Tα σχέδια του υπουργείου για την ΑΣΤΕ Κρήτης

Λασίθι
Tα σχέδια του υπουργείου για την ΑΣΤΕ Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη ριζική αναβάθμιση της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) Κρήτης έχει αποφασίσει να προχωρήσει το πενταμελές Επιστημονικό Συμβούλιο Διασφάλισης Ποιότητας της Τουριστικής Εκπαίδευσης, που συστάθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Τουρισμού.

Το Συμβούλιο μετά την πρώτη συνεδρίασή του, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, προχωρά στην υλοποίηση της στρατηγικής για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας πως «η υψηλού επιπέδου τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί προτεραιότητα στην υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική».

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και προχωρά στη ριζική αναβάθμιση των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) Ρόδου και Κρήτης, στην ενδυνάμωση των 8 Δημόσιων ΙΕΚ Τουρισμού και στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης με βάση τα διεθνή πρότυπα μέσα από την εισαγωγή πρακτικών ψηφιακής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.

Παράλληλα, σχεδιάζει την τροποποίηση και επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών και του κανονισμού των σπουδών στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης, τα οποία είχαν αναθεωρηθεί, τελευταία φορά, την περίοδο 2006-2007. Στη συζήτηση τέθηκε και η επικαιροποίηση του κανονισμού σπουδών των 8 ΙΕΚ Τουρισμού της χώρας, προκειμένου να προσαρμοστεί το περιεχόμενο των σπουδών στα νέα σύγχρονα δεδομένα, ενώ εξετάστηκαν συνολικά τα ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση του ρόλου και του έργου των εκπαιδευτικών δομών, καθώς και στη σύνδεση των σπουδαστών με την αγορά εργασίας.

Τι λέει ο δήμαρχος Αγ. Νικολάου

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνης Ζερβός, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διευθύντρια της ΑΣΤΕ Κρήτης κ. Ευαγγ. Σημαντηράκη και το διδακτικό προσωπικό της σχολής, με αφορμή τη σύσταση πενταμελούς Συμβουλίου από το υπουργείο Τουρισμού, τόνισε πως, «εάν πράγματι η πολιτική ηγεσία έχει τη βούληση να δημιουργήσει μια σοβαρή σχολή Τουρισμού στην Κρήτη, θα πρέπει να το κάνει πράξη στον Άγιο Νικόλαο, αφού πράγματι από εδώ ξεκίνησε ο τουρισμός στο νησί αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα πως «αναζητούμε τον ρόλο της ΑΣΤΕ Κρήτης στο τοπίο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα με τις επιχειρούμενες συνενώσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ζητούμε την αναβάθμιση της σχολής σε Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εάν βέβαια υπάρχει διάθεση από την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα το ίδρυμα αυτό έχει δώσει ικανά στελέχη στον τουριστικό κλάδο».

Ζητούμενο η Σχολή στου Κοκκίνη

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως η εύρυθμη λειτουργία της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στου Κοκκίνη Χάνι, η ενίσχυση των μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρακολουθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Σχολή, το θέμα των μισθολογικών ανισοτήτων που υπάρχουν λόγω της μη σύστασης, μέχρι σήμερα, της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, αλλά και η στήριξη για την υλοποίηση εκπαιδευτικών-σεμιναριακών προγραμμάτων, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκο Κοκολάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News