ. Λάμπης Τζαράκης.

Οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες αλιείς της Ιεράπετρας, καρδιοχτυπούν σε κάθε μεγάλη θαλασσοταραχή, βλέποντας τα αλιευτικά τους να κινδυνεύουν να βουλιάξουν μέσα στο λιμάνι, από τα τεράστια κύματα  της αγριεμένης θάλασσας που μπαίνει «ζωντανή» από τη Δυτική και τη Νότια πλευρά.

«Το αλιευτικό καταφύγιο της Ιεράπετρας, υποφέρει εδώ και 30 χρόνια . Κατά καιρούς χρειάζεται έργα συντήρησης και προστασίας η συμπλήρωσης της θωράκισης του, με μπλόκια και μεγάλα βράχια. Όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται χρήματα. Ο Δήμος και η Περιφέρεια ζητούν από το κράτος να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα. Η πολιτεία όμως ανταποκρίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, για να διορθώσει τις πληγές που ανοίγει η τρικυμία, όταν πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μη μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι, γιατί δεν ξέρουμε αν θα βρούμε την άλλη μέρα το αλιευτικό μας δεμένο στο λιμάνι. Έχουμε βουτήξει και έχουμε μετρήσει 170 μπλόκια που έχουν παρασυρθεί από τη θωράκιση του λιμενοβραχίονα και έχουν βρεθεί στο βυθό της θάλασσας. Από αυτά, θα επιχειρηθεί με ένα μεγάλο γερανό που περιμένουμε να έρθει, να ανασυρθούν τα περισσότερα, για να επαναχρησιμοποιηθούν. Αν τα έργα αυτά της θωράκισης του καταφυγίου, τα έκαναν νωρίτερα , θα χρειαζόταν λιγότερη δουλειά και λιγότερα χρήματα», καταλήγει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων της Ιεράπετρας κ. Λάμπης Τζαράκης.

Σχόλια