Με τη χρήση θαυματουργών γαιοσκωλήκων πέτυχε απόλυτα η κομποστοποίηση

Κρήτη
Με τη χρήση θαυματουργών γαιοσκωλήκων πέτυχε απόλυτα η κομποστοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πείραμα της κομποστοποίησης των οργανικών φυτικών απορριμμάτων, της ανακύκλωσης τους και της παραγωγής φυσικού υγρού λιπάσματος (χούμου) με τη χρήση θαυματουργών γαιοσκωλήκων, έχει πετύχει απόλυτα στην Ιεράπετρα, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πριν από μερικά χρόνια, από τον οικολόγο-εφευρέτη της μεθόδου και λάτρη της φυσικής καλλιέργειας Μανόλη Παπαδημητρόπουλο.

Από πέρυσι έχει δημιουργήσει στον αναδασμό της Παχιάς Άμμου, έναν τεράστιο υπαίθριο κομποστοποιητή, που μπορεί να δεχτεί έως και 1.000 αγροτικά αυτοκίνητα με φυτικά υπολείμματα, έχει καταφέρει να ανακυκλώσει με επιτυχία, μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων από το πυρηνελαιουργείο Ιεράπετρας, αλλά και μέρος των φυτικών θερμοκηπιακών απορριμμάτων, που μεταφέρονται δωρεάν στο χώρο του, από τους παραγωγούς κηπευτικών μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

«Μετά το κλείσιμο του ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, πρότεινα στους παραγωγούς, αντί να πετούν οπουδήποτε αλλού τα φυτικά υπολείμματα των θερμοκηπίων τους, να μου τα φέρνουν στον αναδασμό της Παχιάς Άμμου, όπου θα τα αποδομούν οι γαιοσκώληκες που χρησιμοποιώ στον υπαίθριο κομποστοποιητή, και θα μου αποδίδουν υγρό φυσικό λίπασμα, το οποίο χρησιμοποιώ στις δικές μου υπαίθριες καλλιέργειες, καθώς περιέχει πλούσια θρεπτικά στοιχεία.

Το ίδιο έκανα και με τα απόβλητα του πυρηνελαιουργείου, τα οποία αποδόμησαν οι γαιοσκώληκες και εξαφάνισαν αυτό το υλικό που διαφορετικά θα ρύπαινε το περιβάλλον», μας είπε δείχνοντας μας τους χιλιάδες γαιοσκώληκες μέσα στον όγκο των αποβλήτων ο 59χρονος Μανόλης Παπαδημητρόπουλος.

Η μέθοδος αυτή δοκιμάζεται στην Ιεράπετρα από τον Μανόλη Ππαδημητρόπουλο με καλά αποτελέσματα,  και στηρίζεται στην ιδιότητα κάποιων ειδών γαιοσκωλήκων που έχει φέρει από το εξωτερικό. Οι γαιοσκώληκες καταφέρνουν εφόσον βρεθούν στο κατάλληλο υγρό και λασπώδες περιβάλλον, να ανακυκλώνουν τα οργανικά φυτικά υπολείμματα, αποδίδοντας φυσικό υγρό λίπασμα (χούμο), που θεωρείται πάρα πολύ καλή λύση για τη θρέψη των καλλιεργειών.

Αποκτούν οικολογική συνείδηση

Στην Ιεράπετρα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Κρήτης, η μέθοδος αυτή, έχει υιοθετηθεί από παραγωγούς με οικολογική συνείδηση, από ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, επιχειρήσεις εστίασης, και παιδιά, όπως για παράδειγμα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Παχιάς Άμμου, έξω από το οποίο έχει στηθεί από πέρυσι, ένας μικρός κομποστοποιητής γειτονιάς, όπου τοποθετούν οι μικροί μαθητές και οι νοικοκυρές της περιοχής, τα οργανικά ανακυκλώσιμα απορρίμματα τους.

«Όλη η γειτονιά και τα παιδιά του σχολείου μας, έχουν αγαπήσει αυτόν τον κομποστοποιητή, πάνω στον οποίο υπάρχει χώρος και φυτεύουμε διάφορα φυτά, τα οποία ποτίζονται αυτόματα με νερό και φυσικό υγρό λίπασμα που παράγουν οι γαιοσκώληκες . Πολλές νοικοκυρές έρχονται και κόβουν από τα φυτά που καλλιεργούμε, όπως π.χ. μαρουλάκια, μαϊντανό, σέλινο κ.λπ.

Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδημητρόπουλο και τους συνεργάτες του, που μας τον εγκατέστησαν εδώ στη γειτονιά μας, αλλά νομίζω ότι ο Δήμος, θα μπορούσε να βάλει τέτοιους μικρούς κομποστοποιητές σε κάθε γειτονιά, για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε περισσότερο τον όγκο των απορριμμάτων », μας λέει ο κ Γιώργος Ορφανός, κάτοικος της Παχιάς Άμμου.

Ο μήκους 1,70 μέτρων κομποστοποιητής της Παχιάς Άμμου, φτιάχτηκε με σχέδιο της μηχανολόγου Άννας Παπαδημητροπούλου, με τις τεχνικές επινοήσεις του ηλεκτρονικού Γιάννη Λιανάκη και την τεχνογνωσία του Μανόλη Παπαδημητρόπουλου, σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας και το Τοπικό Συμβούλιο Παχιάς Άμμου.

«Επειδή πλησιάζει η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, έχουμε σκεφτεί να καλέσουμε τους μαθητές του σχολείου, για να τους μοιράσουμε τους γαιοσκώληκες που θα πάρουμε από τον κομποστοποιητή, και θα τους μάθουμε πως μπορούν, χρησιμοποιώντας αυτούς τους γαιοσκώληκες, να δημιουργήσουν και οι ίδιοι στα σπίτια τους μικρούς οικιακούς κομποστοποιητές, μπολιάζοντας τους με την ιδέα της προστασίας του περιβάλλοντος», μας λέει ο Μανόλης Παπαδημητρόπουλος.

Πριν από 10 χρόνια ξεκίνησε δειλά-δειλά να φτιάχνει τους πρώτους μικρούς οικιακούς κομποστοποιητές, σε ειδικά διαμορφωμένα πήλινα πιθάρια, στα οποία φύτευε κάθε λογής λουλούδια και αρωματικά φυτά.

Ο 59χρονος εφευρέτης συνεχίζει να πιστεύει ότι, ο Δήμος Ιεράπετρας μπορεί να μειώσει σημαντικά τα οικιακά οργανικά απορρίμματα, που τώρα μεταφέρονται με υψηλό κόστος στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου, αν όλοι στα σπίτια τους εφαρμόσουν τη μέθοδο της οικιακής κομποστοποίησης. Το ίδιο φυσικά μπορεί να γίνει και με τα θερμοκηπιακά φυτικά υπολείμματα, τα οποία μπορούν αντί να καίγονται και να πετιούνται στα ρέματα, να ανακυκλώνονται και να αποδίδουν υγρό λίπασμα, χρήσιμο για κάθε καλλιέργεια.

Στον αναδασμό της Παχιάς Άμμου όπου έχει δημιουργήσει τους υπαίθριους κομποστοποιητές του, ο Μανόλης Παπαδημητρόπουλος, έχει καταφέρει χρησιμοποιώντας μόνο νερό και το φυσικό υγρό λίπασμα που παράγουν οι γαιοσκώληκες, ανακυκλώνοντας τα φυτικά οργανικά υπολείμματα, να καλλιεργεί με καλές αποδόσεις ρόδια και δεκάδες άλλα είδη οπωροκηπευτικών και λαχανικών, χωρίς να χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News