Λασίθι

Του έκλεψαν μέχρι και την περίφραξη που είχε βάλει για τους… κλέφτες

Ιεραπετρίτης περιγράφει τις φορές που έπεσε θύμα κλοπής: «Τα είχαν κάνει όλα “Γής Μαδιάμ”. Πήραν μέχρι και το μπουζούκι μου!»

Όσο η οικονομική κρίση «εξαπλώνεται» και φτάνει ακόμη και σε περιοχές που κάποτε τις θεωρούσαν ως αυτάρκεις, όπως ήταν η Ιεράπετρα, τόσο η μικροεγκληματικότητα μεγαλώνει και διογκώνει το αίσθημα της ανασφάλειας στους φιλήσυχους κατοίκους της υπαίθρου.

Οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε σπίτια και απομονωμένες αγροικίες γύρω από την περίμετρο της Ιεράπετρας και στα χωριά της, αποτελούν καθημερινό θέμα συζήτησης.

Τους τελευταίους μήνες, κλοπές και διαρρήξεις, πολλές εκ των οποίων δεν καταγγέλλονται στην Αστυνομία, έχουν αναφερθεί στο Κεντρί, τη Βαϊνιά, τον Άγιο Ιωάννη, το Κάτω Χωριό, την Καλαμαύκα, τη Νέα Ανατολή και τη Γρα Λυγιά.

«Αποφάσισα να μην κλειδώσω ξανά το σπίτι μου. Αφού οι κλέφτες μπαίνουν ελεύθερα όποτε θέλουν…»

Με γλαφυρό τρόπο μας περιγράφει την κατάσταση που έχει βιώσει από τις αλλεπάλληλες κλοπές και διαρρήξεις που έχει υποστεί στο σπίτι του στο πατρικό του και στο αγρόκτημα του, ο κ. Νίκος Σαμπροβαλάκης, αγρότης από τη Βαϊνιά.

«Δυο φορές μου διέρρηξαν το σπίτι μου στον Περιστερά Ιεράπετρας. Επιστρέφοντας και τις δυο φορές από τη δουλειά μου το βρήκα άνω - κάτω. Τα είχαν κάνει όλα “Γής Μαδιάμ”. Νόμιζαν ότι είχα χρήματα και είχαν σηκώσει τα πάντα μήπως ανακαλύψουν κάποιο κομπόδεμα.

Πριν μερικές μέρες μου άνοιξαν το πατρικό μου στη Βαϊνιά. Μου πήραν τα πάντα. Έκλεψαν τον πέτρινο χειρόμυλο που άλεθε όλο το χωριό το στάρι για να κάνει τον χόντρο και στη συνέχεια τον τραχανά. Μου πήραν το ντινάκι με το λάδι, ένα φουρνάκι, μέχρι και τα προικιά και τις πατητές που μου είχε φτιάξει η συγχωρεμένη η μάνα μου, γιατί νόμιζε ότι θα κάνει θηλυκό. Πήραν μέχρι και το μπουζούκι μου, που το είχα να διασκεδάζω πότε - πότε με την παρέα μου. Και δε σταμάτησαν εκεί. Επειδή έμπαιναν στον κήπο μου και μου έκλεβαν τα πορτοκάλια, πήγα και έφτιαξα μια καλή περίφραξη με συρματόπλεγμα. Πήγαν λοιπόν οι αθεόφοβοι και μου πήραν και την περίφραξη!

Την ίδια περίοδο άνοιξαν και άλλα δυο σπίτια στην περίμετρο του χωριού. Αποφάσισα τελικά να μην κλειδώσω ξανά το σπίτι μου. Αφού έτσι κι αλλιώς οι κλέφτες και οι διαρρήκτες, μπαίνουν ελεύθερα όποτε θέλουν…», ανέφερε ο αγρότης και συνεταιριστής κ. Νίκος Σαμπροβαλάκης, δείχνοντας με τα λόγια αυτά, τι αισθάνονται τα θύματα των διαρρηκτών και των κλεφτών όταν ανακαλύψουν ότι έγιναν στόχος.

 

Έκλεβε από κοσμήματα μέχρι… φανάρια αυτοκινήτου

Χτες το μεσημέρι συνελήφθη στα Βιγλιά του Δήμου Ιεράπετρας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας, 40χρονος Έλληνας κατηγορούμενος για κλοπή. Εξιχνιάστηκαν επιπλέον τρεις υποθέσεις κλοπής και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του.

Ο 40χρονος Έλληνας το περασμένο Σάββατο αφαίρεσε από οικία ιδιοκτησίας 35χρονου αλλοδαπού υπηκόου Πακιστάν, χρηματικό ποσό και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 40χρονος καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν τα κλεμμένα κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό τα οποία αποδόθηκαν στον παθόντα.

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα και προανάκριση και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι ο 40χρονος κατά το χρονικό διάστημα από τις 30 Δεκεμβρίου του 2017 μέχρι και τις 16 Μαρτίου του 2018, είχε διαπράξει επιπλέον τρεις κλοπές σε οικίες και ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο στην πόλη και στο Κουτσουνάρι του Δήμου Ιεράπετρας, αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα και διάφορα εργαλεία, ενώ απέσπασε από το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και τμήματα αυτού (προφυλακτήρα, φανάρια κ.λ.π.).

Η προανάκριση, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της αστυνομίας, διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

 

«Μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σε ανασφάλιστους χώρους»

Την ίδια ώρα, το Τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας το οποίο θα έπρεπε να έχει 30 άτομα προσωπικό έχει μείνει μόνο με 13 αστυνομικούς, οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν.

«Εφιστώ την προσοχή σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να παίρνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης της ιδιωτικής τους περιουσίας, και να μην αφήνουν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα σε ανασφάλιστους χώρους, ειδικά όσοι μένουν σε απομακρυσμένα σημεία στην περίμετρο και έξω από την πόλη και τα χωριά.

Σε περίπτωση που κάτι ύποπτο πέσει στην αντίληψη τους, ένα τηλέφωνο στην υπηρεσία μας, θα μπορούσε να βοηθήσει την έρευνα που κάνουμε σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά», δηλώνει ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας Υπαστυνόμος Α’ κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης.

Σχόλια