Λασίθι

Οι αγρότες οργανώνουν ομάδα πυροπροστασίας

Τους είδαμε να ρίχνονται με αυτοθυσία στη μάχη για την κατάσβεση δασικών και αγροτικών πυρκαγιών. Τους είδαμε στο πλευρό των πυροσβεστών να σώζουν ζωές και περιουσίες. Τους είδαμε με ευέλικτα μέσα, αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ με αντλίες, πιεστικά συγκροτήματα και βυτία νερού 500 και 1000 λίτρων, να φτάνουν στα πιο απόκρημνα και δύσβατα σημεία, εκεί όπου δεν μπορεί να πλησιάσει το πυροσβεστικό όχημα, λόγω μεγέθους.

Δε μάθαμε ποτέ τα ονόματα τους… Αυτοί είναι οι εθελοντές της Πυρασφάλειας μας είπαν, όταν ρωτήσαμε, και αυτό ήταν αρκετό… Γιατί αυτοί οι εθελοντές, που έχουν στελεχώσει τις πρώτες ομάδες Πυρασφάλειας των Μαλλών, της Καλαμαύκας και του Κάτω Χωριού Ιεράπετρας, δεν εντάχτηκαν σε αυτά τα σχήματα για να τους λένε… μπράβο και συγχαρητήρια.

Εντάχθηκαν στις εθελοντικές ομάδες Πυρασφάλειας, γιατί ήθελαν πραγματικά να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και κυρίως ήθελαν να προστατέψουν χωρίς ανταλλάγματα το φυσικό μας περιβάλλον που κάθε καλοκαίρι καίγεται από ορισμένους ασυνείδητους.

Σε αυτό το πλαίσιο του εθελοντισμού και με τα καλά παραδείγματα που υπάρχουν εδώ και μερικά χρόνια στις Μάλλες, την Καλαμαύκα και το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος ξεκινά τώρα την προσπάθεια, οργάνωσης της δικής του εθελοντικής ομάδας Πυρασφάλειας.

«Έχουμε στη διάθεση μας ήδη, δύο πυροσβεστικά συγκροτήματα με πιεστικά μηχανήματα αντλίες και ντεπόζιτα νερού, που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αφού εκπαιδεύσουμε εθελοντές αγρότες, για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών, όποτε και αν χρειασθεί.

Σε κάθε πυρκαγιά που είχαμε στο παρελθόν στην αγροτική ζώνη της Ιεράπετρας, όπου υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπίων με εύφλεκτο πλαστικό κάλυψης, διαπιστώσαμε ότι η χρήση αυτών των ευέλικτων πυροσβεστικών ομάδων, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική στην προστασία των αγροτικών καλλιεργειών. Καλούμε λοιπόν, όσους θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα πυρασφάλειας που συγκροτεί ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, να επικοινωνήσει μαζί μας στο 6986/663.707 και στο 6931/403.574.

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, οι εθελοντές μας θα εκπαιδευτούν και θα βρίσκονται πάντα, κάτω από τις οδηγίες των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε μιλήσει με τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας στην Π.Υ. για το θέμα της συγκρότησης της εθελοντικής ομάδας Πυρασφάλειας, που έχουν αποφασίσει να κάνουν και είμαστε έτοιμοι να τους καλέσουμε αυτή την εβδομάδα μαζί με τους διασώστες της ΕΔΙΚ για να σχεδιάσουμε και να συμφωνήσουμε τον τρόπο και το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των εθελοντών, που μας είναι απαραίτητοι και για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Οι αγρότες θα αναλάβουν δράση στην αγροτική ζώνη, όπου έχουν και τα επαγγελματικά τους συμφέροντα», μας είπε ο διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας, αντιπύραρχος κ. Παναγιώτης Καράμπελας.

Στο πλαίσιο της πρόληψης των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα βγάνει περιπολίες, στις πιο επικίνδυνες περιοχές για να αντιμετωπίζονται οι πρώτες εστίες φωτιάς στο ξεκίνημα μιας πυρκαγιάς που στα πρώτα λεπτά μπορεί να σβήσει με πολύ λίγο νερό.

 

Αναλαμβάνουν συγκεκριμένους τομείς

Περιπολίες πρόληψης πυρκαγιών, θα κάνουν και οι εθελοντικές ομάδες, οι οποίες θα αναλάβουν συγκεκριμένους τομείς. Ειδικά αυτό το καλοκαίρι με την ανομβρία να έχει μετατρέψει την ύπαιθρο σε ένα απέραντο «δαδί» έτοιμο να πάρει φωτιά με την πρώτη σπίθα από το τσιγάρο κάποιου ασυνείδητου διερχόμενου οδηγού, οι οργανωμένες εθελοντικές ομάδες και η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τις τακτικές περιπολίες μέρα και νύχτα στις πιο επικίνδυνες περιοχές, μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη μείωση των πυρκαγιών και στη διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος που αντιμετωπίζει ήδη τις ανεπανόρθωτες καταστρεπτικές επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να οργανώσουμε σωστά την πρόληψη των πυρκαγιών του θέρους και να έχουμε στο τέλος καλά αποτελέσματα. Τα μέτρα της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου κατά 20 μέρες νωρίτερα έχουν αποδώσει και θεωρώ ότι αν συνεχίσουμε με τη βοήθεια και των ΜΜΕ να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε τον κόσμο, στο να είναι πολύ πιο προσεκτικός όταν βρίσκεται στη φύση, θα πάμε καλύτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», πρόσθεσε ο διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας, αντιπύραρχος κ. Παναγιώτης Καράμπελας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια