Τέλος στις κατεδαφίσεις στη Χρυσή

Λασίθι
Τέλος στις κατεδαφίσεις στη Χρυσή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε αρχίζουν και πάλι οι κατεδαφίσεις στη Χρυσή μετά την απόφαση αναστολής;

Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Διευθυντή Δασών Κρήτης κ. Τάσου Ιωάννου, αναστέλλονται οι επιχειρήσεις κατεδάφισης των αυθαίρετων παραπηγμάτων, στη σμαραγδένια νήσο Χρυσή της Ιεράπετρας, ενόψει της έναρξης των ημερήσιων κρουαζιέρων που ξεκινούν επίσημα της Πρωτομαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος αφού άργησε πάρα πολύ η Δασική Υπηρεσία να ξεκινήσει τις κατεδαφίσεις των παράνομων παραπηγμάτων, η δε Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δεν είχε ούτε επαρκή κονδύλια, αλλά ούτε και τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να προλάβει πριν την Πρωτομαγιά να ολοκληρώσει τις εργασίες κατεδάφισης, να μεταφέρει με ευθύνη της τα υλικά των κατεδαφισμένων παραπηγμάτων στην ακτή και από εκεί να τα παραλάβει ο Δήμος Ιεράπετρας, για να τα μεταφέρει με σκάφος στο λιμάνι της πόλης.

«Η επιχείρηση αυτή συνολικά απαιτούσε και πολλά χρήματα και πολύ προσωπικό αλλά και πολλές μέρες εργασίες για να ολοκληρωθεί.

Όλες αυτές οι παράμετροι συνεκτιμήθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και τον Διευθυντή Δασών Κρήτης κ. Τάσο Ιωάννου, που σωστά πήραν την απόφαση της αναστολής των κατεδαφίσεων για τον ερχόμενο Οκτώβρη, όπως με ενημέρωσε το πρωί της Παρασκευής στον Άγιο Νικόλαο ο Δασάρχης Λασιθίου κ. Μανόλης Συλλιγάρδος.

Μου είπε επίσης ότι, οι δασικοί υπάλληλοι μέχρι την Κυριακή θα έχουν μεταφέρει στην ακτή τα υπολείμματα και τα ογκώδη αντικείμενα των παραπηγμάτων που κατεδάφισαν προχθές, για να τα μεταφέρουμε εμείς με ευθύνη του Δήμου, χρησιμοποιώντας κάποιο πλωτό μέσο στην Ιεράπετρα», μας είπε απαντώντας στις ερωτήσεις μας, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Το πρωί της Παρασκευής 14 δασικοί υπάλληλοι, με τη συνδρομή αστυνομικών και μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου, μεταφέρθηκαν με το πλωτό Λ.Σ. του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας στη νήσο Χρυσή για να ξεκινήσουν τις εργασίες συγκέντρωσης και μεταφοράς των υλικών της κατεδάφισης που έγινε προχθές, σε χώρο κοντά στην ακτή απο όπου θα μπορεί να τα παραλάβει κάποιο σκάφος για να τα μεταφέρει στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

Επειδή είμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο, απαγορεύεται από τη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η καύση των ξύλινων και πλαστικών υπολειμμάτων της κατεδάφισης, η οποία προτείνεται από κάποιους παράγοντες της Χρυσής, συνεπώς είναι μονόδρομος η μεταφορά τους στην Ιεράπετρα.

Συνεδρίασε το συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Λασιθίου

Το σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου κατά τη θερινή περίοδο, αποφάσισε το πρωί της Παρασκευής 27 Απριλίου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Νομού.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Γουλιδάκης ενώ παρούσα ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ Πελαγία Πετράκη.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης καταγράφηκαν οι ενέργειες και η ετοιμότητα κάθε Υπηρεσίας και Φορέα που μετέχει στην πολιτική προστασία, καθώς και το συνολικό σχέδιο διαχείρισης, για κάθε περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας με δεδομένη την μεγάλη έκταση αλλά και τα πολλά σημεία φυσικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. (Σπιναλόγκα, Χρυσή, Βάι, Σελάκανο, Οροπέδιο Λασιθίου κ.α.).

«Συζητήσαμε για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των φορέων του Λασιθίου, σε δράσεις πολιτικής προστασίας με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων από πυρκαγιές ενόψει της θερινής περιόδου», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης κ Πελαγία Πετράκη, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός «για να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά όπως έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα σε επίπεδο πρόληψης και ετοιμότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου».

Για την αποτελεσματική συνεργασία που έχει διαμορφωθεί έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης, σημειώνοντας πως «παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των προηγούμενων ετών, η συνεργασία έδειξε πως η συνεννόηση στην πολιτική προστασία στο Λασίθι είναι σε άριστα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκοντας την μέγιστη αποτελεσματικότητα», τόνισε.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των Στρατιωτικών Μονάδων του Λασιθίου, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, της Διεύθυνσης Δασών, της Δημόσιας Υγείας και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καθώς και των Δήμων του Λασιθίου, Σαμαρείτες των Τοπικών Τμημάτων Ερυθρού Σταυρού, η Ομάδα Διάσωσης Κρήτης και εθελοντικές ομάδες που λαμβάνουν μέρος στις δράσεις πρόληψης των πυρκαγιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News