Μειωμένη… ξανά αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Μειωμένη… ξανά αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ έχει ξεκινήσει η περίοδος της καρπόδεσης της ελιάς στις πιο πρώιμες παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας, οι παραγωγοί μέλη των ελαιοκομικών συνεταιρισμών της περιοχής, υπολογίζοντας και τα προβλήματα που έχει επιφέρει η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας και οι υψηλές θερμοκρασίες, εκτιμούν ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η παραγωγή λαδιού θα κυμανθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 χρόνων, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται για τα μειωμένα κονδύλια, που διατίθενται για το πρόγραμμα δακοκτονίας.

«Εμείς στον Β΄ Ελαιουργικό Συνεταιρισμό που έχει τα περισσότερα μέλη στην περιφέρεια της Ιεράπετρας, αλέσαμε πέρυσι μόλις 470 τόνους λάδι. Πρόπερσι κάναμε 510 τόνους, πριν τρία χρόνια 850 τόνους και πριν τέσσερα χρόνια 1.100 τόνους, με τους ίδιους παραγωγούς και από τις ίδιες εκτάσεις. Φέτος, επειδή τα ελαιόδεντρα δεν έχουν ποτιστεί σωστά, λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων και της οικονομίας που κάνουμε όλοι στο αρδευτικό νερό, παρότι υπάρχει ικανοποιητική ανθοφορία,  εκτιμώ ότι η καρπόδεση που θα φανεί μέσα στο Μάη, θα είναι προβληματική στα αρδευόμενα λιόφυτα, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα καταφέρουμε στο τέλος της νέας ελαιοκομικής περιόδου, να συγκεντρώσουμε πάνω από 450 τόνους ελαιολάδου. Το να έχουμε τρεις συνεχόμενες χρονιές τόσο μικρή παραγωγή ελαιολάδου δεν το έχουμε δει ξανά ποτέ στα χρονικά γιατί εδώ στην Ιεράπετρα τα ελαιόδεντρα έχουν βεντέμα, συνήθως χρονιά παρά χρονιά», μας λέει ο πρόεδρος του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ. Αντώνης Φρονιμάκης.

Από τη στιγμή όμως που εκτιμάται ότι, θα υπάρχει μικρή παραγωγή με τα ελαιόδεντρα να μην είναι φορτωμένα ελιές, γεννάται και η ανάγκη να οργανωθεί καλύτερα το πρόγραμμα δακοκτονίας, να εξασφαλιστούν νωρίτερα τα φυτοφάρμακα και να γίνουν οι διαγωνισμοί, για να βρεθούν έγκαιρα οι εργολάβοι να κάνουν τους πρώτους ψεκασμούς στις αρχές Ιουνίου.

«Πέρυσι για τους γνωστούς λόγους, δεν έγινε το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Ιεράπετρα. Τα κονδύλια των 1.680.000 ευρώ που αναλογούν στο νομό Λασιθίου δεν επαρκούν για να γίνει σωστά ο ψεκασμός κατά του δάκου της ελιάς. Φοβούμαι ότι και φέτος αν δεν γίνουν οι απαραίτητες συνεργασίες μεταξύ των ελαιουργικών συνεταιρισμών, ο κάμπος με τις ελιές της Ιεράπετρας θα μείνει και πάλι αψέκαστος», προσθέτει ο πρόεδρος του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού κ. Αντώνης Φρονιμάκης.

Μικρή η παραγωγή και στις Μάλλες

Στην ελαιοκομική Δημοτική Κοινότητα των Μαλλών, η παραγωγή λαδιού ξεπέρασε φέτος τους 300 τόνους και κυμάνθηκε γύρω στο 50% της καλύτερης παραγωγικής χρονιάς που έχει καταγραφεί παλιότερα, όταν η παραγωγή είχε φτάσει γύρω τους 600 τόνους.

«Είναι πολύ νωρίς για την ορεινή περιοχή των Μαλλών, να πούμε πως θα πάει η νέα ελαιοκομική περίοδος, αν και στη δική μας περιοχή είναι έντονο το πρόβλημα της ανομβρίας.

Για το θέμα της δακοκτονίας όμως νομίζω ότι, μπορούμε και με αυτά τα μειωμένα κονδύλια αν κάνουμε σωστή διαχείριση, να έχουμε καλά αποτελέσματα.

Πριν από 6 χρόνια όταν ήμουν πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, πηγαίναμε στον διαγωνισμό που έκανε η Διεύθυνση Γεωργίας, δίναμε την προσφορά μας, παίρναμε την εργολαβία, κάναμε σωστά όλους τους ψεκασμούς και μας περίσσευαν χρήματα. Πιστεύω ότι όλοι οι Συνεταιρισμοί πρέπει να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, για να μην τρώει ο δάκος την παραγωγή των συνεταίρων. Αν στο τέλος του προγράμματος δουν ότι δε φτάνουν τα χρήματα που τους δίνει το κράτος, να συμπληρώνουν από τα χρήματα που παίρνουν από την πώληση της πυρήνας και από την κάρτα της άλεσης. Μόνο έτσι θα προστατευτεί ο παραγωγός και η παραγωγή του από το δάκο», υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μαλλών κ. Μπάμπης Αρχοντουλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News