Οι προετοιμασίες στη Χρυσή μία… ανάσα πριν την τουριστική περίοδο

Κρήτη
Οι προετοιμασίες στη Χρυσή μία… ανάσα πριν την τουριστική περίοδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με στόχο την προστασία και τη σωστή διαχείριση της νήσου Χρυσής, που βρίσκεται 8,5 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με βασικούς εισηγητές τον Δρ. κ. Παναγιώτη Γεωργιακάκη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΜΦΙΚ, και τον κ. Μιχάλη Δρεττάκη MSc Βιολόγο Ορνιθολόγο του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΜΦΙΚ.

Την εισήγηση που επρόκειτο να κάνει ο Δρ. κ. Πάνος Πετράκης, εντομολόγος-βιολόγος από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, λόγω αδυναμίας, την ανέλαβε η γεωπόνος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Βασαρμιδάκη.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για την προστασία του μοναδικού κεδροδάσους και ολόκληρου του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Χρυσής, παρουσία όλων των συναρμόδιων Αρχών που ήταν παρούσες, με μοναδική απούσα την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Παρόντες ήταν η Διεύθυνση Δασών και Περιβάλλοντος, η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, ο Σύλλογος Φίλων Χρυσής, οι ιδιοκτήτες των ημερόπλοιων και η Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας, που προσπαθεί να εμφανιστεί έτοιμη έναντι των δικών της υποχρεώσεων, που έχουν να κάνουν κυρίως με την καθαριότητα του πανέμορφου νησιού, την ώρα που ο πρώτος διαγωνισμός για την ανάληψη της εργολαβίας καθαριότητας της Χρυσής για το 2018 ήταν άγονος, ενώ σε λίγες μέρες θα γίνει ο δεύτερος διαγωνισμός, με την ελπίδα ότι θα ενδιαφερθεί κάποιος εργολάβος για την περισυλλογή και αποκομιδή των σκουπιδιών, με εξασφαλισμένο κονδύλι τις 66.000 ευρώ.

«Η όλη συζήτηση πιστεύω ότι είχε θετικό πρόσημο, καθώς είδαμε όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες εκτός της Κτηματικής, να συνεργάζονται και να έχουν ένα κοινό στόχο που είναι η προστασία και η σωστή διαχείριση της Χρυσής», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

«Επειδή δεν έχει συσταθεί ακόμη ο φορέας διαχείρισης, κι επειδή ξεκινά η τουριστική περίοδος, εμείς θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης που θα έχει στόχο αρχικά τη μείωση των σκουπιδιών στη Χρυσή. Θα ενημερώνουμε τους επισκέπτες μας και μέσα στα καραβάκια και μέσα στο νησί να παίρνουν επιστρέφοντας στην Ιεράπετρα μαζί τους τα σκουπίδια που θα κάνει ο καθένας. Θα τους πείσουμε να μην αφήνουν τίποτα στις παραλίες και στο δάσος της Χρυσής.

Στις 19 Απριλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, θα έχουμε μια συνάντηση με τους ξεναγούς και τους εκπροσώπους των ταξιδιωτικών γραφείων που οργανώνουν τις ημερήσιες κρουαζιέρες στη Χρυσή, για να τους κάνουμε τη σχετική ενημέρωση.

Η Κτηματική Υπηρεσία μας διαβεβαιώνει από την πλευρά της, ότι, έχει προχωρήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για τη μίσθωση της καντίνας και των παραλιών όπου τοποθετούνται τα ομπρελοκαθίσματα», μας είπε η κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Οι απόψεις των επιστημόνων σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών που μπορούν ημερησίως να επισκέπτονται τη Χρυσή, χωρίς να διαταραχτεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, συντείνουν στην σταδιακή μείωση, από τον αριθμό των 1500 που έχει θεσμοθετηθεί.

«Η άποψη μου είναι ότι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε πιο σωστά τα 1000 άτομα ημερησίως στη Χρυσή, ενώ άλλοι προτείνουν μόνο 500 άτομα.

Βάσει αυτών που αναφέρονται στην απόφαση που ισχύει σήμερα, εμείς σχεδιάζουμε την τουριστική προβολή και αξιοποίηση της Χρυσής, με τον αριθμό των 1500 επισκεπτών ημερησίως, αλλά ζητούμε από όλους να μην υπερβαίνουμε τους 1.000 επισκέπτες, εφόσον είναι εφικτό», πρόσθεσε η κ. Ρουμελιωτάκη.

Η Διεύθυνση Δασών, με αφορμή τα προβλήματα από την ξήρανση που εμφανίστηκε πέρυσι σε κέδρους Juniperus Macrocarpa και Juniperus Uniperus – των βασικών αυτοφυών ειδών, που συγκροτούν το δάσος της Χρυσής, θα σφραγίσει φέτος τα 4 πηγάδια με υφάλμυρο νερό που υπάρχουν στο νησί, επειδή τα τελευταία χρόνια είχε υποχωρήσει επικίνδυνα ο υπόγειος υδροφορέας, λόγω υπεράντλησης από ιδιώτες. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν ότι, θα ανέβει ξανά ο υπόγειος υδροφορέας στο προγενέστερο επίπεδο και οι ρίζες των κέδρων θα έχουν τη δυνατότητα να τραβούν περισσότερο και καλύτερο νερό, έτσι ώστε σιγά-σιγά να αναταχθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News