Πώς φαντάζονται... την πλατεία της Νεάπολης

Λασίθι
Πώς φαντάζονται... την πλατεία της Νεάπολης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με θέμα “Πώς φαντάζομαι την πλατεία μου;” διοργανώνει στη Νεάπολη ο Δήμος Αγίου Νικολάου, αναγνωρίζοντας τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της κεντρικής πλατείας της Νεάπολης (πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου), γνωρίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα του δημόσιου χώρου - όχι μόνο λόγω ιστορικής αξίας, αλλά και λόγω του ρόλου που έχει στην ανάπτυξη πολλαπλών και διαφορετικών χρήσεων.

Το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαΐου, στοχεύει στην αναγνώριση των στοιχείων (υλικών και άυλων) του δημόσιου χώρου του τόπου της πλατείας, καθώς και στη συλλογική παραγωγή προτάσεων και ενός αρχικού πλάνου δράσης για την αναδιαμόρφωση της πλατείας.

Σχεδιάζεται, δε, και υλοποιείται με γνώμονα τη βιωματική εμπειρία του συμμετέχοντα, έχοντας ως παράλληλο στόχο την ενεργοποίησή του ως πολίτη και την πιθανή ανάληψη συλλογικής δράσης των συμμετεχόντων για την υλοποίηση μέρους των προτάσεων που θα προκύψουν.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαΐου, στον κινηματογράφο “Δρήρος” στη Νεάπολη, θα πραγματοποιηθεί εισαγωγή και γνωριμία με το συμμετοχικό σχεδιασμό και το placemaking, αλλά και με τα χαρακτηριστικά της πλατείας Νεάπολης.

Το πρωί του Σαββάτου 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με την εφαρμογή της μεθοδολογίας και των εργαλείων του placemaking. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες για να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους. Έπειτα θα επακολουθήσει συζήτηση επί των παρατηρήσεων και καταγραφή αυτών. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση και προγραμματισμός των επόμενων βημάτων.

Σημειώνεται ότι το placemaking είναι μια προσέγγιση και πρακτική βελτιστοποίησης μιας γειτονιάς, μιας πόλης ή ακόμα και μιας περιφέρειας, η οποία εμπνέει τους ανθρώπους να φανταστούν και να επαναπροσδιορίσουν συλλογικά το δημόσιο χώρο ως την καρδιά της κοινότητάς τους, ενισχύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους και τους τόπους που μοιράζονται.

Αναφέρεται, δε, σε μια συνεργατική διαδικασία με την οποία μπορούμε να διαμορφώσουμε τη δημόσια σφαίρα μας, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η κοινή αξία. Σε συνδυασμό με καλό πολεοδομικό σχεδιασμό, διευκολύνει τη δημιουργική χρήση του χώρου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις φυσικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ταυτότητες που καθορίζουν τον τόπο και στηρίζει τη συνεχόμενη εξέλιξή του.

Έχοντας ως βασική αρχή τη συμμετοχικότητα και την κοινότητα, είναι μια αποτελεσματική διαδικασία, η οποία αξιοποιεί τα τοπικά εκείνα στοιχεία που κάνουν μια κοινότητα ξεχωριστή, την έμπνευση, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτός το τόπος, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ποιοτικών δημόσιων χώρων που συμβάλλουν στην υγεία των ανθρώπων, στην ευτυχία και την ευημερία.

Πληροφορίες συμμετοχής

Δηλώσεις μέχρι τις 16 Μαΐου

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως την Τετάρτη 16 Μαΐου, στο τηλέφωνο 6947/849.984 ή στο e-mail: [email protected], κ. Ίρις Περουλιού-Σεργάκη. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λάβουν όσοι ενδιαφέρονται στο <http://www.dimosagn.gr/ >και στο Facebook.

Συντονίστριες του εργαστηρίου είναι οι Βίβιαν Δούμπα, πολεοδόμος-χωροτάκτης μηχανικός, MSc Αστικής Γεωγραφίας, ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ “Creativity Platform”, συντονίστρια του προγράμματος “Tópio: Creative Placemaking for Young Community Leaders” και εξωτερική συνεργάτιδα του πολεοδομικού γραφείου STIPO στην Ολλανδία και εκπαιδεύτρια του προγράμματος “The City at Eye Level”, και Ίρις Περουλιού-Σεργάκη, αρχιτέκτων μηχανικός ΔΠΘ, MSc Πολεοδομίας-Χωροταξίας ΕΜΠ και ειδική συνεργάτιδα Δήμου Αγίου Νικολάου σε θέματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας, διαχείρισης τόπου και συμμετοχικού σχεδιασμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News