Λασίθι

Τίμησε τον πολιούχο και τροπαιοφόρο Άγ.Γεώργιο η Ιεράπετρα

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και  με πολύ καλό  καιρό, η ηλιόλουστη Ιεράπετρα πάνδημη, τίμησε τον πολιούχο, θαυματουργό, τροπαιοφόρο, μεγαλομάρτυρα και προστάτη της Άγιο Γεώργιο.

Εκατοντάδες Ιεραπετρίτες και αρκετοί ξένοι και Έλληνες επισκέπτες που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή, άρχισαν να συρρέουν από νωρίς το πρωί στον εορτάζοντα  μητροπολιτικό ιερό  ναό του Αγίου Γεωργίου, στην γραφική παλιά πόλη της Ιεράπετρας , προκειμένου να προσκυνήσουν και να συνοδέψουν τα ιερά λείψανα και τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου,  στην καθιερωμένη περιφορά και τη λιτάνευση τους, στην πλατεία Ηρώων και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την περιφορά της θαυματουργής εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, συνόδευε η Δημοτική Φιλαρμονική, ενώ τιμές απέδιδε άγημα σμηνιτών από το 3ο ΚΕΠ Ζήρου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο μνημείο των Ηρώων στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος  του  Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου με τη συμμετοχή του συνόλου των κληρικών της περιοχής.

Το «παρών» έδωσαν, ο βουλευτής του Νομού Λασιθίου  κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ Σταύρος Αρναουτάκης  ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης,  ο περιφερειακός σύμβουλος κ Γιάννης Γουλιδάκης, δημοτικοί σύμβουλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και των παραγωγικών τάξεων, και πρωτοφανής αριθμός πιστών, που κατέκλυσαν τον Άη Γιώργη και τον περιβάλλοντα χώρο του.

Ο βουλευτής Λασιθίου κ .Γιάννης Πλακιωτάκης ευχήθηκε: « ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος, να θωρακίσει με δύναμη και υπομονή τα στρατευμένα μας νιάτα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία  για τους Έλληνες, που ενωμένοι μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε είδους απειλές. Εύχομαι σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες ,  στην πόλη της  Ιεράπετρας και όλους τους Έλληνες , χρόνια πολλά με υγεία».

Ο περιφερειάρχης  Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης , ο οποίος είχε μια θερμή χειραψία και μια σύντομη συνομιλία  με τον πρώην βουλευτή κ .Κώστα  Δερμιτζάκη, ευχήθηκε, «Χρόνια Πολλά στην Ιεράπετρα και όσους εορτάζουν σε κάθε γωνιά της Κρήτης».

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης ευχήθηκε, «χρόνια πολλά σε όσες και όσους εορτάζουν και στην πόλη της Ιεράπετρας που τιμά και πανηγυρίζει τον πολιούχο της Άγιο Γεώργιο. Ο Άγιος Γεώργιος μας δίνει δύναμη να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε για τον τόπο μας».

O Άγιος Γεώργιος ο καβαλάρης 

Ο  καθεδρικός  μητροπολιτικός  ναός του Αγίου Γεωργίου , δικαιωματικά είναι ο πολιούχος της Ιεράπετρας, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης.

«Ο ρυθμός του είναι Βασιλική με τρούλο κεντρικό και μικρότερους τυφλούς τρούλους γύρω. Αξιοσημείωτο είναι ότι,  το 1856 η οροφή και οι τρούλοι του τότε ιστορικού ναού, κατασκευάστηκαν με κέδρους από τον φημισμένο Συριανό αρχιτέκτονα Χατζη- Μανόλη. Στους  απογραφικούς πίνακες του 1645  αναφέρεται η συνοικία του Αγίου Γεωργίου και η παμπάλαιη μικρή ομώνυμη εκκλησία  πάνω στην οποία κτίστηκε μετέπειτα μεγαλύτερος ναός με τις συνδρομές των πιστών. Οι Τούρκοι δεν πείραζαν τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου του καβαλάρη , δεδομένου  ότι  έτρεφαν σεβασμό και τιμούσαν τον καβαλάρη Άη   Γιώργη. Οι προύχοντες εκείνης της εποχής,  διέμεναν σε σπίτια γύρω από τον Άγιο Γεώργιο,  για περισσότερη ασφάλεια.

Στο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του ναού, υπάρχει επιγραφή που λέει ότι ο σημερινός ναός κτίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1856. Πάνω από την επιγραφή, σε ημικυκλικό μετάλλιο , εικονίζεται ο Άη Γιώργης καβαλάρης στο λευκό άλογο του, να σκοτώνει το δράκοντα και στη στεφάνη αναγράφεται το όνομα του Συριανού αρχιτέκτονα Χατζή Μανόλη, ο οποίος έφτιαξε το ναό.  Το 1938 ο ναός επεκτάθηκε προς την ανατολική πλευρά, ενώ πριν μερικά χρόνια αναπαλαιώθηκε και αποκαλύφθηκε η πέτρα και η σπουδαία αρχιτεκτονική του, ενώ πριν 3 χρόνια  κατασκευάστηκαν νέα γραφεία και μια μεγάλη αίθουσα  εκδηλώσεων  πίσω από το ναό», μας είπε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.

 Στο προαύλιο του  Ι.Ν Αγίου Γεωργίου, υπάρχει ο τάφος του Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου. Κάτω  από τη μαρμάρινη προτομή του υπάρχει επιγραφή που σε ελεύθερη μετάφραση  λέει , «εδώ είναι θαμμένη η στάχτη, του Ιεροσητείας Αμβροσίου, του σεπτού ιεράρχη, που πάνω από όλα τα αγαθά , έβαζε την αρετή , πράττοντας σε όλο του το βίο έργα χρηστά για τη θρησκεία και την πατρική  γή,  φθείροντας και τη ζωή του. Γι` αυτό κι εσύ ξένε να προσεύχεσαι, όπως σαν τα έργα που έκανε, έτσι και το όνομα του,  να μείνει αθάνατο στη μνήμη των ανθρώπων».

Ο Άγιος Γεώργιος ήταν και είναι ο προστάτης και πολιούχος της Ιεράπετρας, ο οποίος τιμάται με ιδιαίτερη ευλάβεια και πίστη από τον ιερό  κλήρο και  το λαό της. Πολλοί άνθρωποι της πόλης, ηλικιωμένοι που έχουν φύγει από τη ζωή, βεβαίωναν  με συγκλονιστικά γεγονότα και περιστατικά  για την παρουσία του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ήταν και είναι πάντοτε παρών στην πόλη .

Είναι συγκινητικές οι διηγήσεις πολλών, ότι στο παρελθόν  ο Άγιος Γεώργιος γινόταν έντονα αισθητός με τα βήματα του αλόγου του, καθώς έφιππος διερχόταν τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης. Αλλά και στην εποχή της Τουρκοκρατίας προστάτευε με θαυμαστές επεμβάσεις το λαό του από τις αυθαιρεσίες και θηριωδίες των Τούρκων, ενώ πολλοί από τούς τελευταίους τον ευλαβούνταν και τον τιμούσαν ιδιαίτερα. Λέγεται μάλιστα πως ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, περνώντας έδενε το άλογό του στην αυλόπορτα του Ναού, και ο ίδιος βγάζοντας το καπέλο του έμπαινε μέσα προσφέροντας τα δώρα του και την προσκύνησή του στον Άγιο. Πολλοί επίσης απ΄ αυτούς,  υπήρξαν δωρητές του Ιερού αυτού Ναού.

Τόσο μεγάλη  υπήρξε η απήχηση της ζωντανής παρουσίας του Αγίου στο παρελθόν ώστε να δικαιολογείται εύκολα και η σημερινή μεγάλη αφοσίωση και τιμητική ευλάβεια  στο πρόσωπο του  Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και θαυματουργού, αλλά και η καθιέρωση από πολύ παλιά του Ναού του, ως Μητροπολιτικού ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Σχόλια