Η παρατεταμένη λειψυδρία στην Ιεράπετρα «ψάχνει» λύσεις

Λασίθι
Η παρατεταμένη λειψυδρία στην Ιεράπετρα «ψάχνει» λύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τα τέλη του Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της μεγαλύτερης πόλης του Νομού Λασιθίου.

Τι ερχόμενες μέρες, μάλιστα, θα ανατεθεί σε Κρητικό μελετητικό γραφείο από το Δήμο Ιεράπετρας, το οποίο σε μια περίοδο έντονης και παρατεταμένης λειψυδρίας, αναζητά συνδυαστικές λύσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν καλό αρδευτικό νερό με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Ο βιολογικός καθαρισμός της Ιεράπετρας, που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια στην  παραλιακή ζώνη δυτικά της πόλης, ακολουθεί μέχρι και σήμερα την δευτεροβάθμια επεξεργασία η οποία αποδίδει άριστα επεξεργασμένο και καθαρισμένο το νερό, το οποίο μέχρι τώρα καταλήγει στη θάλασσα χωρίς στερεά απόβλητα και λυματολάσπη.

Τα αστικά λύματα που φθάνουν με τη βοήθεια αντλητικού συγκροτήματος στον Βιολογικό καθαρισμό, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,4 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο. Με την τριτοβάθμια επεξεργασία που σχεδιάζει ο Δήμος Ιεράπετρας να εφαρμόσει, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο καθαρό επεξεργασμένο νερό και το οποίο θα μπορεί να διατεθεί στην άρδευση ελαιώνων που σήμερα είναι άνυδροι και βρίσκονται εκτός της ζώνης η οποία αρδεύεται από τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών.

«Ολοκληρώνουμε την προετοιμασία μας για να αναθέσουμε σε μελετητικό γραφείο τη μελέτη της τριτοβάθμιας επεξεργασίας στο βιολογικό καθαρισμό της Ιεράπετρας. Η μελέτη θα μας δείξει πόσο καθαρό νερό θα  εξασφαλίσουμε,  για να μπορούμε να  το διαθέσουμε για άρδευση ξηρικών ελαιώνων εκτός ζώνης ΤΟΕΒ και με ποια δίκτυα θα το μεταφέρουμε στις περιοχές που θα επιλέξουμε.

Εκτός από την αναβάθμιση του βιολογικού μας καθαρισμού, χρειάζονται και άλλα έργα υποδομής τα οποία θα περιγράφονται σε αυτή τη μελέτη. Αν το έργο αυτό κοστολογηθεί γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζουμε, θα προσπαθήσουμε να το χρηματοδοτήσουμε από την Περιφέρεια Κρήτης ή από το ΕΣΠΑ», απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μάνος Λουτσέτης.

«Ήδη στην τοπική κοινότητα Μεσσελέρων κάνουμε τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του χωριού και το καθαρό νερό που μας δίνει ο βιολογικός, θα το μεταφέρουμε άμεσα στο αρδευτικό δίκτυο για την άρδευση των λιόφυτων. Το ίδιο θα κάνουμε λίγο αργότερα και στον Άγιο Ιωάννη, τα Σχοινοκάψαλα, τον Άγιο Στέφανο, την Ανατολή, τη Μακρυλιά και την Παχιά Άμμο.

Επίσης, στον βιολογικό καθαρισμό του Μύρτου θα εφαρμόσουμε το ίδιο σχέδιο, αφού προηγουμένως τον αναβαθμίσουμε.», πρόσθεσε ο κ. Λουτσέτης.

Στην περίοδο της πρωτόγνωρης ανομβρίας που διανύουμε, είναι σημαντικό να αξιοποιούνται τα αστικά λύματα μετά τη βιολογική επεξεργασία τους για πότισμα κήπων και άρδευση καλλιεργειών, ώστε να μην καταναλώνονται σε αυτές τις δραστηριότητες πολύτιμες μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλες χρήσεις μεγαλύτερης και πιο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της ξηροθερμικής Ιεράπετρας.

Έτσι, θα επιτευχθεί και η μείωση της άντλησης νερού από τον υπόγειο υδροφορέα, κάτι που θα συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, μέσα στον οποίο τα τελευταία χρόνια λόγω υπεράντλησης σε πολλές περιοχές έχει εισχωρήσει το θαλασσινό νερό, με αποτέλεσμα το νερό να είναι υφάλμυρο και ακατάλληλο ακόμα και για αγροτική χρήση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News