Ο Επιτάφιος με τις βιόλες που μαραίνονται, αλλά ανθίζουν ξανά

Λασίθι
Ο Επιτάφιος με τις βιόλες που μαραίνονται, αλλά ανθίζουν ξανά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα έθιμο που εντυπωσιάζει και προκαλεί ρίγη συγκίνησης, αναβίωσε και φέτος στο χωριό Μαρμακέτο Λασιθίου, με τον Επιτάφιο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο να μαγνητίζει τα βλέμματα των πιστών.

Πρόκειται για έναν Επιτάφιο αλλιώτικο απ’ όλους τους άλλους που αναμφισβήτητα ξεχωρίζει και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, είναι στολισμένος με μεγάλη προσοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λουλούδια που κοσμούν τον Επιτάφιο στον Άι Γιάννη Θεολόγου είναι βιόλες της Λαμπρής τις οποίες μάζεψαν οι κάτοικοι προκειμένου να ξεκινήσουν το στόλισμα.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

Όπως προστάζει το έθιμο, το Μεγάλο Σάββατο οι κάτοικοι βγάζουν τις βιόλες της Λαμπρής από τον Επιτάφιο και τις κρεμούν στα σύρματα που είναι τοποθετημένα στη συγκεκριμένη εκκλησία.

Πρόκειται για ένα έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με το χωριό Μαρμακέτο όσο και με τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, καθώς λέγεται πως εκεί που είχαν βρει στο παρελθόν τα οστά του Αγίου, είχε σχηματιστεί ένας σταυρός από ανθισμένα λουλούδια του αγρού.

Αφού λοιπόν οι πιστοί κρεμούν τις βιόλες στα σύρματα, τις αφήνουν εκεί μέχρι τις 8 Μαΐου οπότε και γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Εκείνη τη μέρα, και αφού τελειώνει η Θεία Λειτουργία, οι πιστοί παίρνουν στο σπίτι τους τις βιόλες οι οποίες είναι κρεμασμένες, ως ευλογία.

Αυτό που ανατριχιάζει ωστόσο είναι το γεγονός πως τα συγκεκριμένα λουλούδια μαραίνονται, όμως στις 8 Μαΐου ανθίζουν ξανά!

Η λειψυδρία είχε συνέπειες

Εν τω μεταξύ, η παρατεταμένη λειψυδρία και το ότι η βροχή δεν «τίμησε» το Κρητικό χώμα φέτος, είχε κάποιες συνέπειες για τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν τις βιόλες.

Μάλιστα, παραλίγο να μην αναβιώσει φέτος το έθιμο που χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια διότι χωρίς τις βιόλες της Λαμπρής, Επιτάφιος δεν μπορούσε να στολιστεί στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News