default-image

Πρόστιμα «φωτιά» για όσους ανάβουν φωτιές μετά τις 10 Απριλίου

Κρήτη
Πρόστιμα «φωτιά» για όσους ανάβουν φωτιές μετά τις 10 Απριλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για κακούργημα θα παραπέμπεται όποιος συλλαμβάνεται να  έχει ανάψει φωτιά στην ύπαιθρο, μετά τις 10 Απριλίου 2018, καθώς εκτάκτως και για λόγους ιδιαίτερης ξηρασίας σε ολόκληρη την Κρήτη, αποφασίστηκε, η αντιπυρική περίοδος με τις επακόλουθες απαγορεύσεις της, να ξεκινήσει 20 μέρες νωρίτερα και όχι την 1η του Μάη.

Ιδιαίτερα στην Ανατολική και Νότια  Κρήτη, με το μικρότερο ποσοστό  βροχοπτώσεων κατά τη χειμερινή περίοδο, η ύπαιθρος είναι ήδη «φρυγανιασμένη», η βλάστηση  έχει ήδη ξεραθεί και θυμίζει μήνα Ιούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι και η παραμικρή σπίθα  σε δασικές , κτηνοτροφικές, αγροτικές, πεδινές, ορεινές η ημιορεινές περιοχές , είναι ικανή να προκαλέσει πυρκαγιά  με καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο.

«Φέτος ξεκινά  πολύ νωρίτερα, στις 10 Απριλίου, η αντιπυρική περίοδος και θα διαρκέσει αν έχουμε Φθινοπωρινές βροχές μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Αν συνεχίσει και τον Νοέμβριο η ανομβρία, δεν αποκλείεται να παραταθεί η αντιπυρική περίοδος  για ένα ακόμη μήνα», μας  ανακοίνωσε ο διοικητής τος πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, αντιπύραρχος κ. Παναγιώτης Καράμπελας.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη από την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης, σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Είχαν προηγηθεί προτάσεις δικές μας, προς τη Διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κρήτης, η οποία εισηγήθηκε  εγγράφως το αίτημα μας, προς τη συντονίστρια της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης κ. Μ. Κοζυράκη. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας που διαπιστώθηκε ότι  υπάρχει, ως συνέπεια  της παρατεταμένης ανομβρίας, που έχει οδηγήσει τον τόπο μας, σε ακραία ξηρασία, αλλά και λόγω των πολλών πυρκαγιών που κληθήκαμε να κατασβήσουμε ακόμα και  κατά τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε ο αντιπύραρχος κ. Παναγιώτης Καράμπελας.

Η αλλαγή στην ημερομηνία της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, υποχρεώνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν συγκεντρώσει διαφόρων ειδών φυτικά η άλλα υπολείμματα στο χώρο τους, να τα κάψουν παίρνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης για τη μετάδοση πυρκαγιάς, έως τις 10 Απριλίου.

Όσοι συλλαμβάνονται  μετά τις 10 Απριλίου, να καίνε στην ύπαιθρο η να ανάβουν φωτιά για τον οποιονδήποτε λόγο θα συλλαμβάνονται  και θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για κακούργημα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, έχοντας αντιμετωπίσει πάρα πολύ επικίνδυνες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, σε μια  εξαιρετικά δύσκολή περιοχή, με  συχνούς ισχυρούς βορριάδες και ξηροθερμικό κλίμα. Σε μια περιοχή με  17.000 στρέμματα θερμοκηπίων καλυμμένα με το πολύ εύφλεκτο πλαστικό φιλμ, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν διάσπαρτες αγροικίες και αποθήκες, με εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ παράλληλα έχει την επιτήρηση των τελευταίων  πευκόφυτων πνευμόνων πρασίνου στα δάση του Σελάκανου, του Μακρύ Γιαλού και της Θρυπτής, ζητά από όλους τους κατοίκους της περιοχής συνεργασία, ευαισθητοποίηση, συνεχή εγρήγορση και καλά αντανακλαστικά.

Σε περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει οπουδήποτε καπνό η φωτιά, να καλέσει άμεσα στο 199 την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να το αναφέρει, περιγράφοντας σωστά το σημείο, για να μπορούν να το εντοπίσουν ταχύτερα οι πυροσβέστες, που θα σπεύσουν με τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα.

Είναι γνωστό, επισημαίνουν οι πυροσβέστες, ότι μια πυρκαγιά , μπορεί να σβήσει στη γένεση της με μισό κυβικό μέτρο νερού, ενώ αν περάσουν μερικά λεπτά της ώρας και επεκταθεί η πυρκαγιά για να σβήσει θα χρειαστούν, πάρα πολλά κυβικά μέτρα νερού, πολλά πυροσβεστικά  μέσα και προσωπικό , πολλά έξοδα, μεγάλη κινητοποίηση ανθρώπων  η εναέριων μέσων, που συνήθως όταν αυτά χρειαστούν, σημαίνει ότι υπάρχει και απώλεια περιουσιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως να έχει  υπάρξει, ακόμα και απώλεια ανθρώπινων ζωών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News